31 maj 2024

Det finns en enormt och växande efterfrågan på material som kan stå emot extrema förhållanden, särskilt avancerade hårda och högledande material.

Ferenc Tasnádi och Florian Trybel. Olov Planthaber

Nyligen har Florian Trybel och Ferenc Tasnádi från Institutionen för fysik, kemi och biologi vid Linköpings universitet, beräknat egenskaperna hos nya wolframnitridfaser som kan klassificeras som ultra-okomprimerbara superledare. Materialen W2N3 och W3N5 syntetiserades av experimentella samarbetspartners under extrema tryck- och temperaturförhållanden i diamantstädceller. Materialen har extremt hög okomprimerbarhet. Båda materialen kan återställas till omgivande förhållanden och är stabila i luft.

“Den här upptäckten är ett stort steg mot nya industriellt relevanta material som utmärker sig i tillämpningar som kräver både hög hårdhet och god elektrisk ledningsförmåga. Deras upptäckt ger ett annat exempel på hur extrema förhållanden kan ge unik tillgång till multifunktionella material som annars inte hade hittats”, säger Florian Trybel, som leder teoriteamet.

Ferenc Tasnádi tillade: “Detta är ännu ett exempel på utmanande uppgifter där avancerade superdatorer kan hjälpa oss att förstå komplexa egenskaper. Vi ser alltmer hur resultat från högtrycksvetenskap och teknik lär oss ny vetenskap och öppnar upp nya dimensioner för att förbättra våra beräkningsmöjligheter.”.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Elever och lärare i ett klassrum.

Enkla metoder gjorde lärare bättre på att undervisa

Alla lärares undervisning blev betydligt bättre efter att de fått besök av och återkoppling från experter på sina insatser under lektionen. Det visar en rapport från LiU som sammanställt observationer från 30 grundskolor.

Cellodlingsflaska under ett mikroskop i labb.

De odlar näsvävnad på labbet

LiU-forskare är bland de första i världen att odla mänsklig näsvävnad från stamceller. I den studerar de hur olika virus infekterar luftvägarna. Modellen använder de nu för att undersöka hur en särskild sorts antikroppar kan skydda oss mot infektion.

WASP utökas med initiativet AI for Science

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse beviljar WASP 70 miljoner kronor till ett nytt initiativ som ska främja användandet av AI-baserade metoder inom akademisk forskning i Sverige.