18 augusti 2025

Hur reagerar konsumenter på förpackningsfria livsmedel? Och hur kan producenter och livsmedelsbutiker utforma lösningar som är mindre beroende av engångsförpackningar? Detta är några av de frågor som doktoranden Elena Jiménez Romanillos undersöker.

Kvinnlig doktorand, mörkt hår, glasögon.
Elena Jiménez Romanillos, doktorand. Fotograf: Ulrik Svedin

Detta är några av de frågor som doktoranden Elena Jiménez Romanillos undersöker

– Bakgrunden är att engångsförpackningar förbrukar mycket resurser och orsakar utsläpp. Om vi kunde använda dem endast där de verkligen behövs, skulle vi kunna skydda miljön, säger Elena Jiménez Romanillos, doktorand i design och produktrealisering vid Linköpings universitet.

Kvinnlig doktorand, mörkt hår, glasögon.
Elena Jiménez Romanillos, doktorand.Fotograf: Ulrik Svedin
I sin licentiatavhandling (halvvägs till en doktorsavhandling) samlar hon insikter från fyra studier om hur konsumenter reagerar på system utan förpackningar.

Viktiga utmaninar

– Några viktiga utmaningar handlar om att hitta en balans mellan konsumentens bekvämlighet och de miljömässiga fördelarna med att minska antalet förpackningar.

Samtidigt kan inte all förpackning tas bort, eftersom den bidrar till konservering och längre hållbarhet.

– Att producera kött, till exempel, kräver mycket energi. En vakuumförpackning kan förlänga produktens hållbarhet avsevärt. I det sammanhanget kan förpackningen också vara ett miljömässigt hållbart alternativ.

Olika typer

Genom enkäter, intervjuer och observationer har Elena Jiménez Romanillos identifierat olika typer av konsumentbeteenden.

– Vissa styrs av priset. Det innebär att de väljer oförpackade produkter om de är billigast. Andra motiveras av hållbarhet och gör sina val utifrån det. I båda fallen kan det leda till att man reser mellan olika butiker för att hitta det man söker, vilket i sin tur kan orsaka onödiga utsläpp från transporter.

Utsläppen fördelas olika
beroende på konsumentbeteende

En annan grupp är mer praktiskt orienterad och föredrar kanske hemleverans av livsmedel, oavsett om de är individuellt förpackade eller inte. Men de kan ändå gå till en närliggande butik för att komplettera sina inköp. Utsläppen fördelas olika beroende på konsumentbeteende – vare sig det handlar om butikbesök, hemleverans eller hur produkter förvaras och slängs – beroende på varje grupps prioriteringar.

– Så vi kan konstatera att det finns många olika typer av beteenden som i slutändan påverkar utsläppen. Och allt styrs inte av förpackningen. Men den är en del av det övergripande systemet som formar hur vi köper livsmedel.

Mycket slängs

I en senare del av studien kommer Elena Jiménez Romanillos att försöka kvantifiera dessa beteenden. Eftersom hon arbetar med produktdesign är hon också intresserad av praktiska lösningar för konsumenterna.

– En utmaning är att vi slänger väldigt mycket mat. Därför kan portionsförpackningar vara ett alternativ. Det hjälper konsumenten att köpa rätt mängd mat.

Kvinnlig doktorand, mörkt hår, glasögon.
Elena Jiménez Romanillos, doktorand.Fotograf: Ulrik Svedin
Hon har redan börjat undersöka hur livsmedelsbutiker kan balansera mellan förpackade och oförpackade varor. I det sammanhanget skissar hon på en dispenser – en lösning som portionerar till exempel gryn eller liknande efter konsumentens behov.

– Jag har tagit fram en prototyp, men den är långt ifrån färdig. Några idéer är att du som konsument tar med dig en egen behållare, en burk eller liknande, som du fyller på. Men du kan också få någon typ av signal om portionsstorlekarna, säger Elena Jiménez Romanillos.

Inget nytt

Oförpackade produkter finns redan på vissa ställen i butikerna, till exempel i grönsaksdisken, lösgodiset och i bland även i tehyllan.

– Det är inget nytt för oss. Men det är spännande att tänka på hur dessa skulle kunna utvecklas och expandera. Det finns hygienaspekter och praktiska frågor. Men mycket handlar också om att ändra sitt sätt att tänka, säger Elena Jiménez Romanillos.

Under sina intervjuer och möten med konsumenter har hon också frågat hur de ställer sig till att använda en behållare flera gånger och ta med den till affären för att fylla på.

– För många verkar det inte vara ett problem. En av deltagarna berättade att hon hade använt samma behållare för gryn i 40 år. Och aldrig diskat den!

Kontakt

Forskningsavdelning

Institution

Senaste nytt från LiU

Pang i bygget - den osynliga undertextaren träder fram

Svenskar läser mycket - särskilt om man räknar in undertexter till film och TV. Men spelar undertextaren själv någon roll? Forskaren Lars Jämterud har kollat på översättningen av den klassiska brittiska komediserien Pang i bygget.

Forskaren visar materialet Zeolit.

De vill minska CO2-utsläpp från byggnader

Finns det ett sätt som både kan minska byggnaders koldioxidutsläpp och samtidigt vara inkomstbringande? LiU-forskarna Vlatko Milic och Bahram Moshfegh undersöker just detta.

"Hud på spruta" ett steg mot nytt sätt att läka brännskador

Forskare har skapat vad som skulle kunna kallas ”hud på spruta”. Gelen med levande celler kan 3D-printas till ett transplantat, visar en studie gjord på möss. Tekniken kan på sikt bidra till nya sätt att behandla brännskador och svåra sår.