Informationskodning (ICG)

Kvantteknologi och informationssäkerhet.

Testuppställning för undervisning i kvantkryptering Foto: Thor BalkhedAvdelningen för Informationskodning ägnar sig åt forskning och utbildning inom kvantteknologi, just nu främst kvantkrypto, kvantdatorer och informationsteoretisk säkerhet, men har också grundutbildning i mera allmän informationssäkerhet och bild- och videokodning. Gruppen leds av universitetslektor Guilherme B Xavier. 

I vårt forskningslabb har vi utrustning för kvantoptik som vi använder för att forska fram nästa generations säkra kommunikationssystem, så kallad kvantkrypto, som är garanterat säker beroende på hur fotoner beter sig.

Vår teoretiska forskning handlar om hur kvantdatorer, kvantalgoritmer och Shannon-teoretiska algoritmer fungerar och vad som är orsaken till att kvantdatorer har större beräkningskraft än vanliga datorer.

Kurser

Kurser som ges vid Avdelningen för informationskodning

Forskningsnyheter

Anton Zeilinger föreläser.

Hedersdoktor och Nobelpristagare föreläste om kvantmekanik

Nyligen promoverades Anton Zeilinger, professor emeritus och Nobelpristagare i fysik, till hedersdoktor vid Linköpings universitet. I samband med högtiden erbjöd professor Zeilinger även en teknisk föreläsning vid Institutionen för systemteknik.

Demonstration av autonom farkost i Visionen.

ISY-dagen 2024 – AI i samhället, utbildning och forskning

Årets version av ISY-dagen erbjöd bland annat föreläsningar, diskussioner och demonstrationer inom årets tema ”AI i samhället, utbildning och forskning”. Ett tema som både är aktuellt och högst relevant vid Institutionen för systemteknik.

Bild på fotoniskt chip.

Bättre kvantkryptering med optisk krets

En optisk krets som kan säkerställa säkerheten i så kallad kvantkryptografi. Idéen som forskarna Alvaro Alarcón och Guilherme B. Xavier fick för fem år sedan har nu testats och resultaten kan bana väg för framtidens säkra kommunikation.

AI-genererad bild med robot som försöker skriva ordet säkerhet.

Hur kan AI göras säker och användas för att skapa säkerhet?

Nyligen hölls ett heldagsseminarium om AI och Säkerhet vid Linköpings universitet. Seminariet arrangerades av SWECA i samarbete med bland annat Linköpings universitet, Länsstyrelsen Östergötland och Polisen.

ELLIIT Joint Autonomous Systems Lab in Linköping and Lund visar upp självkörande robot i Visionen.

Universitetsstyrelsen på studiebesök i Visionen

I december 2023 var universitetsstyrelsen på besök hos Institutionen för systemteknik (ISY). I forskningsarenan Visionen visades exempel på Linköpings universitets viktiga roll i teknik- och samhällsutvecklingen.

Johanna Rosén i labbet på IFM.

Över 92 miljoner till forskning inom naturvetenskap och teknik

Hela 23 projekt inom teknik och naturvetenskap vid Linköpings universitet får dela på 92,5 miljoner kronor från Vetenskapsrådet. Projekten handlar bland annat om visualisering, energilagring och nya nanomaterial.

Medarbetare ICG

Om institutionen

Kontakt