Boken fokuserar på hur kommunala ledare, politiker och tjänstemän hanterade pandemin. Genom en enkätstudie har ledare på olika nivåer av kommunal förvaltning, från kommunstyrelseordförande till chefer inom äldreomsorg och barnomsorg, delat sina perspektiv på hur restriktioner och beslut kommunicerades och genomfördes. Boken ger inte bara en inblick i hur pandemin hanterades utan också lärdomar för hur samhället kan rusta sig för framtida utmaningar.
Från Linköpings universitet har Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap, lett den svenska delen av studien tillsammans med Carl-Johan Sommar, Fredrik Garcia och Johan Nordensvärd. Flera studenter bidrog även till projektet.
Digitaliseringens framväxt
– Pandemin visade på behovet av ökad digital kompetens, inte bara för att hantera krisen, utan också för att bygga en mer resilient förvaltning inför framtida utmaningar, säger Elin Wihlborg.
Fortsättningsvis forskar de om hur den digitala transformationen ställer om samhället i RIDE - en forskningsmiljö om resilienta institutioner i en digital era.
En modell för framtiden
En viktig lärdom från pandemin är hur olika sätt att styra samhället fungerade. I Sverige valdes en modell som ofta beskrivs som "soft governance", där man litar på medborgarna och uppmuntrar frivilliga åtgärder i stället för strikta restriktioner. Modellen har fått kritik globalt, men Elin Wihlborg menar att den visade sig framgångsrik på lång sikt.
– Att arbeta med mjuka styrmedel skapade system där vi på olika sätt kunde anpassa oss, vilket i sin tur gjorde att vi tillsammans byggde motståndskraft inför framtida utmaningar, säger Elin Wihlborg. Hon konstaterar att de samhällen som stängde gränser och införde hårda regler inte stöttar tillit och inte heller bygger mer hållbar krisberedskap.
– Modellen med mjuka styrmedel bygger på tillit och att människor är kompetenta att fatta egna beslut. Trots hög dödlighet i början visade det sig att Sverige anpassade sig bättre än länder med hårdare styrning och striktare regler.
Avslutningsvis menar Elin Wihlborg att pandemin har visat oss att vi måste tänka om när det gäller hur vi bygger samhällen och hanterar kriser. För framtida kriser behöver vi institutioner som är öppna och anpassningsbara, där en gemensam värdegrund öppnar för samarbete och bygger tillit.