Min forskning handlar om styrningsideal och tjänstemannaroller i kommuner – kort sagt vilka ideal och logiker är det som präglar kommunal förvaltning? Särskilt intressanta blir dessa frågor när vi kikar på politikområden som präglas av diffusa och mål, låg grad av offentlig kontroll, många aktörer, flernivåstyrning och allmänt dunkla idéer om hur insatser ska leda till måluppfyllelse. Lokal och regional utvecklingspolitik är ett sådant område, vilket också är det område jag studerar i min avhandling.
Josefina Syssner, biträdande professor i kulturgeografi är min huvudhandledare. Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap, är min biträdande handledare.
Stärkt lokal attraktionskraft 2015–2018
En del av min forskning har bedrivits i form av följeforskning på ett treårigt nationellt projekt som syftat till att pröva och utveckla nya metoder för lokal attraktionskraft. I projektet som drivits av Tillväxtverket ingick tio pilotkommuner som genomfört olika lokala utvecklingsinsatser. Följeforskningen har publicerats i rapporten Mot en ny lokal utvecklingspolitik? Om svenska kommuners arbete för en stärkt lokal attraktionskraft.
Andra forskningsintressen
Förutom forskningen i mitt avhandlingsprojekt så intresserar jag mig även för frågor som har att göra med långvarig befolkningsminskning och hur detta hanteras – eller inte hanteras – i svenska kommuner. Tillsammans med Josefina Syssner har jag skrivit två publikationer på det temat. ”Att vara en krympande kommun”, publicerad i Sveriges Kommuner och Landstings Urbanisering – utmaningar för kommuner med växande och minskande befolkning samt ”Översiktsplanering i kommuner som krymper”, i Statsvetenskaplig tidskrift 2016 nr. 2.