Logopedprogrammet - information till dig som är antagen

Logopedstudenter tittar på talorganen i en lärobok
Logopedstudenter pluggar tillsammans

Välkommen till Logopedprogrammet vid Linköpings universitet. Här hittar du viktig information inför terminsstarten.

Sidan uppdateras efterhand som schemat blir klart. Kom gärna tillbaka och kontrollera tid och plats för uppropet innan utbildningen startar, så att du inte missar viktig information.

Svara på antagningsbeskedet

Du som antagits i urval 1 måste svara Ja om du vill ha din plats. Ditt svar ska ha inkommit senast den 19 juli 2024 till antagning.se.

Har du antagits i urval 2 behöver du inte lämna svar om du vill ha din plats.

Oavsett när du antagits ska du snarast lämna återbud om du inte vill ha din plats. Du kan lämna återbud till platser som du är antagen till, men också till reservplatser. Läs mer på antagning.se – Tacka ja eller nej

Även om du har för avsikt att söka anstånd måste du tacka ja till din plats.

Upprop och reservantagning

Programmet startar med ett obligatoriskt upprop. Meddela i god tid innan om du inte kan vara med på uppropet.

Obligatoriskt upprop

Utbildningen startar måndagen den 26 augusti, kl. 10.45–12.00 med obligatoriskt upprop på Campus US i Linköping. Lokal meddelas senare.

Välkomstsamling med alla nya studenter

På uppropsdagen är det också en gemensam välkomstsamling för alla nya studenter vid Medicinska fakulteten. Samlingen är frivillig och sker kl. 10.00–10.30 i Växthuset (hus 511) ingång 75, 76 eller 78, plan 9–11, Campus US i Linköping.

Meddela om du inte kan komma på uppropet

Om du inte kan delta på uppropet måste du meddela detta till studievägledare Suzana Tomicic, suzana.tomicic@liu.se, telefon 013-28 68 95 i god tid innan programstarten. Om du uteblir från uppropet och inte har kontaktat oss och fått skälet till frånvaron godkänt, förlorar du din plats på utbildningen.

Välkommen till programmet!

Vi på Logopedprogrammet hälsar dig välkommen hit till Linköping och hoppas att du ska trivas med dina studier! Här kan du läsa om vad som väntar dig den första terminen och generellt på programmet.

Upplägg för termin 1

Dina studier startar med en introduktion till universitetsstudier i allmänhet och till den pedagogiska modellen Problembaserat lärande (PBL) som genomsyrar alla våra utbildningar och som förbereder dig för teamarbete och fortsatt lärande i yrkeslivet. En översikt av logopedi och angränsande områden ges också.

Du läser kurser med fokus på grundläggande anatomi, fysiologi och patologi samt språkvetenskapliga och psykologiska perspektiv inom logopedi.

Under veckorna 36 och 37 genomför du fältstudier i klinisk verksamhet inom Region Östergötland. Under resterande del av terminen introduceras grundläggande teoretiska och professionella begrepp som är av betydelse för fortsatta studier inom Logopedprogrammet och logopedisk yrkesverksamhet.

Studierna på Logopedprogrammet

Huvuddelen av undervisningen kommer att vara förlagd till lokaler på Campus US vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Du studerar språk, lingvistik, fonetik, psykologi, medicin och logopedi för att kunna hjälpa människor i alla åldrar som har svårt med tal, språk, kommunikation, sväljning samt läs- och skrivsvårigheter.

Dina teoretiska kunskaper får du sedan möjlighet att tillämpa praktiskt under verksamhetsförlagd utbildning (VFU) i kliniska verksamheter inom framför allt Region Östergötland, Region Jönköpings län, Region Kronoberg och Region Kalmar län. Ibland kan det innebära kostnader för resa och boende. Som student ska du följa verksamhetens hygienregler, se exempel på Region Östergötlands hygienregler.

Det här läser du

Inför terminsstarten

Flyttanmälan och studiemedel

Folkbokför dig på studieorten

Aktuella adressuppgifter är viktiga, både för dig och för universitetet så att information som skickas via brev verkligen kommer fram. Enligt folkbokföringslagen är du skyldig att folkbokföra dig på studieorten. Undantag gäller för den som har make/maka, sambo, barn på annan ort (eller saknar bostad på studieorten).

Gör flyttanmälan hos Skatteverket

Ladok hämtar adressuppgifter från Skatteverket. Tillfällig adress anger du själv i Ladok, som du får tillgång till när du har registrerat dig på utbildningen.

Ansök om studiemedel och lämna studieförsäkran

När du har registrerat dig dagen efter uppropet rapporteras det automatiskt till Centrala studiestödsnämnden (CSN) och sedan sker utbetalningen av studiemedel. OBS! För att utbetalning skall ske måste du lämna en studieförsäkran till CSN.

Vi rekommenderar dig att söka studiemedel för så lång period som möjligt, eftersom CSN gör en ny prövning vid varje ansökan.

CSN har kontor i Linköping:
Hamngatan 13, 581 96 Linköping, tel. 0771-27 60 00
csn.se

När kommer jag åt alla system?

Vanliga frågor om åtkomst till digitala resurser på LiU

Har du studerat på LiU tidigare?

Om ditt LiU-id är inaktivt behöver du aktivera det igen för att komma åt kursrummet i Lisam. Annars dyker det upp så snart det öppnar.

Är du ny student?

Innan du registrerat dig har du begränsad tillgång till information i kursrummet i Lisam. Full access får du efter uppropet.

Allt på ett ställe: Liunet student

Tillgång till studenternas intranät "Liunet student" får du så snart du registrerat dig (efter uppropet).

Kontakt

Tips till dig som ny student

Antagen till LiU