31 maj 2024

Det finns en enormt och växande efterfrågan på material som kan stå emot extrema förhållanden, särskilt avancerade hårda och högledande material.

Ferenc Tasnádi och Florian Trybel. Fotograf: Olov Planthaber

Nyligen har Florian Trybel och Ferenc Tasnádi från Institutionen för fysik, kemi och biologi vid Linköpings universitet, beräknat egenskaperna hos nya wolframnitridfaser som kan klassificeras som ultra-okomprimerbara superledare. Materialen W2N3 och W3N5 syntetiserades av experimentella samarbetspartners under extrema tryck- och temperaturförhållanden i diamantstädceller. Materialen har extremt hög okomprimerbarhet. Båda materialen kan återställas till omgivande förhållanden och är stabila i luft.

“Den här upptäckten är ett stort steg mot nya industriellt relevanta material som utmärker sig i tillämpningar som kräver både hög hårdhet och god elektrisk ledningsförmåga. Deras upptäckt ger ett annat exempel på hur extrema förhållanden kan ge unik tillgång till multifunktionella material som annars inte hade hittats”, säger Florian Trybel, som leder teoriteamet.

Ferenc Tasnádi tillade: “Detta är ännu ett exempel på utmanande uppgifter där avancerade superdatorer kan hjälpa oss att förstå komplexa egenskaper. Vi ser alltmer hur resultat från högtrycksvetenskap och teknik lär oss ny vetenskap och öppnar upp nya dimensioner för att förbättra våra beräkningsmöjligheter.”.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

En kvinna i vit blus.

Barn med NPF-diagnoser gynnas av riktad fritidsverksamhet

Barn med neuropsykiatriska diagnoser har ofta svårt att delta i öppna fritidsaktiviteter.  I en ny doktorsavhandling från LiU studeras den riktade verksamheten KFUM Funkis i Linköping. Resultatet visar på utmaningar men framförallt på möjligheter.

LiU:s rektor lyssnar på en konferens genom hörlurar i sällskap med andra.

LiU:s rektor med på konferensen Choose Europe

Rektor Jan-Ingvar Jönsson är i Frankrike på inbjudan av president Macron och EU:s ordförande Ursula von der Leyen för att diskutera Europas vetenskapliga ambitioner i det geopolitiska läget. En fråga är hur Europa kan attrahera amerikanska forskare.

Manlig forskare gestikulerar i diskussion i kontorsmiljö.

Vad rör sig i huvudet på en designer?

Allt börjar vid ritbordet. Även slöseri med resurser, miljögifter och utsläpp av växthusgaser. Den insikten gav professor Tomohiko Sakao idén till en ny studie: Han vill undersöka designers hjärnor under den kreativa processen.