10 mars 2025

Två av LiU:s civilingenjörsutbildningar har nu gjorts om för att ännu bättre matcha arbetsmarknadens behov. Det handlar om utbildningarna inom medieteknik och artificiell intelligens samt elektronik och systemdesign.

montage -- bilder på studenter.

− Vi är glada över att kunna presentera utbildningar som är attraktiva på arbetsmarknaden och som har relevant och spännande innehåll. Som universitet har vi ett ansvar att skapa utbildningar som håller toppklass och som är attraktiva för både tjejer och killar, säger Johan Ölvander, dekan på Tekniska fakulteten vid Linköpings universitet.

Ökat behov på arbetsmarknaden

Branschorganisationerna Sveriges ingenjörer och Teknikföretagen har länge vittnat om ett stort behov av fler ingenjörer i landet. I en rapport från december 2024 har Sveriges ingenjörer låtit svenska arbetsgivare beskriva behovet av ingenjörer. Den visar bland annat att 80 procent av arbetsgivarna inom elektronik/datateknik/automation bedömer att behovet av civilingenjörer kommer att öka på tre års sikt.

AI röd tråd i ny utbildning

På utbildningen Medieteknik och AI kommer nu artificiell intelligens att finnas med genom hela utbildningen. Utöver artificiell intelligens kan studenterna räkna med mycket datorgrafik, 3D, dataspel och visualisering i olika former. Men också med viktig kunskap om kontakten mellan människa och teknik.

− Det handlar om AI för medieteknik med generativa metoder och maskininlärning, säger Daniel Jönsson, universitetslektor som undervisar på programmet.

Medieteknik, AI och visualisering blir allt viktigare i samhället, inte minst inom flygindustrin och medicin.

− Det syns på examensarbeten som studenterna gör tillsammans med ett företag eller inom ett forskningsprojekt hos oss. Några exempel på examensarbeten är spelteknik med EA Games, AI för klimatanalys med SMHI, rymdvisualisering för NASA (USA), flygsimulator hos SAAB och medicinteknik hos Sectra, berättar Daniel Jönsson.

Elektronik finns överallt

För att möta efterfrågan på arbetsmarknaden har Linköpings universitet gjort om och skapat civilingenjörsutbildningen Elektronik och systemdesign. Det nya programmet lägger extra kraft på just systemdesign.

− I dag sker det en övergång till eldrift i ett rasande tempo. Man lägger in elektronik-komponenter och system i produkter som aldrig förr. Vi måste ständigt förnya våra utbildningar så att de hänger med, säger Magnus Karlsson, biträdande professor och lärare inom elektronik.

− Ta Toyotas truckar till exempel. De går på batteri, de måste vara energieffektiva, pålitliga, och smidiga att styra med god precision. Till det behövs elektronik! Och de måste ha säkerhetssystem med sensorer för att minimera kollisionsrisken. I dag integreras truckarna dessutom i alltmer självstyrda lagerlösningar och då behövs elektroniksystem!

Och allt detta är förstås både elektronik och systemdesign?
− Elektronik i dag är både hårdvara och näraliggande mjukvara. När våra studenter tar examen kommer de att vara attraktiva på arbetsmarknaden, säger Magnus Karlsson.


Läs mer om utbildningarna

Kontakt

Bli ingenjör

Tekniska fakulteten

Senaste nytt från LiU

Två forskare i ett labb diskuterar en graf på en datorskärm.

Så kan molekyler ”minnas” och bidra till minne och inlärning

Forskare har upptäckt hur en jonkanal i hjärnans nervceller har ett slags ”molekylärt minne”, som bidrar till att livslånga minnen kan skapas och bevaras.

Professor emerita Ulla Riis

Pionjär inom utbildning och IT ny jubeldoktor vid Linköpings universitet

1970 kom Ulla Riis till LiU som nyanställd adjunkt i pedagogik. Hon uppmuntrades till forskarstudier av ämnets första professor, Ingvar Werdelin. Vid den akademiska högtiden kommer hon nu, drygt femtio år senare, att kreeras till jubeldoktor.

Procession passerar genom festklädd publik

Akademisk högtid för 50-årsfirande universitet

Vårens akademiska högtid äger rum den 23–24 maj och innehåller bland annat ett nytt musikstycke som är specialkomponerat till lärosätets ära. Årets hedersdoktorer föreläser, bland dem Nvidias vd Jensen Huang och riksdagens talman Andreas Norlén.