Ordet docent härrör från latinets docere, vilket betyder undervisa, utbilda. En docent ska ha uppnått en tillräcklig dokumenterad vetenskaplig skicklighet och ämneskunskap för att vara självständig inom sitt ämne. En docent antas om det är till nytta för forskning och utbildning vid Medicinska fakulteten, Linköpings universitet (LiU). Ingen lön utgår för uppdraget.
En docent ska självständigt kunna tillägna sig vetenskapligt baserad kunskap och förmedla denna till andra. Därför ställs höga krav på både vetenskaplig och pedagogisk kompetens.
Villkor
Om du uppfyller de särskilda kraven på vetenskaplig och pedagogisk skicklighet kan du ansöka om att bli antagen som docent vid Medicinska fakulteten. Krav för antagning framgår av dokumentet Riktlinjer för att antas som docent vid Medicinska fakulteten Riktlinjer för att erhålla docentur vid Medicinska fakulteten (pdf).
Du ska också ha slutfört kurserna Handledning av forskarstuderande med den fakultetsspecifika delen och Problembaserat lärande och basgruppshandledning (PBL). Om forskarhandledningskursen genomförts vid annat lärosäte görs en motsvarandebedömning av Didacticum, som är LiU:s pedagogiska centrum. Vår fakultetsspecifika del ska, även om motsvarandebedömningen faller väl ut, ändå genomföras hos oss.
Ansökan
Du ansöker om att bli antagen som docent genom att fylla i detta ansökningsformulär och ladda upp de bilagor du vill åberopa. Var observant på att de uppgifter du lämnar i din ansökan uppfyller de kriterier som krävs för att antas som docent.
Vi behöver din ansökan senast två veckor före anställningsnämndens kommande möte. Detta för att hinna gå igenom den, eventuellt be om kompletteringar och ta med ansökan i utskicket av handlingar till nämndens ledamöter inför mötet.
Kompletteringar skickas till an@medfak.liu.se med angivande av diarienummer. Uppgifter om anställningsnämndens möten finns tillgängliga nedan. För övriga frågor kontaktas nämndens samordnare – se kontaktuppgifter till höger på sidan.
Ämnesområde
I ansökningsformuläret anges ämnesområde för docenturen. Ämnesområdet är normalt ett av de forskarutbildningsämnen som finns vid Medicinska fakulteten. Om du är osäker finner du ämnesindelningen här alternativt diskutera frågan med ämnesföreträdare eller verksamhetschef innan du ansöker.
Bilagor
Vad som ska ingå i ansökan framgår av ansökningsformuläret. Tänk särskilt på att bifoga:
- Aktuellt CV med betydelse för docenturen inklusive senaste anställningsbeviset
- Bevis om doktorsexamen
- Disputationsprotokoll; kan beställas från LiU:s registrator. Ange huvudhandledare och samtliga biträdande handledare om detta inte framgår av protokollet
- Vid ansökan om docentur i klinisk specialitet – bifoga intyg från Socialstyrelsen som visar specialiseringen
- Beskrivning av vetenskaplig självständighet efter disputationen, egen forskningsprofil och planerad forskningsverksamhet. Självständighet kan dokumenteras exempelvis genom egna forskningsanslag, granskningsuppdrag för seriösa internationella tidskrifter, postdoc-vistelse i annan forskningsmiljö
- Publikationslista: En betydande del av den vetenskapliga produktionen ska ha tillkommit efter avhandlingsarbetet; den ska vara sammanhängande, inte splittrad på alltför många områden och uppvisa tillräcklig vetenskapligt djup och bredd – i ansökningsformuläret framgår hur listan ska skrivas
- Avsiktsförklaring – en tydlig redogörelse/beskrivning för framtida projekt och forskningsaktivitet samt undervisning med anknytning till Medicinska fakulteten vid LiU
- Intyg från genomförda pedagogiska kurser
- Titel på den pedagogiska reflektionen/analysen samt en kort beskrivning av det planerade innehållet samt vilka resurspersoner som kontaktats. Om det pedagogiska arbetet godkänts tidigare ska intyg från ansvarig resursperson samt reflektionen bifogas
- Redogörelse för pedagogiska meriter i tabellform samt personlig sammanfattning/reflektion kring resultat av kursutvärderingar och reflektion kring insatser i undervisningsmoment
Sakkunniggranskning
När ansökan inkommit tar Anställningsnämnden ställning till den vid ett sammanträde. Om nämnden beslutar att låta ärendet gå vidare för sakkunniggranskning utses två interna sakkunniga: en ledamot från nämnden samt en sakkunnig från verksamheten inom lämpligt ämnesområde.
Ämnesföreträdaren lämnar förslag på extern sakkunnig till anställningsnämnden efter sammanträdet. Sakkunnig, som hämtas utanför Linköpings universitet ska i normalfallet inneha en anställning som professor eller inneha docentur/vara senior forskare vid annat lärosäte.
Externt sakkunnig ska i första hand bedöma den vetenskapliga meriteringen.
Sakkunniga erhåller dina ansökningshandlingar samt riktlinjer för att antas som docent vid Medicinska fakulteten. Den externa bedömningen bör inkomma inom ca sex veckor och den skickas till de interna sakkunniga för ett gemensamt, sammanfattande utlåtande inom ca tre veckor.
Beslut om antagning som docent vid Medicinska fakulteten
När ovanstående bedömningar inkommit till nämnden samt godkänd pedagogisk reflektion, sker en slutlig handläggning i ärendet vid nästkommande sammanträde. Du får en inbjudan till mötet där du ska presentera din pedagogiska analys och tillämpning av den i undervisningsverksamhet samt kort presentera framtida forskningsverksamhet vid Medicinska fakulteten.
Beslut om antagning fattas av Anställningsnämnden och vid ett positivt beslut erhåller du ett docentbevis samt protokollsutdrag och sakkunnigutlåtanden efter mötet. Varje år i december hålls också en ceremoni där Anställningsnämndens ordförande överräcker docentdiplom till dig och alla andra nya docenter.
Sammanträdestider
Hösten 2024
- Onsdag 6 november
- Onsdag 11 december
Våren 2025
- Onsdag 5 februari
- Onsdag 5 mars
- Onsdag 9 april
- Onsdag 7 maj
- Onsdag 11 juni