31 maj 2024

Det finns en enormt och växande efterfrågan på material som kan stå emot extrema förhållanden, särskilt avancerade hårda och högledande material.

Ferenc Tasnádi och Florian Trybel. Fotograf: Olov Planthaber

Nyligen har Florian Trybel och Ferenc Tasnádi från Institutionen för fysik, kemi och biologi vid Linköpings universitet, beräknat egenskaperna hos nya wolframnitridfaser som kan klassificeras som ultra-okomprimerbara superledare. Materialen W2N3 och W3N5 syntetiserades av experimentella samarbetspartners under extrema tryck- och temperaturförhållanden i diamantstädceller. Materialen har extremt hög okomprimerbarhet. Båda materialen kan återställas till omgivande förhållanden och är stabila i luft.

“Den här upptäckten är ett stort steg mot nya industriellt relevanta material som utmärker sig i tillämpningar som kräver både hög hårdhet och god elektrisk ledningsförmåga. Deras upptäckt ger ett annat exempel på hur extrema förhållanden kan ge unik tillgång till multifunktionella material som annars inte hade hittats”, säger Florian Trybel, som leder teoriteamet.

Ferenc Tasnádi tillade: “Detta är ännu ett exempel på utmanande uppgifter där avancerade superdatorer kan hjälpa oss att förstå komplexa egenskaper. Vi ser alltmer hur resultat från högtrycksvetenskap och teknik lär oss ny vetenskap och öppnar upp nya dimensioner för att förbättra våra beräkningsmöjligheter.”.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.