Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV)

Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV) bedriver fokuserad frontlinjeforskning inom tvärvetenskapliga projekt som tillhandahåller lösningar för morgondagens kliniska frågeställningar.

Uppdraget är att utveckla framtida metoder och verktyg för bildanalys och visualisering för tillämpningar inom hälso- och sjukvård och medicinsk forskning. CMIV är initierat av Linköpings universitet, Region Östergötland och Sectra AB. CMIV är del av Linköpings universitet och leds av en styrelse med representanter från akademi, klinik och industri. Forskningsagendan bestäms av ett vetenskapligt råd bestående av seniora forskare som är anslutna till CMIV. Det dagliga arbetet administreras av CMIVs stab.

Det finns mer information om vår forskning på den engelska sidan. Du kan även titta på filmerna längre ner på den här sidan.

Kommande disputationer

7 november 2019

Disputation inom medicinsk vetenskap: Bharti Kataria

kl. 13.00 – 16.00 Berzeliussalen, Hus 463, Ingång 65, Plan 9, Campus US

Bharti Kataria vid Institutionen för medicin och hälsa försvarar sin avhandling med titeln "Visual grading evaluation of reconstruction methods and dose optimisation in abdominal Computed Tomography". Opponent är Håkan Geijer, professor, Örebro universitet.

Bharti Kataria

6 december 2019

Disputation inom medicinsk informatik: Xuan Gu

kl. 13.15 – 16.00 Hugo Theorell, Hus 448, Norra entrén, plan 8, Campus US

Xuan Gu från institutionen för medicinsk teknik försvarar sin doktorsavhandling med titeln ”Advanced analysis of diffusion MRI data”. Opponent is Tim Dyrby, Image Analysis and Computer Graphics section, Technical university of Denmark. Disputationen hålls på engelska och är öppen för allmänheten.

Bli en del av CMIV

CMIVs forskarskola

Arrangemang och kurser

En glimt av CMIV

Blixtsnabb koll av hjärtat

CMIVs forskare har för första gången kunnat använda information från bilder tagna i en datortomograf, som finns på de flesta sjukhus, för att simulera hjärtats funktion på en enskild patient. Modelleringsmetoderna kommer från fordonsindustrin och simuleringarna görs vid Nationellt superdatorcentrum, NSC, vid LiU.

Från forskning till patientnytta

Digital patologi ger kortare väntetider

Avancerad teknik nära vården

CMIVs årsrapport