Ledorden för Den akademiska damkören Linnea är att den ska vara fri, modig, rolig, aktuell och professionell. Kören erbjuder studenter, men också andra duktiga sångare, körsång på hög nivå med en professionell dirigent och ett socialt sammanhang där man får vänner och ett nätverk för livet.

En modern akademisk damkör

Kören består av cirka 40 korister och grundades år 1997 av Linköpings universitets director musices emeritus Hans Lundgren. Kören drivs  som en förening och har ett tätt samarbete med universitetet kring konserter och andra evenemang.

Repertoar

Linnea sjunger både klassisk och modern damkörsmusik. De sjunger även musik från andra genrer, till exempel folkmusik och pop.

Varje år framträder Den akademiska damkören Linnea på konserter både i egen och i andras regi, ofta i samarbete med andra ensembler som Norrköpings symfoniorkester, Linköpings Studentsångare eller Linköpings Akademiska Orkester. Det går också att boka kören eller delar av den till olika evenemang.
Kören har under åren skapat ett antal traditioner, varav det främsta återkommande inslaget är Linneas luciakonserter i december. De lussar även för företag/organisationer som önskar besök av Lucia med följe. En annan återkommande tradition är att kören varje år anordnar en välgörenhetskonsert "Ett knippe kvinnokamp" på internationella kvinnodagen den åttonde mars tillsammans med kvinnojourerna i Linköping.
Linnea har genom åren gjort flera inspelningar (se Spotify) och har deltagit i internationella körtävlingar. Kören arrangerade även en damkörsfestival i Linköping i samband med sitt 25-årsjubileum 2022.

2024

Under året planerar vi följande:

  • Ett knippe kvinnokamp på internationella kvinnodagen
  • 4 maj - Nu har det blivit tid - gemensam konsert med damkören Bella Voce i Lund
  • 31 maj - Akademisk festkonsert
  • 27 oktober - Höstglöd, en kärleksfull konsert i folkton
  • Luciakonserter och Mörk Lucia

    Kontakta oss gärna om du blir intresserad av ett musikaliskt möte!

 

Gruppbild på kören när de spänner musklerna. Bakom kulisserna på kvinnokamps-konserten.
Ett knippe kvinnokamp

 

Sjung med oss

Har du vana av att sjunga i kör, viss notläsningsförmåga och bra sångröst, kan du ansöka om medlemskap i Den akademiska damkören Linnea.

Som medlem i Den akademiska damkören Linnea deltar du i cirka 4 konserter på ett år och flera andra konstnärliga projekt, till exempel samarbeten med andra körer, musiker och orkestrar. Du deltar också i skivinspelningar, körfestivaler, tävlingar och hyrda sångtillfällen när inte hela kören deltar.  Var tredje år åker kören också på Nordisk Studentsångar-stämma någonstans i Norden.

Förutom musicerandet ingår det också att arbeta administrativt och med rekrytering till föreningen då den styrs av koristerna. Kören har en hög ambitionsnivå och har därmed höga krav på närvaro på repetitioner, konserter och andra sångtillfällen.

Som körmedlem får du coachning av sångpedagogen Ingrid Haking Raaby.
Ordinarie repetitioner äger rum på måndagar kl 18.30-21.00 i Musicum i C-huset, Campus Valla, Linköping.
Låter det här spännande och utmanande, ansök genast:
Bli Linnea!
Gruppbild i selfie-stil
Bakom kulisserna på konsert

Röster ur kören

Bild saknas

”Kör bara kör!”

Emilia Karlborg, medlem sedan 2015.
Hon gick med så fort hon började på LiU och läser nu kurs 10 på läkarprogrammet, men började sin resa på LiU med att påbörja en utbildning som civilingenjör i medicinsk teknik.

Vad fick dig att söka till kören?
Nära toaletterna i R43 hade Linnea sin insjungningsdag med drop-in. En Linnea haffade mig i korridoren, frågade om jag gillade att sjunga och därefter var jag helt fast!

Vad betyder det för dig att sjunga i Den akademiska damkören Linnea?
Allt. Jag får inte bara utlopp för min kreativitet, utforska nya uttryck och slipa min sång- och scentekniska förmåga varje måndag, utan även äran att få hänga med ett gäng av de finaste människorna jag vet. Det är en jättefin social gemenskap som kan leda in livet på helt nya vägar. Att sjunga i kör är ett av de bästa val jag gjort hittills. Erfarenheterna som jag har fått genom mitt engagemang har utvecklat mig som person, förbättrat mitt CV och lett till minnen för livet. Om du funderar på om kör är rätt för dig, testa! Kör bara kör!

Beskriv en repetition, vad händer när ni spelar tillsammans?
Det första man gör under en repetition är att sjunga upp. Då kan man landa i nuet, koppla bort vardagens alla utmaningar. Därefter uppstår ett fantastiskt fokus där tonerna nästan glimrar i luften när man skapar musik tillsammans.

Beskriv känslan av att sjunga konserter och möta publiken med Linneorna?
Det finns alltid en stor trygghet i kören då det är en bra blandning av gamla rävar och noviser. Tillsammans löser vi alltid uppgiften att leverera en riktigt bra konsert, oavsett vad som händer. Att därefter ta emot publikens jubel och lite lagom darrhänt och adrenalinstinn gå av scenen är alltid en höjdare.
Bild saknas

”Att våga ta plats och sjunga med hjärtat”

Lovisa Nyström gick med i kören 2023 och pluggar sitt tredje år på psykologprogrammet.

Vad fick dig att söka till kören?
Jag har sjungit i kör mycket innan så jag visste att det var något jag ville fortsätta med på universitetet. Linnea lockade mig eftersom det kändes utmanande på ett roligt sätt med en seriös och ambitiös kör! Plus att jag gillar de genrer som Linnea sjunger.

Vad betyder det för dig att sjunga i Linnea?
För mig ligger det nog mycket mod och styrka i det. Att våga ta plats, våga höras och våga sjunga med hjärtat. 

Beskriv en repetition!
På repen är det oftast ett bra fokus och alla sångerskor tar sången på allvar. Både vår dirigent och vår sångpedagog är väldigt duktiga på att hålla repen på en lagom nivå, så att man blir utmanad men har roligt och får experimentera med sången samtidigt! Ibland låter det så bra på repen att jag sitter och blir riktigt berörd av sången där och då, det är en otroligt häftig känsla. 

Beskriv känslan av att möta publiken!
Det är alltid väldigt kittlande, men man känner sig trygg när man har så sjukt duktiga sångerskor runtom en. 
Bild saknas

”Mer än att bara sjunga i kör”

Erika Björklund var med i kören 2015-2018 när hon studerade på LiU för första gången och gick med igen hösten 2022. Hon studerar nu andra året på sjuksköterskeprogrammet i Linköping och jobbar som timvikarie inom akutpsykiatrin.

Vad fick dig att söka till kören?

Jag drogs till blandningen mellan studentikos stämning och höga ambitioner på kvalitét samt utveckling. Jag hade dessutom vänner som sjöng i Linnea och i vår broderkör Linköpings Studentsångare (LKSS) vilket gjorde det extra roligt. 

Vad betyder det för dig att sjunga i Den akademiska damkören Linnea?

Sång ger mig mycket glädje, jag tycker om att utveckla min sångförmåga och lära mig ny musik. Repetitionerna med Linnea blir en stund varje vecka som jag kan stänga av tankarna på studier och annat. Jag har dessutom en stor del av mitt umgänge i kören och vår broderkör LKSS. 

Beskriv en repetition!

En repetition med Linnea börjar med uppvärmning, både av rösten och kroppen, vilket är väldigt vilsamt och ett fantastiskt sätt att landa efter vad man gjort under dagen. Efter uppvärmningen sjunger vi igenom den aktuella repertoaren, både stämma för stämma och tillsammans, och beroende på hur vi ligger till kan det inkludera allt från att repetera toner till att öva finliret såsom att lyssna på de andra stämmorna, hitta en gemensam klang eller utforska känslouttryck. Mitt under repetitionen har vi alltid en kvarts paus vilket blir en stund för att umgås. 

Beskriv känslan av att möta publiken!

När jag står på scenen med Linnea, oavsett om det är hela kören eller i en mindre ensemble, känner jag alltid en blandning av nervositet, glädje och stolthet. Det är häftigt att känna hur hela kören skärper till sig och det är otrolig givande att känna att allt arbete vi lagt ner blir till något bra och är uppskattat av publiken. 
Det är viktigt att veta att utöver att Linnea är en kör så är det också en studentförening. Vi hjälps åt att sköta allt som behövs för att en kör och en förening ska fungera. Det innebär att alla blir involverade på något sätt, men i olika mängd. Det kan vara allt från att vi bär gradänger tillsammans, några sorterar våra noter och andra sitter i styrelse och ledningsgrupp. Utöver det har vi även mycket traditioner kring sittningar, häng efter repetitioner och andra aktiviteter som ger lite mer än att bara sjunga i vilken kör som helst. 

Kontakt

Relaterat