Grunderna i programmet läggs med kurser som innehåller nödvändiga kunskaper för att hantera elektronik, digitalisering och elektrifiering. Exempel är kretsteori, analog och digital elektronik, mikrodatorer, programmering och reglerteknik. Parallellt läser du matematik, fysik och projektledning. Teori blandas redan från början med praktiska inslag så du tidigt får prova på att tillämpa dina kunskaper. Du jobbar ofta i grupper med andra studenter där ni designar och tillverkar egna prototyper. Utbildningens utformning och studiemiljön skapar god sammanhållning mellan årskurserna. Redan första terminen får du kontakt med företag och ges inblick i hur utbildningen passar ihop med framtida arbetsmarknad.
Specialisering
År fyra och fem specialiserar du dig genom någon av de tre profilerna Elektrifiering, Datorsystem eller Elektroniksystem. Respektive profil ger dig tydligt fokus men du har samtidigt möjlighet att själv styra över din specialisering. Några exempel på valbara elektroteknikkurser är digital kommunikationselektronik, trådlösa sensornätverk, effektelektronik och elektromagnetisk kompatibilitet. Som student vid programmet har du tillgång till en stor mängd kurser, såväl i Norrköping som i Linköping. Du kommer i olika sammanhang i kontakt med LiU:s forskning som är relaterad till elektroteknik, elektronik och elektrifiering. Du möter forskande lärare som bidrar med perspektiv från forskningsvärlden och laborationer görs i miljöer både för forskning och undervisning. Det avslutande examensarbetet gör du vanligen som ett uppdrag på ett företag eller en myndighet, som ofta också visar sig bli den första arbetsplatsen.Välutrustade elektroniklabb och företagskontakter
På Campus Norrköping har du tillgång till labb för analog och digital elektronik, ett mönsterkortslabb där du kan tillverka egna kretskort, samt EMC-labbet för elektromagnetisk kompatibilitet. Genom gästföreläsningar och studiebesök ute på företag får du inblick i vad ditt kommande arbetsliv har att erbjuda med en examen från programmet. Goda företagskontakter har även lett till en donation från Actia av en klassuppsättning styrenheter för elektroniksystem i fordon, vilka kommer till användning i flera laborationer. Detta möjliggör för dig att redan under utbildningen komma i kontakt med utrustning som används aktivt av företag idag. Varje år arrangerar studentsektionen arbetsmarknadsdagar där du kan knyta kontakter med företag i elektronikbranschen och hitta sommarjobb. Kanske du så småningom även är med och arrangerar sådana dagar och får ännu bättre företagskontakter?