Grön humaniora

Konventionell humaniora är fortfarande till stora delar uppdelad i natur och kultur. Forskningen vid LiU syftar till att studera natur, miljö och etik på ett tvärvetenskapligt sätt, men också hur vår identitet formas. Människans roll i naturen studeras på djupet, liksom vilken roll naturen har för, och i oss människor. 

Några av de frågor som studeras är vilken syn på naturen som exempelvis låg bakom dumpningen av kemiska vapen på Östersjöns botten och hur och varför har den synen förändrats. Vad innebär känslan av maktlöshet vi bär med oss när de stora miljöfrågorna kommer på tal? Hur påverkas vi av hoten från klimat- och miljökatastrofer och varför anses det vara frågor i första hand för experter?

Forskare vid LiU koordinerar det stora tvärvetenskapliga Mistra och Formas-programmet The Seed Box. Forskningen bedrivs i nära samarbete med forskargrupper inom EU, i USA och Australien.

Forskning

moln

Att manipulera klimatet – kunskapsläge och debatt

Med ökande utsläpp av växthusgaser rycker tankarna närmare om att manipulera jordens klimat i stor skala. Hur dessa mycket riskfyllda tekniker uppfattas och diskuteras undersöks i det forskningsprogrammet LUCE

Beslutsarenan i Norrköping.

Centrum för klimatpolitisk forskning, CSPR

En plattform för samverkan och kunskapsproduktion för att främja samhällsförändringar mot en säker och rättvis klimatframtid för alla. Vårt mål är att skapa kunskap och metoder som kan stödja och främja nationella och internationella klimatåtgärder.

bild på kor och vindkraftverk

Genusanalys av svensk energi- och miljöpolitik

Två inflytelserika politiker, och kvinnor, är utgångspunkt för det här projektet som analyserar den svenska energi- och miljöpolitiken på 1970- och 80-talen utifrån Birgitta Hambraeus och Birgitta Dahls politiska aktiviteter och berättelser.

Maskros vid vägg

Miljöhumaniora

Vi undersöker samspelet mellan människa och miljö, samt hur detta förhållningssätt görs, utmanas och omförhandlas, både inom vetenskapen och i vårt vardagsliv. Seminarieserien Environmental Humanities Forum ingår i vår verksamhet.

Flicka står framför en bokhylla med ena armen utsträckt för att ta ned en bok.

Nordiskt forskarnätverk om människa-djurrelationer i barn- och ungdomslitteratur

Ett tvärvetenskapligt nätverk där forskare med ett intresse för narrativa framställningar av människa-djurrelationer riktade till barn och ungdomar kan mötas för kunskapsutbyte och samverkan.

Virtuella världar: digital teknik i styrning av klimat och biologisk mångfald

Virtuella världar undersöker digitala teknikers roll i styrning av frågor om klimatförändringar och biologisk mångfald. Programmet granskar hur tekniken kan förbättra miljöstyrning och inkludera lokal kunskap för hållbar utveckling.

Nyheter