Panelen leddes av Linda Mannila från Helsingfors universitet och de övriga deltagarna var Ola Nilsson, som arbetar på Digiteket, en kompetensutvecklingsplattform för bibliotekspersonal, Marie-Louise Eriksson bibliotekarie på Karlstad universitetsbibliotek samt Andreas Krutholm på Linköpings stadsbibliotek.
Samtalet kom att kretsa kring mer grundläggande, nästan filosofiska frågor kring bibliotekens och bibliotekariernas kompetenser och roller i ett samhälle med AI.
Ämnet diskuterades både med skepsis och förhoppning om vilken roll AI spelar och kommer att spela framöver i en bibliotekskontext samt vilken roll det mänskliga spelar.
Elin Wihlborg lyfte frågan om vi behöver kunna avkoda koderna för att leva med AI. Resonemangen som följde var att läskunnighet betyder väldigt mycket för förståelsen att kritiskt kunna granska och förhålla sig till AI-genererad information. En viktig komponent är att kunna förstå vilka data som artificiell intelligens baseras på.
− Kan det vara så att om vi skapar svar på demokratiskt grundade data så blir de mer demokratiska – eller ligger det ansvaret kvar hos människorna som använder svaren?Sammantaget var det ett samtal som väckte en hel del tankar hos dem som lyssnade. Det efterfrågades en fortsättning på denna viktiga dialog, säger Elin Wihlborg.