27 maj 2020

Tre civilekonomstudenter från LiU gick segrande ur den direktsända finalen av SM i ekonomi – i överlägsen stil. "Vi är chockade men det känns jättekul" säger en av vinnarna efteråt.

De tre vinnarna firar efter segern i SM i ekonomi.
Vinnartrion Isak Lenholm, Thea Nguyen och Dawid Nizialek firar efter segern. Checken överräckte tävlingsarrangörerna på plats i Linköping. Adam Agerbrink

Det är tredje gången på fem år som ett lag med studenter från Linköpings universitet tar hem tävlingen. I år heter den segrande trion Dawid Nizialek, Isak Lenholm och Thea Nguyen.

– Vi är fortfarande lite chockade men det känns väldigt kul, säger Thea Nguyen, som studerar tredje året på Civilekonomprogrammet.

Direktsänd final

SM i Ekonomi är en årligt återkommande tävling annordnad av Sveriges Ekonomföreningars Riksorganisation. Efter semifinalen, där de sexton lag som vunnit respektive universitets uttagning tävlade, väntade finalen mellan de fyra bästa lagen. På grund av Coronapandemin blev den i år direktsänd via Zoom. De fyra lagen fick inför finalpubliken svara på frågor om företagsekonomi, nationalekonomi och allmän ekonomi. Lagen hade mellan 30 och 60 sekunder att svara.

Under första halvan kunde lagen se poängställningen men under den andra halvan släcktes siffrorna för att skapa mer spänning. 

– Det var jättenervöst när vi väntade på resultatet, jag tyckte det var hemskt, säger Thea Nguyen och skrattar.

Dawid Nizialek, Thea Nguyen och Isak Lenholm. Foto Sofia Lindegren

Krossade motståndet

När poängen redovisades stod det dock klart att det blev storseger för LiU-laget som kammade hem 29,5 poäng – 6,5 poäng före tvåan Uppsala universitet.

– Det var jättekul, vi firade med champagne men det blir mer firande i veckan här också.

Vad var nyckeln till segern?

– Vi är bra på att samarbeta, killarna kan mer om redovisning och finans medan jag läser nationalekonomi, så vi kompletterade varandra bra.

Investerar vinsten

För segern belönades laget med blommor och en prissumma på 45 000 kronor.

Vad ska ni göra med pengarna?

– De ska vi troligtvis investera på börsen men vi får se lite hur den utvecklar sig framöver.

Finalen går att se i repris på smiekonomi.com.

Finalresultatet:

  1. Linköpings universitet 29,5p
  2. Uppsala universitet 23p
  3. Stockholms universitet 20p
  4. Mittuniversitetet 19p

Utbildning

Senaste nytt från LiU

Porträtt av man (Carl Fredrik Graf)

Carl Fredrik Graf får LiU:s förtjänstmedalj

Avgående landshövding Carl Fredrik Graf tilldelas Linköpings universitets förtjänstmedalj för ”sin vilja och förmåga att samla regionens olika krafter i arbetet för en positiv samhällsutveckling”. Medaljen delas ut vid den akademiska högtiden 1 juni.

Kampanj mot droger blev Emmas genombrott

När Kårservice i samarbete med kårerna bestämde att tydligt ta avstånd från droger och droghandel gick uppdraget till GDK-studenten Emma Kunelius. Hennes kampanj fick stort genomslag på campus och nominerades i tävlingen Stora Kommunikationspriset.

Ola Larsmo.

En brygga mellan universitetet och samhället

Författaren Ola Larsmo sammanfattar sin tid som gästprofessor vid LiU som spännande, givande och viktig. Han menar att det i dag är viktigare än någonsin att känna till sin historia och att förstå den.