08 juni 2023

Elektronikdesign-studenterna på Linköpings universitet kan nu experimentera med en egen telematikplattform för användning i bilar.

Gåva till Lithe El
LiTHe-El:s ordförande Johan Landqvist tar emot utrustningen från avdelningschef Michael Hörnquist på avdelningen Fysik, elektroteknik och matematik (FEM) på Institutionen för teknik och naturvetenskap (ITN).

Gåva till Lithe ElGåva till LiTHe El.

Det är elektronikföretaget Actia i Linköping som skänkt plattformen till LiTHe-El – Studentföreningen för elektronikintresserade i Norrköping.

Telematikplattformen sitter i bilar och samlar in data från bilens sensorer, uppdaterar mjukvara och ringer efter hjälp efter en krock. Eftersom enheten innehåller grundläggande hård- och mjukvara, kan studenterna direkt börja utveckla komplexa applikationer.

Actia uppmuntrar studenterna att hitta nya användningsområden. Tidigare har Actia donerat flera enheter till LiU med förhoppningen att de kan komma till användning inom såväl forskning som utbildning.


Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

En person tittar in i kameran.

Jan-Ingvar Jönsson ny ordförande för ECIU

Rektorn vid Linköpings universitet, Jan-Ingvar Jönsson, har blivit utsedd till ny ordförande för det europeiska nätverket för innovativa universitet i Europa, ECIU.

Porträtt på två tjejer som kramar varandra

Spex-SM i Linköping för första gången

I maj arrangeras SM i studentspex i Linköping för första gången. Holgerspexet och Linköpings Studentspex, universitetets två spexföreningar, laddar för tävlingen med ett gemensamt bidrag.

Lysande glasskiva med krokodilklämma.

Genombrott för nästa generations digitala skärmar

Forskare vid LiU har utvecklat en digital skärm där själva lysdioderna reagerar på beröring, ljus, fingeravtryck och användarens puls bland annat. Resultaten kan vara starten för en helt ny generation digitala skärmar.