25 september 2019

Under tre dagar, 2-4 oktober, kommer 130 statsvetare från svenska lärosäten till Norrköping för att delta i konferensen SWEPSA 2019. Konferensen vill framför allt visa bredden inom den statsvetenskapliga forskningen, men bjuder även in deltagare från andra ämnen.

I år är själva stommen i konferensen de kreativa dialogerna som kommer ske i totalt nio tematiska arbetsgrupper. Syftet med dessa konstruktiva samtal är att stärka forskningen och samtidigt belysa den mångfald som finns inom statsvetarkollektivet.

– Vi vill visa att statsvetenskapen kan studeras från olika perspektiv och på flera olika sätt, säger Carl-Johan Sommar.

Under konferensen debatterar en panel dessutom hur politik kan studeras i andra discipliner, som exempelvis sociologi och nationalekonomi.

– Detta är ett självkritiskt inslag där vi med hjälp av inbjudna paneldeltagare får inblick i hur politik studeras i andra ämnen och vad vi statsvetare kan lära av det, säger Albin Olausson Algotson.

Statsvetenskapliga förbundet, som ansvarar för SWEPSA, har en lång tradition av att årligen samla statsvetare från Sveriges universitet och högskolor. Konferensen är en gemensam plattform där statsvetare kan diskutera och lägga fram sin forskning.

Denna gång är Institutionen för ekonomiska och industriell utveckling (IEI) huvudarrangör. Carl-Johan Sommar och Albin Olausson Algotson, doktorander vid Avdelningen för Statsvetenskap, ansvarar för att organisera konferensen. Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) ingår också i planeringsgruppen.

Carl-Johan Sommar och Albin Olausson Algotsson. Fotograf: Linda Fredrikson IEI, 190925Carl-Johan Sommar och Albin Olausson Algotson arrangerar SWEPSA 2019. Foto Linda Fredrikson

– SWEPSA 2019 är en viktig konferens eftersom den ger en samlad bild av svensk statsvetenskap, säger Albin Olausson Algotson.

I samband med konferensen håller Statsvetenskapliga förbundet sitt årsmöte.

Statsvetenskap på LiU

Statsvetare finns inom flera forskningsmiljöer vid LiU, inte enbart på IEI:s statsvetenskapliga avdelning. På Institutet för analytisk sociologi (IAS), Centrum för kommunstrategiska studier (CKS), Institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle (REMESO) och Institutionen för Tema finns många statsvetare. Flera av dem deltar i konferensen.

Norrköping – en attraktiv konferensmiljö

Arrangörerna valde att förlägga SWEPSA 2019 i Norrköping. Att flera av LiU:s statsvetenskapliga forskningsmiljöer finns på Campus Norrköping avgjorde valet.

– Dessutom har Norrköping en mysig stadsmiljö, kommunikationerna är goda och campus är centralt beläget, säger Carl-Johan Sommar.

Många konferensdeltagare har uttryckt att de ser fram emot att få se Campus Norrköping.

Kopparhammaren 2SWEPSA 2019 är i Norrköping den 2-4 oktober. Foto Thor Balkhed Carl-Johan Sommar berättar att det har varit lärorikt att arrangera konferensen men att det också har inneburit mycket jobb.

– När vi ser tillbaka på en förhoppningsvis lyckad konferens kommer vi nog tänka att det här var väldigt roligt att göra, säger Albin Olausson Algotson.

Statsvetenskapliga förbundet

Statsvetenskaplig tidskrift

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.

Forskare diskuterar i labbet.

LiU Composite Lab öppnar dörrarna för avancerad materialforskning

Här ska forskning på nya material inom till exempel kolfiber, polymerer och komposit pågå i samverkan med näringslivet, forskningsinstitut, andra lärosäten och studenter. LiU Composite Lab är ett nyetablerat laboratorium, våren 2025.

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.