Forskarskola för folkhögskolans lärare

Studenter studerar i grupp.
Fotograf: franckreporter

Forskarskolan är en del av regeringens satsning på att utveckla den vetenskapliga grunden för undervisning på landets folkhögskolor. Den organiseras genom ett samarbete mellan Linköpings universitet (värduniversitet), Göteborgs universitet och Jönköping University.

Forskarskolan syftar till licentiatexamen och har totalt 12 forskarstuderande varav sex av dem har sin anställning vid LiU. De forskarstuderande delar på halva sin arbetstid (50 % av heltid) i studier, medan de på den andra halvan av arbetstiden jobbar vidare med sina arbetsuppgifter som lärare. Studierna påbörjades hösten 2021 och bedrivs i samordnad form, med ett grundpaket av gemensamma kurser, internat och seminarier.

Forskarskolan ämnar bidra med praktiknära kunskap om folkhögskolan. Licentiandprojekt förväntas därmed bedrivas i nära relation till lärares arbete och undervisningspraktik.


Sök till forskarskolan

Tolv platser i forskarskolan för folkhögskolans lärare

Är du lärare på folkhögskola och vill forskningsbasera utvecklingen i din skolas verksamhet och din egen undervisning? Sök då forskarskolan folkhögskolans lärare!

Forskarskolan som syftar till licentiatexamen för folkhögskolans lärare kungör 12 platser för forskarstuderande. Forskarskolan är del av regeringens satsning på att utveckla den vetenskapliga grunden för undervisning på landets folkhögskolor. Som forskarstuderande deltar du på halva din arbetstid (50 procent av heltid) i studier, medan du på den andra halvan av arbetstiden jobbar vidare med dina arbetsuppgifter som lärare.

Forskarskolan organiseras genom ett samarbete mellan Linköpings universitet (värduniversitet) och Göteborgs universitet. Studierna bedrivs i samordnad form, med ett grundpaket av gemensamma kurser, internat och seminarier. Övriga delar av utbildningen kommer i viss mån att ske online för att möjliggöra studier oavsett var i landet du arbetar och bor. Forskarstudierna påbörjas 1 september 2025.

Forskarskolans profil

Forskarskolan ämnar bidra med praktiknära kunskap om folkhögskolan. Licentiandprojekt förväntas därmed bedrivas i nära relation till lärares arbete och undervisningspraktik.

Kunggörelse

Behörighet

De två lärosätena kommer att anta forskarstuderande på sina reguljära forskarutbildningar. Det innebär att behörigheten kan skilja sig något åt. För mer information se respektive studieplan.

Linköpings universitet – forskarutbildning i pedagogik med inriktning mot vuxnas lärande

Göteborgs universitet – forskarutbildning i pedagogik

Vi uppmanar alla som är intresserade, att söka, oavsett disciplinär bakgrund, och även om alla behörighetskrav inte tycks vara uppfyllda. Som framgår av skrivningarna i de två länkade studieplanerna, kan behörighet ha förvärvats i annan ordning i Sverige eller utomlands genom utbildning och yrkesverksamhet som bedöms likvärdig. Bedömning av vad som är likvärdigt sker efter att ansökningstiden har löpt ut.


Ansökningsprocedur

Ansökan ska innehålla följande:

  1. Ansökningsbrev där du beskriver varför du söker forskarutbildningen, vilka erfarenheter du har av arbete i folkhögskolan, och annat som du vill lyfta fram. I brevet skall du även ange vid vilket lärosätet du helst vill antas till.
  2. Fullständigt CV inkl. mailadress
  3. Publikationslista (i de fall där det finns publikationer)
  4. Utdrag ur studieregister och andra dokument som behövs för att styrka det som listas i ditt CV.
  5. Texter som styrker din akademiska förmåga. Det kan t.ex. vara C-, D-, och masteruppsatser, eller vetenskapliga artiklar och rapporter.
  6. Forskningsplan på tre sidor. Tydliggör vilka forskningsintressen du har i relation till forskarskolans profil, och hur du tänkt dig genomföra en vetenskaplig studie.
  7. Intyg från din huvudman/rektor om att du, om du antas till forskarutbildningen, får möjlighet att inom ramen för din tjänst bedriva denna på halvtid (50 procent av heltidstjänst) under fyra år.

Ansökan

Ansökan ska sändas in elektroniskt i PDF-format till robert.aman@liu.se senast den 28 april, 2025.

Finansiering

  1. Genomförandet av forskarskolan finansieras av medverkande lärosäten (via regeringens riktade anslag för genomförande av forskarskolan).
  2. Lönerna för de forskarstuderande finansieras av respektive lärares huvudman (folkhögskola).

För att stötta folkhögskolans huvudmän kommer Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (RIO) och Offentligägds folkhögskolors intresseorganisation samt Vestlundfonden söka externa medel som kan bidra till att delfinansiera lärarnas löner för deltagande i studier.


Styrgrupp

Doktorander

Organisation