Kurser i kinesiska och kurser om Kina

På denna webbsida har vi samlat Linköpings universitets utbud av fristående kurser i kinesiska och kurser om Kina. Kurserna sträcker sig från nybörjarkurser till mer avancerade kurser för dig som vill utveckla din förmåga att använda kinesiska i yrkeslivet, och lära mer om Kina.

Shanghai SkylineShanghai Skyline Foto owngarden

Rikskinesiska, ofta kallat mandarin, talas av över en miljard människor, mestadels i Kina, men också i andra delar av Sydostasien och internationellt. På grund av den ekonomiska utvecklingen de senaste årtiondena har kinesiska blivit ett viktigt språk i näringslivet och i andra professionella sammanhang, och vikten av att förstå den kinesiskspråkiga världen har ökat i samma takt.

Fristående kurser på olika nivåer

Det är användbart att kunna kinesiska av många skäl och på olika nivåer, från att kunna småprata i sociala sammanhang till att använda språket i yrkeslivet. Våra kurser sträcker sig från nybörjarkurser som ger dig grunden i talad och skriven kinesiska med ett särskilt fokus på professionella sammanhang, till mer avancerade kurser för dig som vill utveckla din förmåga att använda kinesiska i yrkeslivet. Vi erbjuder också kurser om Kina och kinesisk kultur på svenska.

Även en tusenmilafärd börjar med ett första steg

Att lära sig kinesiska tar tid, men det är användbart även om du inte är flytande på språket. Att kunna kinesiska öppnar många dörrar och är en fascinerande resa i sig! Ju mer du kan, desto bättre, men även grundläggande kunskaper är användbara, och som Laozi (老子) skrev: “Även en tusenmilafärd börjar med ett första steg” (千里之行,始于足下).

Diagram över kursutbudet

Fristående kurser i kinesiska och relaterade ämnen

I diagrammet visas kurser på samma språknivå bredvid varandra och du kan se den rekommenderade nivån i kinesiska till vänster. 

Först kommer kurser som fokuserar på Kina och kinesisk kultur på svenska, sedan nybörjarkurser och därefter fortsättningskurser. I diagrammet visas kurser på samma nivå i olika färger. Du kan se vilka förkunskaper du behöver till vänster. Språkkurserna i kinesiska ges på engelska och kräver inte att du kan svenska.

Diagrammet finns även som pdf-fil

Nedanför diagrammet beskriver vi varje kurs i korthet med länkar till respektive kurssida där du kan hitta mer information om kurserna, inklusive kursplaner.

På respektive kurssida finns information om hur du anmäler dig till kursen.

Fristående kurser i kinesiska och relaterade ämnen

Asienkunskap - inriktning Kina

Anmäl dig till kurserna

Information om hur du anmäler dig till våra fristående kurser hittar du på respektive kurssida. 

Vi undervisar i kinesiska

Kinesiska på utbildningsprogram 

Tre av våra utbildningsprogram erbjuder kurser i kinesiska. Att integrera ekonomi, matematik, fysik, juridik och språk är unikt för Linköpings universitet.

Vår pedagogik är unik i Sverige genom att vi i språkkurserna utgår från den fackkunskap som du får inom programmets ordinarie kurser i till exempel ekonomi, juridik eller teknik. Inom dessa kurser får du lära dig att tillämpa det aktuella språket. På detta sätt ger språkundervisningen din utbildning ett mervärde och en internationell trovärdighet som få andra program kan erbjuda.

I Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi med internationell inriktning kinesiska (300 hp) och i Civilingenjörsprogrammet i teknik, fysik och elektroteknik med internationell inriktning kinesiska (300 hp) ingår professionskurser i kinesiska. I utbildningen Asienkunskap - inriktning Kina (60 hp) läser du kurser i kinesiska och kurser om Kina.

Information om hur du söker till utbildningarna hittar du på respektive programsida.

Vi erbjuder också motsvarande kurser och program på japanska

Relaterat innehåll