11 november 2020

Professor Håkan Olausson vid Linköpings universitet har utsetts till den förste mottagaren någonsin av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Prisceremonin kommer att äga rum den 15 december vid Medicinska fakultetens fakultetskollegium.

Håkan Olausson, porträtt.Professor Håkan Olausson. Foto Thor Balkhed

Håkan Olausson har i sin forskning vid Linköpings universitet (LiU) upptäckt en ny typ av ultrasnabb smärtnervcell hos människan. Upptäckten visar, i motsats till tidigare rön, att nervsignaler om smärta transporteras lika snabbt som beröringssignaler. Smärtsystemet kartläggs nu i detalj för att bland annat förstå dess betydelse vid kronisk smärta och smärtlindring. 

– Det är jätteroligt att vår forskning uppmärksammas med det fantastiskt fina pris som har instiftats, och jag känner en stor tacksamhet gentemot donatorn. Vi har även ett oerhört bra stöd från LiU och Region Östergötland, den fantastiska forskningsmiljö som erbjuds här möjliggör bra forskning, säger Håkan Olausson, professor vid Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper samt överläkare i klinisk neurofysiologi vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Minnet av Onkel Adam lever vidare

Onkel Adams pris instiftades våren 2020 genom en generös donation om 11 miljoner av Onkel Adams ättling Bengt Normann, tidigare lektor vid LiU och smittskyddsläkare. Prisets syfte är att främja medicinsk forskning vid LiU, samt att hedra Onkel Adam, en välkänd signatur för författaren, publicisten och politikern Carl Anton Wetterbergh. Onkel Adam var som regementsläkare vid Första Livgrenadjärsregementet, åren 1848 till 1874, en känd Linköpingsprofil. Än idag kan man besöka Onkel Adamsgården på Hunnebergsgatan 30, som sedan 1927 är museum.

Onkel Adamsgården, en äldre träbyggnad.Onkel Adamsgården på Hunnebergsgatan 30 i Linköping. Foto: Östergötlands museum

Banbrytande forskning öppnar för nya möjligheter

– Jag är väldigt glad över att professor Håkan Olausson är den första Onkel Adamspristagaren. Hans banbrytande forskning inom smärta är enormt betydelsefull och öppnar upp nya möjligheter inom fältet, säger Bengt Normann prisets instiftare.

En priskommitté under ledning av Medicinska fakultetens dekan Johan Dabrosin Söderholm, har lett nomineringsarbetet för slutligt beslut av Jubileumsstiftelsen, som förvaltar donationen. Årets prissumma om 150 000 kronor går till Håkan Olausson som privatperson.

– Vi är oerhört tacksamma för den här nya donationen! Det känns väldigt stimulerande att få dela ut ett rejält personligt pris till framgångsrika forskare inom Medicinska fakulteten – och Håkan Olausson är verkligen en värdig första pristagare, med aktuella fynd i forskningsfronten, säger Johan Dabrosin Söderholm.Johan Dabrosin Söderholm, dekanus vid Medicinska fakulteten.Johan Dabrosin Söderholm, dekanus vid Medicinska fakulteten. Foto: Magnus Johansson

Forskningen har även väckt stor uppmärksamhet nationellt. Håkan Olausson har exempelvis utsetts till Wallenberg Clinical Scholar av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse 2020.

Onkel Adams prisceremoni kommer att hållas i samband med Medicinska fakultetens digitala fakultetskollegium den 15 december. För media finns möjlighet att delta via länk. Anmäl ert intresse till Medicinska fakultetens kommunikatör: hanna.agardh@liu.se

Pristagare 2021

Kontakt

Relaterat innehåll

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.