Forskningsarenan Visionen

Panorama bild över ett tomt Visionen.

Forskningsarenan Visionen är belägen på Campus Valla vid Linköpings universitet och drivs av Institutionen för systemteknik (ISY). Här erbjuds en unik miljö för experimentell forskning och undervisning.

Visionen är en stor och toppmodern forskningsarena som tillhandahåller en öppen forskningsinfrastruktur för både undervisning och forskning. Med 12x12x8 meter hinderfri volym tillåts här experiment både på marken och i luften. Ytorna kombinerat med de tekniska möjligheterna, så som positionerings- och projiceringssystem, gör Visionen till en nationellt unik forsknings- och demonstrationsarena.

Möjligheten att projicera på väggar och golv ger avancerade möjligheter för visualisering. Exempelvis för spektakulära demonstrationer och för uppslukande upplevelser för både robotar och åskådare.

Det kamerabaserade lokaliseringssystemet kan användas för lokalisering av exempelvis robotar och drönare, vilket inbjuder till avancerade experiment med autonoma farkoster.

Visionens lokaler och utrustning används huvudsakligen för forskning och utbildning inom autonoma system och robotik. Andra forskningsområden och samarbeten både inom och utom LiU:s forskarsamhälle är även verksamma här.

Det här är Visionen

Specifikationer

Arenan

Arenan är ca 12x12x8m och har skyddsnät som kan användas vid flygning av drönare. Över arenan finns även en balkong en våning upp för att ge en bättre överblick över aktiviteterna i Visionen.

Positioneringssystem

Positionenringssystemet i Visionen består av 20 kameror från Qualisys – 8 av modellen Oqus 700+ och 12 av modellen Arqus A12. Oqus-kamerorna har upplösning på 12 MP vid 300 Hz eller 3 MP vid 1100 Hz. Arqus-kamerorna har en upplösning på 12 MP och en 3D upplösning på 0.04 mm. Uppdateringsfrekvensen är 300 Hz vid 12 MP och 1040 Hz i High-Speed mode (3MP).

Med mjukvaran Qualisys Track Manager (QTM) kan fasta kroppar definieras med hjälp av passiva eller aktiva markörer som fästs på objektet. QTM streamar sedan positioner och rotationsdata i realtid på det lokala nätverket, vilket sedan kan användas av andra applikationer.

Projektionssystem

Visionen erbjuder möjligheten att projicera på hela Arenans golv med hjälp av två takmonterade projektorer. Ljusstyrka är på 20 000 lumen var och tillsammans har de en gemensam upplösning på 1920x1920 (ca 400 pixlar i vertikalt överlapp). Visionen erbjuder även projicering på en väggmonterad duk med storleken 8,5x5,3 m. En pågående uppgradering av arenan 2024 kommer möjliggöra projicering på ytterligare två väggar.

Övrigt

Två kameror med upplösningen 8MP för inspelning av experiment finns monterade i Arenan – en i taket och en på väggen. Arenan är även utrustad med högtalare och trådlösa mikrofoner.

Utrymmen

  • Arenan
  • Lilla Arenan
  • Utomhusarenan
  • Balkongen
  • Robotrummet
  • Undervisningssalar
  • Kontor, förråd och konferensrum

Forskning

Utbildning i Visionen

En forskningsarena som ger möjlighet till experimentell utbildning.

Inom vissa utbildningsområden är behovet av särskilda lokaler och avancerad utrustning stort. Med Visionens ytor och rymd kan den teoretiska undervisningen övergå till praktisk experimentell undervisning i flera avseenden. Ett vanligt förekommande exempel på detta är när studenter testar markgående robotar och flygande drönare här.

De avancerade systemen för positionering och projicering ger även en möjlighet för studenter att se projekt i fullskaliga versioner, samt att kunna testa självkörande farkosters förmågor.

Visionen är alltså inte bara en forskningsarena för det etablerade forskarkollegiet, utan är även en unik och värdefull demonstrationsarena för studenter. I synnerhet för att kunna visa upp sina projektarbeten i olika kurser.

Exempel på kurser som är verksamma i Visionen

  • Reglerteknisk projektkurs, CDIO
  • Autonoma farkoster
  • Kandidatprojekt inom Datateknik
  • Konstruktion med microdatorer

    Aktuella kurser finns här och ges av Institutionen för systemteknik (ISY).
  • Charlotte Perhammar

    Kontakt

    Nyheter och aktiviteter relaterade till Visionen