Petter Dyverfeldt
Professor, Enhetschef
Min forskning syftar till att utveckla och tillämpa nya metoder för att undersöka det komplexa samspelet mellan onormalt blodflöde och kardiovaskulär sjukdom.
Presentation
Samband mellan onormalt blodflöde och hjärt-och kärlsjukdom
Hjärt-kärlsjukdomar utgör den främsta dödsorsaken både i Sverige och globalt sett. Hjärt-kärlsystemets huvudfunktion är att pumpa och fördela blod till hela kroppen. Hos friska individer sker detta på ett effektivt och välorganiserat sätt, men ålders- och sjukdomsrelaterade förändringar rubbar grundförutsättningarna för detta system och kan resultera i avvikande blodflöde. Förutom att vara ett tecken på hjärt-kärlsjukdom kan avvikande blodflöde även leda till förvärrade tillstånd i flera hjärt-kärlsjukdomar. Detta gäller till exempel åderförkalkning, som varje år ligger bakom ett betydande antal hjärtinfarkter och stroke.
Min forskning fokuserar på att utforska det komplexa sambandet mellan avvikande blodflöde och hjärt-kärlsjukdomar. Genom att utveckla och tillämpa innovativa metoder för medicinsk bildtagning, särskilt med hjälp av magnetresonanstomografi, strävar jag mot att kunna kvantifiera och visualisera blodflödet, dess påverkan på blodkärlen och kärlväggens status. Genom att integrera teknik och medicin i en tvärvetenskaplig forskningsmiljö bidrar min forskning till att öka förståelsen för hjärt-kärlsystemet i såväl normaltillstånd som vid sjukdom och öppnar dörrar för nya diagnostiska och behandlingsmetoder.
Om mig
CV
2024- : Professor, LiU
2022-2023: Biträdande professor, LiU
2015-2022: Universitetslektor, LiU
2014 Gästforskare, University of Washington
2012-2015 Junior Universitetslektor, LiU
2010-2012 Postdok, University of California San Fransisco
2010 PhD Biomedical Engineering/Applied Thermodynamics and Fluid Mechanics, LiU
2005 MSc Applied Physics and Electrical Engineering, LiU
Utbildningsuppdrag
Handledning av masteruppsatser vid läkarprogrammetMasterprogrammet i medicinsk teknik
Doktorandhandledning
Nätverk
Styrkeområdet för cirkulation och metabola kardiovaskulära riskfaktorer (CircM)Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering