Ungdomar
Elliot Gestrin, ordförande i studentföreningen FIA. Det är FIA som arrangerar tävlingen i A-huset på Campus Valla i Linköping. Det är SM-final, regionala uttagningar har hållits tidigare. Robotbyggarna är skolelever som kommer från hela landet. 85 tävlande i 24 lag visar upp sina robotars olika färdigheter. Åldersspannet är stort, men maxåldern är 19 år. Vinnaren går vidare till ett Europamästerskap i Kroatien, och vinnaren därifrån till världsmästerskap som hålls i Bordeaux, Frankrike.– Det är en tävling för ungdomar. De flesta är nog i gymnasieålder, och de yngsta kan vara runt tio år gamla. Många utgår från färdiga robot-kit, till exempel Lego. En del bygger allt själva.
Scenuppträdande
De tre tävlingsgrenarna är ”Rescue line”, där roboten ska följa en linje, hitta människor i ett uppbyggt katastrofområde och ”Rescue maze”, som är en genomsökning i en labyrint. Och så ”On stage”, där robotarna utför ett uppträdande på scenen.– Det kan vara en dans eller ett teaterstycke, säger Elliot Gestrin.
Hur är könsfördelningen bland de tävlande?
– Det är fler killar som håller på med robotik. Men vi driver förstås tävlingen helt könsneutralt. Vi hoppas att RoboCup Junior kommer bidra till en mer jämlik framtid inom teknik.
Vad betyder den här verksamheten för dig?
– Det är en väldigt meningsfull hobby som ger mycket tillbaka. Det är roligt att inspirera ungdomar till att göra något på sin fritid. Att bygga robotar är verkligen kul. Man får jobba kreativt med idéer, design, bygge och programmering.
Han tillägger att tävlingen kan vara ett led i kompetensförsörjningen när det gäller robotik.
– Tävlingen innebär ju också att skolelever från Sverige får komma till hit och lära sig mer om hur det ser ut på ett universitet.
Hur kommer robotiken att utvecklas i framtiden?
– Jag tror att det blir vanligare med robotar som har mänskliga egenskaper. Eller husdjur. Till exempel kan man redan i dag ha nytta av en robot-katt inom äldrevården, och ge ett mervärde för äldre personer som inte längre kan ta hand om ett husdjur. Robotar kommer att ta över många av våra uppgifter. På gott och ont, kanske. Men det är en utveckling som vi redan ser.