08 juni 2023

Elektronikdesign-studenterna på Linköpings universitet kan nu experimentera med en egen telematikplattform för användning i bilar.

Gåva till Lithe El
LiTHe-El:s ordförande Johan Landqvist tar emot utrustningen från avdelningschef Michael Hörnquist på avdelningen Fysik, elektroteknik och matematik (FEM) på Institutionen för teknik och naturvetenskap (ITN).

Gåva till Lithe ElGåva till LiTHe El.

Det är elektronikföretaget Actia i Linköping som skänkt plattformen till LiTHe-El – Studentföreningen för elektronikintresserade i Norrköping.

Telematikplattformen sitter i bilar och samlar in data från bilens sensorer, uppdaterar mjukvara och ringer efter hjälp efter en krock. Eftersom enheten innehåller grundläggande hård- och mjukvara, kan studenterna direkt börja utveckla komplexa applikationer.

Actia uppmuntrar studenterna att hitta nya användningsområden. Tidigare har Actia donerat flera enheter till LiU med förhoppningen att de kan komma till användning inom såväl forskning som utbildning.


Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.