29 september 2024

Professor Elin Wihlborg medverkade på fredagen den 27 september 2024 i ett panelsamtal på bokmässan för att bidra med kunskap om hållbar samhällsstyrning och artificiell intelligens.

Två män och tre kvinnor på scen.
Elin Wihlborg i panelsamtal på Bokmässan, med Ola Nilsson, Andreas Krutholm och Linda Mannila.
Samtalet ”Att navigera i en digitaliserad värld” arrangerades av Biblioteksutveckling i Östergötland, som drivs av alla kommunala folkbibliotek i länet.

Panelen leddes av Linda Mannila från Helsingfors universitet och de övriga deltagarna var Ola Nilsson, som arbetar på Digiteket, en kompetensutvecklingsplattform för bibliotekspersonal, Marie-Louise Eriksson bibliotekarie på Karlstad universitetsbibliotek samt Andreas Krutholm på Linköpings stadsbibliotek.

Samtalet kom att kretsa kring mer grundläggande, nästan filosofiska frågor kring bibliotekens och bibliotekariernas kompetenser och roller i ett samhälle med AI.

Ämnet diskuterades både med skepsis och förhoppning om vilken roll AI spelar och kommer att spela framöver i en bibliotekskontext samt vilken roll det mänskliga spelar.

Elin Wihlborg lyfte frågan om vi behöver kunna avkoda koderna för att leva med AI. Resonemangen som följde var att läskunnighet betyder väldigt mycket för förståelsen att kritiskt kunna granska och förhålla sig till AI-genererad information. En viktig komponent är att kunna förstå vilka data som artificiell intelligens baseras på.

− Kan det vara så att om vi skapar svar på demokratiskt grundade data så blir de mer demokratiska – eller ligger det ansvaret kvar hos människorna som använder svaren?Sammantaget var det ett samtal som väckte en hel del tankar hos dem som lyssnade. Det efterfrågades en fortsättning på denna viktiga dialog, säger Elin Wihlborg.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Två personer står i en fabrik.

Alumner driver på elektrifieringen i Kenya

För snart sju år sedan gick flytten – från LiU till att starta bolag i Nairobi. I dag producerar Roam flera hundra egenbyggda elmotorcyklar i månaden. Och resan har bara börjat.

En utomhusmässa vid Linköpings universitet där industriföretag och studenter möts. Två stora kranar håller upp banderoller, och flera personer står runt specialbyggda cyklar och diskuterar.

Max kombinerar forskning och vanliga arbetet: "Verkligen ett privilegium"

Sedan hösten 2022 är Max Ahlqvist en av Linköpings universitets industridoktorander. På företaget Epiroc Rock Drills AB bedriver han forskning inom hållfasthetslära och material i kombination med sina vanliga arbetsuppgifter.

Manlig forskare i campusmiljö.

Influencers behöver sin frihet i ny digital industri

Influencers behöver en viss frihet för att fungera, även om deras jobb sker i samarbete med något varumärke. Sociala medier utgör en ny typ av industri, men i utvecklingen av den är det viktigt att tänka på användarnas välmående