29 september 2024

Professor Elin Wihlborg medverkade på fredagen den 27 september 2024 i ett panelsamtal på bokmässan för att bidra med kunskap om hållbar samhällsstyrning och artificiell intelligens.

Två män och tre kvinnor på scen.
Elin Wihlborg i panelsamtal på Bokmässan, med Ola Nilsson, Andreas Krutholm och Linda Mannila.
Samtalet ”Att navigera i en digitaliserad värld” arrangerades av Biblioteksutveckling i Östergötland, som drivs av alla kommunala folkbibliotek i länet.

Panelen leddes av Linda Mannila från Helsingfors universitet och de övriga deltagarna var Ola Nilsson, som arbetar på Digiteket, en kompetensutvecklingsplattform för bibliotekspersonal, Marie-Louise Eriksson bibliotekarie på Karlstad universitetsbibliotek samt Andreas Krutholm på Linköpings stadsbibliotek.

Samtalet kom att kretsa kring mer grundläggande, nästan filosofiska frågor kring bibliotekens och bibliotekariernas kompetenser och roller i ett samhälle med AI.

Ämnet diskuterades både med skepsis och förhoppning om vilken roll AI spelar och kommer att spela framöver i en bibliotekskontext samt vilken roll det mänskliga spelar.

Elin Wihlborg lyfte frågan om vi behöver kunna avkoda koderna för att leva med AI. Resonemangen som följde var att läskunnighet betyder väldigt mycket för förståelsen att kritiskt kunna granska och förhålla sig till AI-genererad information. En viktig komponent är att kunna förstå vilka data som artificiell intelligens baseras på.

− Kan det vara så att om vi skapar svar på demokratiskt grundade data så blir de mer demokratiska – eller ligger det ansvaret kvar hos människorna som använder svaren?Sammantaget var det ett samtal som väckte en hel del tankar hos dem som lyssnade. Det efterfrågades en fortsättning på denna viktiga dialog, säger Elin Wihlborg.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.

Forskare diskuterar i labbet.

LiU Composite Lab öppnar dörrarna för avancerad materialforskning

Här ska forskning på nya material inom till exempel kolfiber, polymerer och komposit pågå i samverkan med näringslivet, forskningsinstitut, andra lärosäten och studenter. LiU Composite Lab är ett nyetablerat laboratorium, våren 2025.

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.