Fysik vid extrema förhållanden

Atomer bildar ett avancerat mönster

Forskningen inom enheten fysik under extrema förhållanden syftar till att förstå stabiliteten och egenskaperna hos material under ultrahögt tryck och extrema temperaturer.

Extrema tryck och temperaturer kan kraftigt förändra den potentiella energiytan för en viss kombination av grundämnen och leda till bildandet av nya faser med funktionella egenskaper. Vi är särskilt intresserade av att utnyttja extrema tryck och temperaturer som termodynamiska variabler för att kraftigt öka sannolikheten att syntetisera, inte bara termodynamiskt stabila, utan även så kallade metastabila material.

För denna utforskning använder vi toppmoderna teoretiska verktyg, i synnerhet beräkningar baserade på täthetsfunktionalteori , samt nya angreppssätt inklusive maskininlärning och artificiell intelligens. Vi utvecklar aktivt metoder som mer tillförlitligt kan ta hänsyn till effekterna av hög temperatur och komplexa växelverkningar mellan elektroner på materialegenskaper. Den kunskap vi genererar använder vi i våra samarbeten med experimentella forskare och industrin.

Medarbetare

Nyheter

En iriserande fyrkant på ett nät.

Framgångsrikt för IFMs materialforskning i WASP-WISE pilotprojekt

WASP och WISE har nyligen beviljat bidrag till nio samarbetesprojekt, varav tre inkluderar deltagare från Institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM) vid Linköpings universitet.

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

LiU-teoretiker beräknar egenskaperna hos nya ultra-okomprimerbara, hårda och supraledande material

Det finns en enormt och växande efterfrågan på material som kan stå emot extrema förhållanden, särskilt avancerade hårda och högledande material.

Organisation