31 mars 2025

För snart sju år sedan gick flytten – från LiU till att starta bolag i Nairobi. I dag producerar Roam flera hundra egenbyggda elmotorcyklar i månaden. Och resan har bara börjat.– Målet är att tillgodose motorcyklar till hela den afrikanska marknaden, säger vd:n Filip Lövström.

Två personer står i en fabrik.
LiU-studenterna Filip Lövström och Mikael Gånge ligger bakom succébolaget Roam i Kenya. I dag producerar deras företag flera hundra egenbyggda elmotorcyklar i månaden. Fotograf: Ian Mburu

Han sveper med webbkameran över rummet. Det är förmiddag i Nairobi och utanför kontorsglaset syns den maffiga fabriken. Här tillverkas deras egendesignade elmotorcykel Roam Air. Det har gått snart sju år sedan några LiU-studenter från civilingenjörsprogrammet Energi, miljö och management (EMM) förverkligade sina planer och flyttade till Afrika.

– Vi har gått från några personer till att vi i dag är drygt 250 anställda. Det är klart att man känner en tacksamhet att få göra det här, men vi är långt ifrån färdiga. Det är en konstant utveckling och det finns mycket vi vill göra för att driva på effektiviteten, säger Filip Lövström.

Två anställda arbetar med en motorcykel.
Sju år har gått sedan några LiU-studenter bytte civilingenjörsstudier till att starta bolag i Kenya. Nu har företaget 250 anställda. Fotograf: Ian Mburu

Stor uppmärksamhet

Han ler och kliar lite i det stora skägget när han funderar på frågan varför de lämnade studierna på LiU för något helt, helt annat.

– Det är nog en kombination av total brist på självbevarelsedrift och att vi hade ett mål att driva på elfordonsutvecklingen i den här regionen.

När de flyttade låg fokus på att konvertera dieseldrivna safaribilar till elfordon. En affär som gick bra och företaget, som då hette Opibus, fick stor uppmärksamhet. Men redan då var strategin att sikta in sig på motorcyklar och bussar.

– När vi i början sa att vi höll på med elfordon i Kenya blev vi nästan utskrattade. Men efter ett par år, när det blev mer drag kring bolaget fick vi in mer pengar. Nu bygger vi en möjlighet att få ut elfordon på marknaden som tillverkas, lagas och hanteras lokalt, säger Filip Lövström.

Växer varje år

Till skillnad från eldrivna motorcyklar i exempelvis sydostasien, som mer handlar om personlig pendling, är Roams modell byggd för kommersiella verksamheter som taxiverksamhet eller leveranser. I år produceras 3 000–4 000 motorcyklar. Nästa år är siktet 15 000.

– Vi vill växa tre-fyra gånger varje år. Just nu fokuserar vi på Kenya och Nairobi specifikt. Om ett par år ska vi sälja i grannländer och så småningom är målet att vi tillgodoser hela den afrikanska marknaden. Vi vill att alla ska åka runt på våra motorcyklar!

Roam satsar även på elbussar som just nu är i en kommersiell pilot.

– Motorcyklarna har vi utvecklat själva, när det gäller bussarna är vi mer spindeln i näten. Vi har designat bussen och har flera olika partner som sätter ihop den.

Sju år kan ses om en lång tid. Filip Lövström upplever en stor ödmjukhet mot alla som driver bolag, säger han. Både han och säljchefen Mikael Gånge, också han LiU-alumn som kommit in i samtalet, vittnar om en pulserande vardag.

– Jag älskar att driva företag här. När jag vaknar upp i Sverige vet jag exakt hur dagen kommer att bli, ingenting förvånar mig. I Kenya händer något nytt varje dag. Det är alltid en ny lösning till ett nytt problem som krävs. Det är superintressant och entreprenörsskola inte tror man får i Sverige, säger Mikael Gånge.

En förare lämnar paket.
Roams eldrivna motorcyklar är främst avsedda för kommersiell verksamhet. Fotograf: Ian Mburu

Filip Lövström fyller i:

– Det finns en framåtanda, både i bolaget och i landet som stort. Vi drog från Sverige för att vi hålla på med elfordon, men hemma handlade debatten mest om att det inte skulle funka i Norrlands inland. Här finns en attityd som kan liknas vid svenskt 1950-och 60-tal – att nu bygger vi landet. Det genomsyrar allt, från våra anställda till hela samhället där det byggs och utvecklas överallt.

Fotograf: Ian Mburu

Hur är Nairobi som stad?

– Väldigt stor stad. Internationellt med mat från världens alla hörn. Grönt och fint. Lugnare än man tror, men mer hektiskt än det ser ut…, säger Filip Lövström

Mikael Gånge:

– Ja, det finns liksom öar av lugn. Allt däremellan kan vara kaos. Det som är häftigt med Kenya är att du har stränder en timme bort med flyg, det finns öken, du kan vandra i bergen…landet är väldigt diversifierat.

Ni lämnade LiU något år innan examen. Men vad har utbildningen betytt för er?

– EMM är väldigt bra på att driva helhetsperspektiv och helhetstänk. Utbildningen handlar mycket om tillämpning och vi fick en god översiktsbild hur det är att lösa problem, säger Filip Lövström.

– Ja, vi får så många frågor och problem. Det handlar om allt från batteriladdning till solel, och vi kan snabbt sätta oss in i frågan och fatta beslut om det rimligt eller inte. Den muskeln, att snabbt förstå och kunna göra överslagsräkningar i huvudet för att inte hamna i några fallgropar, tycker jag vi fick på LiU och det har hjälpt oss som entreprenörer, säger Mikael Gånge.

Läs mer om Roam

Här pluggade alumnerna

Senaste nytt från LiU

Porträtt (Gustaf Hendeby).

När forskning och försvar flyter samman

Spänt politiskt läge i världen, krig i Europa och ett vardagsliv med allt fler hot mot vår säkerhet – vad gör då forskningen? Mer än vad du kanske tror och det kommer att bli mer. Försvarsforskningen är mer aktiv än någonsin.

Män som besöker LiU.

De första M-teknologerna vet hur M:et kom på plats

De var några av de första studenterna på M-linjen vid Linköpings tekniska högskola, LiTH. Nu ordnar de ett jubileum för maskinteknologerna under åren 1969−1975. Och de får hjälp av dagens M-studenter.

Pristagaren: "Genetik är lite som Vilda västern"

Colm Nestor har utsetts till 2025 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Han forskar om genetiska förklaringar till varför autoimmuna sjukdomar och infektioner drabbar kvinnor och män i så olika grad.