31 maj 2024

Det finns en enormt och växande efterfrågan på material som kan stå emot extrema förhållanden, särskilt avancerade hårda och högledande material.

Ferenc Tasnádi och Florian Trybel. Fotograf: Olov Planthaber

Nyligen har Florian Trybel och Ferenc Tasnádi från Institutionen för fysik, kemi och biologi vid Linköpings universitet, beräknat egenskaperna hos nya wolframnitridfaser som kan klassificeras som ultra-okomprimerbara superledare. Materialen W2N3 och W3N5 syntetiserades av experimentella samarbetspartners under extrema tryck- och temperaturförhållanden i diamantstädceller. Materialen har extremt hög okomprimerbarhet. Båda materialen kan återställas till omgivande förhållanden och är stabila i luft.

“Den här upptäckten är ett stort steg mot nya industriellt relevanta material som utmärker sig i tillämpningar som kräver både hög hårdhet och god elektrisk ledningsförmåga. Deras upptäckt ger ett annat exempel på hur extrema förhållanden kan ge unik tillgång till multifunktionella material som annars inte hade hittats”, säger Florian Trybel, som leder teoriteamet.

Ferenc Tasnádi tillade: “Detta är ännu ett exempel på utmanande uppgifter där avancerade superdatorer kan hjälpa oss att förstå komplexa egenskaper. Vi ser alltmer hur resultat från högtrycksvetenskap och teknik lär oss ny vetenskap och öppnar upp nya dimensioner för att förbättra våra beräkningsmöjligheter.”.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Anders Persson framför röntgenbild

Bilder av ett hjärtslag kan rädda liv

LiU-forskare har tagit fram en ny metod för snabb och säker diagnos av hjärt- och kärlsjukdomar. När metoden är färdigutvecklad kommer den att kunna rädda liv och spara lidande och pengar över hela världen.

Forskare håller i lysande lampa.

Magnus Klofsten - professor i lysande idéer

Tusentals verksamhetsidéer och innovationer har passerat Magnus Klofsten under hans över 30 år som forskare inom innovation och entreprenörskap samt som ledare för Entreprenörskapsprogrammet. LiU finns med i många framgångssagor i svenskt näringsliv.

Personer med ansiktsmasker

Framtidens krisberedskap bör bygga på öppenhet och transparens

En forskargrupp vid Linköpings universitet har undersökt pandemihanteringen i nordiska kommuner. Resultatet sammanfattas i boken Crisis Management, Governance and COVID-19, som belyser lärdomar för framtida kriser.