Idag belastas vården och patienter av många onödiga undersökningar. Detta leder till långa väntetider och skapar ibland också onödigt oro hos patienterna. Om olika mönster av digitala ljud kan relateras till olika fynd vid avbildning eller funktionsundersökning kan det hjälpa till att välja ut de patienter som behöver utredas ytterligare från de som inte behöver det, vilket kan leda till säkrare diagnoser inom primärvården och en hälsoekonomisk vinst. Resultaten kommer också skapa förutsättningar för utveckling av djupinlärning och algoritmer som kan vara vägledande för kloka beslut vid diagnostik av hjärt- och lungsjukdom inom primärvården.
Vid en vanlig läkarundersökning lyssnar läkaren på hjärtat och lungorna med ett stetoskop för att upptäcka eventuella sjukdomar. Undersökningen är subjektiv och beror på undersökarens hörsel, kvaliteten på stetoskopet och läkarens tolkning och klassificering av ljuden. Vad läkaren hör ligger till grund för vidare handläggning, utredning och behandling. Felaktig tolkning av ljud kan leda till att alvarliga sjukdomar inte upptäcks, men det kan också leda till att onödiga resurskrävande undersökningar utförs och då skapa en onödig oro för patienten.
CHALS är en substudie till SCAPIS2. I projektet används digitala stetoskop för att spela in hjärt- och lungljud på ett mer standardiserat sätt hos 5000 studiedeltagare i SCAPIS 2 i Linköping och Uppsala. Det digitala stetoskopet är kopplat till en mobilapplikation och de inspelade hjärt- och lungljuden kommer att analyseras i förhållande till fynd vid skiktröntgen av hjärtat och lungorna, ultraljud av hjärtat och lungfunktionsundersökning med spirometri.
Resultaten kan leda till bättre diagnostik genom säkrare diagnoser inom primärvården, tidigare behandling av hjärt- och lungsjukdomar, minskad oro hos patienterna och en hälsoekonomisk vinst. Resultaten kommer också skapa förutsättningar för utveckling av djupinlärning och algoritmer som kan vara vägledande för kloka beslut vid diagnostik av hjärt- och lungsjukdom inom primärvården.