Professor
Professor i klinisk neurofysiologi.
Varför framkallar mänsklig beröring starka känslor? Hur fungerar det ultrasnabba smärtsystemet som vi nyligen upptäckt? Hur kan nervsystemet skilja mellan beröring av någon annan och från en själv? Dessa är frågor som vi försöker besvara.
Vetenskapsrådet, VR, har beslutat om bidrag inom flera utlysningar inom medicin och hälsa. Forskning vid LiU har beviljats 67 miljoner kronor. Forskningen handlar bland annat om digitala tvillingar, beroende och kronisk smärta.
Flera LiU-forskare inom neurovetenskap har beviljats anslag i samband med Hjärnfondens årliga utdelning av forskningsstöd. Totalt rör det sig om forskningsbidrag och stipendium på strax under sex miljoner kronor.
Professor Håkan Olausson vid LiU har utsetts till den förste mottagaren någonsin av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Prisceremonin kommer att äga rum den 15 december vid Medicinska fakultetens fakultetskollegium.
Håkan Olaussons banbrytande forskning har delvis ställt läroböckernas beskrivningar av nervsystemet på ända. Nyligen gjorde hans forskargrupp en ny upptäckt: en tidigare okänd del av människans smärtsignalering.
Håkan Olausson har utsetts till Wallenberg Clinical Scholar av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Det innebär att han får 15 miljoner kronor till sin forskning om den kliniska betydelsen av ett ultrasnabbt smärtsystem som han nyligen upptäckt.
Åtta forskare vid LiU får dela på totalt 40,2 miljoner kronor. Det stod klart när Vetenskapsrådet offentliggjorde vilka forskare som får forskningspengar i 2019 års stora utlysning inom medicin och hälsa.
Två LiU-forskare får 34,5 respektive 34 miljoner kronor under fem år från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Håkan Olausson för forskning kring snabb smärtsignalering och Feng Gao för utveckling av nya material för solceller och lysdioder.
Smärta kan signaleras lika snabbt som beröring, enligt en ny studie. Upptäckten att människan har ett snabbt smärtsignaleringssystem utmanar den rådande bilden av smärta.
Hjärnan tycks dämpa känslointryck från det berörda hudområdet när en person rör vid sig själv, enligt en ny studie i tidskriften PNAS. Upptäckten ökar vår förståelse för hur hjärnan skiljer på beröring av andra och när man rör sig själv.
WCMM är ett forskningscentrum i molekylär medicin vid LiU som i samarbete med Region Östergötland och med stöd av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse ska stärka Sveriges position inom medicinsk forskning.
Systemneurobiologi är en satsning på ett gemensamt styrkeområde mellan Linköpings universitet och Region Östergötland som syftar till att stärka forskningen inom det medicinska området.
Centrum för social och affektiv neurovetenskap integrerar kunskap och metoder från olika områden av neurovetenskapen, basal såväl som klinisk.
Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper (BKV) är en av LiU:s största institutioner. Vår målsättning är att bedriva utbildning, forskning och samverkan inom medicin och biomedicin, med hög internationell kvalitet.