Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV

Två personer sitter i kontrollrummet framför en MR-kamera

Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV) bedriver tvärvetenskaplig forskning inom gränsområdet medicin/biologi och teknik för att lösa morgondagens kliniska frågeställningar.


Uppdraget är att utveckla framtida metoder och verktyg inom bildvetenskap och visualisering för tillämpning inom hälso- och sjukvård och medicinsk forskning. CMIV är initierat av Linköpings universitet, Region Östergötland och Sectra AB. CMIV är del av Linköpings universitet och leds av en styrelse med representanter från akademi, klinik och industri. Forskningsagendan bestäms av ett vetenskapligt råd bestående av seniora forskare som är anslutna till CMIV. Det dagliga arbetet administreras av CMIV:s ledningsgrupp. 

Det finns mer information om vår forskning på den engelska sidan. Du kan även titta på filmerna längre ner på den här sidan.

Forskning

Anders Tisell och Peter Lundberg sitter framför magnetkameran och tittar på MR-bilder av hjärnan

Kvantitativ MR av hjärnan

Två forskare som tittar på en stor skärm

Imaging vid stereotaktisk neurokirurgi

Vid djup hjärnstimulering (DBS) ges elektrisk stimulering för att blockera onormala nervsignaler som orsakar symtom vid t ex Parkinsons sjukdom. Det här projekt utvecklar MR-protokoll som används vid den stereotaktiska neurokirurgin.

Forskare rund en dator.

AIDA

AIDA är en nationell arena för forskning och innovation kring artificiell intelligens, AI, för medicinsk bildanalys. Basen är i Linköping men arenan är nationell.

Forskare tittar på hjärtbild

4D Flow CT

Syftet med det här projektet är att extrahera funktionella data från anatomiska bilder av hjärtat med hjälp av bildbaserade simuleringar med mål att tidigare och mer exakt kunna diagnostisera och behandla hjärtsjukdomar.

Bli en del av CMIV

Nyheter

Två forskare studerar en bildskärm, genom en fönsterruta syns en magnetkamera.

Stört blodflöde kan skada kärlväggen vid förstorad aorta

Onormalt blodflöde i stora kroppspulsådern, aorta, är kopplat till inflammation och nedbrytning av kärlväggen vid sjukdomstillstånd där kroppspulsådern är vidgad. Det visar en LiU-studie, vars fynd kan bidra till bättre diagnostik.

Bilden bestär av två delar: Fyra snittbilder av en hjärna på ena sidan och fyra snittbilder av en annan hjärna på andra sidan

Syntetiska bilder kan spara mycket tid i sjukvården

AI gör det möjligt att snabbt och noga identifiera området som ska strålbehandlas vid behandling av cancertumörer. Men det råder brist på medicinska data att träna AI-modeller med. Försök pågår att träna dem med syntetiska medicinska bilder.

En man som håller händerna runt en illustration av ett hjärta.

Pristagaren: ” Jag vill lära mig så mycket som möjligt om hur kroppen fungerar”

Tino Ebbers är 2024 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Hans forskning befinner sig i gränslandet mellan medicin och teknik och fokuserar på sjukdomar i hjärtat och blodkärlen.

Följ oss på Twitter

CMIV:s forskarskola

Arrangemang och kurser

CMIVs årsrapport

En glimt av CMIV

Blixtsnabb koll av hjärtat

CMIVs forskare har för första gången kunnat använda information från bilder tagna i en datortomograf, som finns på de flesta sjukhus, för att simulera hjärtats funktion på en enskild patient. Modelleringsmetoderna kommer från fordonsindustrin och simuleringarna görs vid Nationellt superdatorcentrum, NSC, vid LiU.

Från forskning till patientnytta

Video

 


Digital patologi ger kortare väntetider

Video

 


Avancerad teknik nära vården

Video

 


Kontakt

Föreståndare

Besöksadress

Campus US
Från ingång 1 (södra entrén):
Hiss A, plan 11
Från ingång 7 (norra entrén):
Hiss K, plan 11

Postadress

Linköpings universitet
CMIV
Universitetssjukhuset  
581 85 Linköping

Administration

MR-specialister

CT-specialister

Fotografi av Petter Quick

Petter Quick

CT-specialist

  • Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering

Forskare

Vetenskapliga rådet

Styrelsen