Biomedical Imaging and Spectroscopy; Clinical Instrument Translation (BISCIT)

BISCIT gruppbild

Vårt forskningsfokus är att utveckla metoder och instrument som främjar spektroskopi, ljustransportmodellering och avbildning av vävnad. Dessutom vill vi skapa kvantitativa, icke-invasiva verktyg för klinisk upptäckt, övervakning eller behandling av hudsjukdomar och skador.

Metoder för kärnavbildningar och tekniker

Bildsystemen och metodologierna som utvecklats i denna grupp är alla baserade på en grundläggande optisk teknik för att karakterisera och kvantifiera optiska parametrar från mycket spridda media som från vävnad, så kallad Spatial Frequency Domain Imaging/Spectroscopy (SFDI/S). Detta är en relativt ny teknik som har flera tilltalande attribut som generell mätningsplattform; låg kostnad, kvantitativ i optisk kontrast, selektivt djup och rumsligt skalbart.

Vårt laboratorium utvecklar spektroskopiska metoder på ett sätt som exploaterar molekylkänsligheten, kvantifieringen och icke-invasiviteten hos SFDI/S. Samtidigt utökas den rumsliga upplösningen och djupets selektivitet genom användningen av nya framsteg inom bildteknologi (t.ex. snapshot-hyperspektrala bilder) och tryckavkänning (t.ex. enstaka pixelavbildare), såväl som nya beräkningsmetoder och modeller för ljustransport för att översätta dessa teknologier till kliniska miljöer.  

(Vänster): Kliniskt foto av biopsi från hud, 2 veckor efter; (mitten): den bestämda absorptionskoefficienten vid 630 nm som är relaterad till hemoglobinkoncentrationer, melanin, vatten, lipid, karotenoider; (höger): den reducerade spridningskoefficienten vid 630 nm, relaterad till subcellulära föremål och kollagenstrukturer.

Kliniska applikationer och distribution

Den primära drivkraften i vår forskning är inriktad på applikationer och samarbeten som syftar till att tillgodose ouppfyllda behov i antingen primärt dermatologiska eller modeller av sjukdomar i prekliniska(smådjurs)miljöer. Detta i form av:

  1. huddiagnostik
  2. att avancera ljusbaserade terapier
  3. att övervaka strukturella förändringar i vävnad som svar på intervention, terapi och sårläkning

ForskningsprojektVisa/dölj innehåll

SeminariumVisa/dölj innehåll

Development and evaluation of cell-based therapies for skin wounds

Seminarium vid IMT, 18 mars 2021.

GruppmedlemmarVisa/dölj innehåll

OrganisationVisa/dölj innehåll