Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet, bidrog med sin expertis om hur digitaliseringen påverkar demokrati och offentliga organisationer. Hon betonade vikten av att säkerställa att alla får möjlighet att delta i den digitala utvecklingen.
– Digital delaktighet är en grundläggande demokratifråga. Det handlar inte bara om att tillgången till teknik ska vara rättvis, utan också om att tekniken ska utformas så att den möter människors behov och förutsättningar, sade Elin Wihlborg under sessionen.
Hon berättade också om det arbete som bedrivs inom forskningsprogrammet RIDE vid Linköpings universitet, där nya modeller och teorier utvecklas för att främja en inkluderande offentlig digital transformation.
Panelsamtalet, som följde på Wihlborgs presentation leddes av författaren och medieanalytikern Johanna Koljonen, berörde bland annat utmaningar inom digital identifikation, digitala betalningar och övervakning av egen hälsa på nätet. Dessa tre områden lyftes fram som kritiska för att främja en inkluderande digital transformation. Panelen diskuterade hur innovation kan gå hand i hand med social inkludering och digital rättvisa.
Andra medverkande
Bland de andra deltagarna fanns Cecilia Parkert från Pensionärernas riksorganisation, som delade insikter om hur äldre kan inkluderas digitalt, samt professor Katarina Gidlund från Mittuniversitet som också deltar i RIDE, lyfte fram analyser av hur digitala samhällshinder, skapar ett utanförskap som inte behöver finnas om vi hade bättre digital design.
Professor Katarina Gidlund deltog även i ett panelsamtal på temat hur AI kan gynna den offentliga välfärden, vilket är ett tema som flera forskare i RIDE-miljön sätter fokus på.
Internetdagarna är en av Sveriges största konferenser om internet och digitalisering. Med ett brett utbud av sessioner och föreläsningar erbjuder evenemanget en mötesplats för forskare, politiker, företagare och intressenter som vill utforska digitaliseringens möjligheter och utmaningar. Arrangemanget görs årligen och forskarna i RIDE miljön ser fram mot att fortsatt bidra.