– Det är ett spännande projekt där vi utifrån den starka utbildning och forskning vi redan har på plats, håller vi på att etablera en testbädd för drönare vid Norrköpings flygplats. Det här kommer att bli ett nav för utveckling inom drönarområdet – en plats där teori möter praktik, säger Valentin Polishchuk, biträdande professor vid Institutionen för teknik och naturvetenskap (ITN), Linköpings universitet. Han är huvudsökande och projektledare för forskningsprojektet "LiU Education And Research with Norrköping Airport Drone Testbed (LEARNADT)", som fick 1 998 000 kronor i stöd av fonden.
Visionen är att skapa en miljö där man kan testa och tillämpa nya lösningar och teoretiska modeller inom obemannat flyg.
– Det handlar inte bara om teknik, utan också om att ge våra studenter verkliga möjligheter. Genom projektet kommer studenter inom transport och logistik vid LiU att kunna ta drönarcertifikat och få praktisk träning i både drönarflygning och flygplatsverksamhet, fortsätter Valentin.
– Vi ser ett växande behov av drönartjänster och utbildade drönarpiloter – något som i dagsläget faktiskt bromsar utvecklingen i branschen. Med den här satsningen vill vi bidra till att möta det behovet. Samtidigt stärker vi LiU:s position inom lufttrafik och drönarledning, och vi bygger broar mellan utbildning, forskning, flygplatsen och det lokala näringslivet. Det här är ett projekt som verkligen förenar flera viktiga aktörer och skapar nya möjligheter för framtiden, avslutar han.
Två andra forskningsprojekt vid Campus Norrköping har beviljats stöd
Projektet "Kommunalt aktivitetsansvar för unga som inte studerar eller arbetar - organisering, ansvar och erfarenheter från Norrköpings kommun" undersöker hur Norrköpings kommun arbetar med det kommunala aktivitetsansvaret för unga som varken studerar eller arbetar. Fokus ligger på organisering, insatser, utmaningar och möjligheter, samt hur arbetet kan främja ungas etablering i arbetsliv och studier. Intervjuer med politiker, chefer och tjänstepersoner kombineras med observationer, dokumentanalys och lärandeseminarier. Flera kommunala kontor samt Arbetsförmedlingen deltar. Projektet bidrar med kunskap om arbetsmetoder, samverkan och uppföljning – relevant både för kommunen och forskningsmiljöer. Huvudsökande och projektledare är Sofia Nordmark, universitetslektor vid Institutionen för Institutionen för kultur och samhälle (IKOS), Linköpings universitet.
Det andra projektet, "Gör din röst hörd - Medborgarengagemang för trygghet och inkludering genom immersivt berättande i domteatern", utforskar innovativa berättarformer i domteatermiljöer ur ett medborgarperspektiv, med fokus på att utbilda ungdomar i Navestad och Hageby i immersiv teknik och berättande. Genom seminarier, workshops och handledning produceras korta filmer där ungdomarna gestaltar sin vardag. Filmerna visas i Visualiseringscenters domteater och mobila enhet, med efterföljande samtal om värderingar och samhällsfrågor. Projektet syftar till att stärka medborgarengagemang och bidra med ny kunskap om immersivt berättande, som sprids via Wisdome-nätverket. Huvudsökande och projektledare är Ahmet Börütecene, biträdande universitetslektor vid Institutionen för teknik och naturvetenskap (ITN), Linköpings universitet.
De nya projekten är samhällsrelevanta och innovativa och kommer att genomföras på olika platser i Norrköping. På det sättet involveras flera områden och sammanhang i den forskning som universitetet bedriver.
Jörgen Jonsson, strateg och samordnare för forskningsfonden.
Läs mer om projekten här.