Vill du arbeta med kommunikation och mänskligt samspel? Som logoped har du en central roll i att identifiera problem och hitta lösningar för personer med olika typer av svårigheter med tal, språk, röst, kommunikation och sväljning.

Logopedprogrammet, 240 hp

HT 2024 / Helfart / Linköping

Logopedprogrammet, 240 hp

HT 2025 / Helfart / Linköping

Anmälningsperiod 17 mars - 15 apr.

Kort om utbildningen

Logopedprogrammet i Linköping är en bred utbildning som förbereder dig för att arbeta med människor i alla åldrar som har svårigheter med tal, språk, röst, kommunikation och sväljning.

Undervisningen bygger på problembaserat lärande, vilket förbereder dig för teamarbete och fortsatt lärande i yrkeslivet. Verksamhetsförlagd utbildning och gemensamma moment med studenter från andra program ger dig färdigheter du behöver i ditt kommande yrkesliv.

Tal och språk är logopedens främsta arbetsverktyg. För att lyckas som logoped måste du ha mycket goda kunskaper i svenska språket i tal och skrift.

Det här läser du

Ämnen som ingår i programmet

Logopedi, som är utbildningens huvudämne, handlar om att förstå och hjälpa människor med olika kommunikationsproblem. Det kan vara svårigheter att tala, läsa, skriva eller äta och svälja. För att lära dig hur tal, språk, röst och sväljning fungerar, och hur sjukdomar och skador kan påverka dessa förmågor, studerar du ämnen som lingvistik, fonetik, psykologi, relevanta medicinska ämnen och logopedi.

Vad gör en logoped?

Logopeder diagnostiserar och behandlar personer som har svårigheter med tal, språk, röst, kommunikation och sväljning. De hjälper människor i alla åldrar att förbättra sin förmåga att kommunicera och att svälja på ett säkert sätt.

Logopeder använder olika tekniker och terapier för att stödja sina patienter. De har ofta ett nära samarbete med andra professioner för att ge ett helhetsbaserat stöd.

Så lär du dig

Två personer tittar på talorganen i en lärobok.
Logopedstudenter pluggar tillsammans.Fotograf: Peter Karlsson

Problembaserat lärande

Undervisningen bygger på problembaserat lärande, vilket innebär att du kommer bli duktig på att samarbeta, tänka kreativt och hitta nya lösningar.

Du ingår i en basgrupp, där du tillsammans med dina kurskamrater lär dig genom verklighetstrogna scenarier. Ni tar reda på vad ni behöver veta för att hantera eller ”lösa” ett problem eller en patientsituation. En handledare finns med för att se till att ni kommer framåt, lär er det ni behöver och inte hamnar på sidospår.

En person markerar med fingrarna på två ställen på en stor blå pekskärm. Överst i bild står texten
Visualiseringsbordet på Clinicum används i anatomiundervisning.Fotograf: Emma Busk Winquist

Teori varvat med praktik

Teorin du lär dig under föreläsningar, grupparbeten och självstudier får du tillämpa praktiskt på flera sätt. Det kan vara genom färdighetsträning på vårt kliniska tränings- och simuleringscentrum Clinicum, eller under verksamhetsförlagd utbildning (praktik) på arbetsplatser inom region, kommun, privat eller statlig verksamhet.

Färdighetsträning på Clinicum

Fysioterapeutstudenter hjälper patient att resa sig ur säng
Studenter samarbetar mellan professionerna vid omhändertagande av patienter.Fotograf: Emma Busk Winquist

Lär med, om och av varandra

I ditt framtida yrke kommer du samarbeta mycket med andra yrkesroller, till exempel läkare, lärare, psykologer och arbetsterapeuter. Genom gemensamma moment med studenter som läser andra program inom medicin och vård får du öva på detta redan under utbildningen.

Meritvärde

Undrar du vad som krävs för att komma in på Logopedprogrammet? Genom att titta på tidigare års antagningspoäng kan du se vilka chanser du har.

Antagningsstatistik (uhr.se)

Vanliga frågor och svar

Kan jag bli logoped trots att jag inte har svenska som modersmål?

Ja. Många i Sverige pratar fler språk än svenska. Därför är det viktigt att det även finns logopeder som pratar fler språk. Du måste dock fortfarande ha mycket goda kunskaper i svenska för att bli logoped.

Vad menas med mycket goda kunskaper i svenska?

För att arbeta som logoped måste du kunna formulera dig väl. Du ska ha full koll på svenskt uttal, stavning, ordböjning och meningsbyggnad. Detta är för att kunna förstå och analysera vad som brister i kommunikationen hos dem du möter.

Vad är skillnaden mellan logoped och talpedagog?

En logoped har en universitetsutbildning som leder till logopedexamen. Logoped är en skyddad yrkestitel med egen legitimation. En logoped jobbar med att diagnostisera och behandla tal-, språk-, röst- och sväljsvårigheter hos personer i alla åldrar. Logopeder kan jobba inom sjukvården, på skolor, inom habilitering och rehabilitering eller på privata kliniker.

Talpedagoger arbetar främst inom skolan med att stödja elever som har tal- och språksvårigheter. De har en pedagogisk inriktning, till skillnad från logopedens medicinska. I dagsläget finns ingen utbildning till talpedagog.

Karriär och framtid

Tänkbara arbetsplatser för logopeder

Logopeder har legitimation för sitt yrke och arbetar inom hälso- och sjukvård, på sjukhus, i primärvården eller inom barnhälsovård, ofta i team med andra yrkesgrupper. Som logoped kan du också jobba i förskola, skola och äldreomsorg, eller undervisa personer som är verksamma inom röstkrävande yrken, till exempel lärare eller skådespelare. Det blir allt vanligare att logopeder arbetar som konsulter, i privat verksamhet eller med hjälpmedelsfrågor.

Hur ser arbetsmarknaden ut för logopeder?

Enligt Saco är arbetsmarknaden för nyexaminerade logopeder i balans. Möjligheten att få jobb varierar över landet och generellt är det lättare i mindre orter och svårare nära utbildningsorterna.

Arbetsmarknaden för logopeder växer och det är samtidigt färre som tar examen än tidigare. Det tyder på att logoped kan bli ett bristyrke i framtiden.

Sacos rapport: Framtidsutsikter för akademiker år 2029

Bli specialist eller börja forska

Efter fyra års studier på Logopedprogrammet får du en magisterexamen. Det innebär att du kan läsa vidare på masternivå eller söka till forskarutbildning.

Vid Linköpings universitet kan du läsa Masterprogrammet i medicinsk vetenskap. Programmet ges på distans och som logoped kan du välja mellan huvudområdena logopedi, folkhälsovetenskap eller medicinsk pedagogik. Masterexamen är ett krav för att kunna bli specialiserad logoped.

Möt våra studenter

Filippa - Logoped

Vad har filmen The King's Speach med Logopedprogrammet på Linköpings universitet att göra? Hör Filippa berätta om hur hon hamnade här och varför LiU har Sveriges bästa studentliv (enligt henne).

Sofia - Logopedstudent

Vad gör en logoped och varför är Linköping en så bra studentstad? Sofia som studerar på Logopedprogrammet berättar om vad hon önskar att hon hade vetat innan hon började på universitetet.

Vara student i Linköping

Ljusgård full av människor.
Den första dagen på terminen samlas alla nya studenter i Växthuset på Campus US för att hälsas välkomna av universitetet, Region Östergötland och studentkåren Consensus. Logopedstudenterna känns igen på de röda sjaletterna. Fotograf: Karl Öfverström

Lär känna livet som student

Som logopedstudent tillbringar du mesta delen av din tid på Campus US, som ligger granne med Universitetssjukhuset i Linköping. Undervisningen sker både i helklass och i mindre grupper (basgrupper) där alla lär av och med varandra. Basgruppen gör det lätt att lära känna andra studenter på programmet. Grupperna ändras varje termin, vilket skapar sammanhållning i din årskull.

Under de två första veckorna av terminen pågår mottagningen, även kallad Nolle-P. Då anordnar studentkåren Consensus och Logopedsektionen sociala aktiviteter för att du ska komma in i livet som student på ett roligt och tryggt sätt. Nolle-P är ett utmärkt tillfälle att lära känna både campus, staden och dina studiekamrater.

Consensus - Medicinska fakultetens studentkår

Studera på Linköpings universitet