Informationskodning (ICG)

Kvantteknologi och informationssäkerhet.

Testuppställning för undervisning i kvantkryptering Foto: Thor BalkhedAvdelningen för Informationskodning ägnar sig åt forskning och utbildning inom kvantteknologi, just nu främst kvantkrypto, kvantdatorer och informationsteoretisk säkerhet, men har också grundutbildning i mera allmän informationssäkerhet och bild- och videokodning. Gruppen leds av universitetslektor Guilherme B Xavier.

I vårt forskningslabb har vi utrustning för kvantoptik som vi använder för att forska fram nästa generations säkra kommunikationssystem, så kallad kvantkrypto, som är garanterat säker beroende på hur fotoner beter sig.

Vår teoretiska forskning handlar om hur kvantdatorer, kvantalgoritmer och Shannon-teoretiska algoritmer fungerar och vad som är orsaken till att kvantdatorer har större beräkningskraft än vanliga datorer.

Kurser

Kurser som ges vid Avdelningen för informationskodning

Forskningsnyheter

Två personer i ett rum (kvatkryptolabb) med massor av sladdar och instrument.

Nytt experiment bekräftar kvantmekanisk teori

Forskare vid LiU har lyckats bekräfta att en av de mest fundamentala aspekterna inom kvantmekaniken – komplementaritet – kan kopplas ihop med så kallad informationsteori. Fyndet banar väg för bättre kvantkommunikation, mätteknik och kryptografi.

Porträt av Onur Günlü.

Forskare vid ISY tilldelas SSF Industridoktorandbidrag 2024

Onur Günlü vid avdelningen för informationskodning har tilldelats SSF:s industridoktorandbidrag tillsammans med professor Jan-Åke Larsson och Sectra Communications AB för att möta den stora utmaningen med övergången till post-kvantkryptografi (PQC).

Bild på prisutdelning.

PhD Workshop 2024 – ett lyckat initiativ

För andra gången anordnade Institutionen för systemteknik (ISY) en heldagskonferens för sina doktorander – PhD Workshop 2024. Ett lyckat initiativ med fokus på att presentera institutionens forskning.

Anton Zeilinger föreläser.

Hedersdoktor och Nobelpristagare föreläste om kvantmekanik

Nyligen promoverades Anton Zeilinger, professor emeritus och Nobelpristagare i fysik, till hedersdoktor vid Linköpings universitet. I samband med högtiden erbjöd professor Zeilinger även en teknisk föreläsning vid Institutionen för systemteknik.

Demonstration av autonom farkost i Visionen.

ISY-dagen 2024 – AI i samhället, utbildning och forskning

Årets version av ISY-dagen erbjöd bland annat föreläsningar, diskussioner och demonstrationer inom årets tema ”AI i samhället, utbildning och forskning”. Ett tema som både är aktuellt och högst relevant vid Institutionen för systemteknik.

Bild på fotoniskt chip.

Bättre kvantkryptering med optisk krets

En optisk krets som kan säkerställa säkerheten i så kallad kvantkryptografi. Idéen som forskarna Alvaro Alarcón och Guilherme B. Xavier fick för fem år sedan har nu testats och resultaten kan bana väg för framtidens säkra kommunikation.

Medarbetare ICG

Om institutionen

Kontakt