Mitt forskningsintresse handlar om interaktiva datavisualiseringar, digitala verktyg, sociala medier och AI i relation till utbildning och lärande, med ett speciellt fokus på utveckling av literacy-förmågor (se t. ex visual literacy och critical digital literacy).
Min avhandling ”Towards Visual Literacy in School: Interactions between Students and Interactive Visualizations” beskriver hur elever ”läser” på en digital skärm bestående av interaktiva och multimodala visualiseringar av stora datamängder (Visual Analytics) i form av kartor, tidslinjer, textrutor, bubbel- och stapeldiagram, där den dynamiska läsytan också kan förändras genom att ändra vilken statistik om världen som visas. Jag visar hur eleverna, utifrån vad de har förstått i en visualisering, kan producera egna kunskapsvisualiseringar, där fokus inte är att skriva text (för läraren att bedöma) utan att visualisera det man har lärt sig i form av främst visuella presentationer. Avhandlingen lyfter fram vilka litteracitetsförmågor elever behöver för att lyckas ”läsa och skriva” visuellt, och hur lärare genom didaktisk design av sin undervisning kan stötta elever i att utveckla visuell litteracitet.
Min nuvarande forskning handlar om digitala verktyg, sociala medier och AI i fritidshem, hur både lärande- och fritidsaktiviteter kring detta genomförs. Dessutom undersöker jag hur eleverna resonerar kring sina (kritiska) digitala förmågor och möjligheter att utveckla dessa samt hur de uppfattar att de kan utöva och påverka sina digitala rättigheter och i förlängningen bli mer medvetna digitala medborgare.