harwi67

Harald Wiltsche

Professor

Jag är filosof och arbetar mellan vetenskapsfilosofi, epistemologi och fenomenologi.

Vetenskapsfilosofi, epistemologi och fenomenologi

I mitt arbete som vetenskapsfilosof använder jag mig av ett brett spektrum av verktyg kopplade till både den analytiska och kontinentala traditionen.

Mina fält är vetenskapsfilosofi, fysikens filosofi, epistemologi, filosofins historia under 1800- och 1900-talen samt fenomenologi.

Det är svårt att överskatta betydelsen av vetenskap och teknik för vårt moderna samhälle. Vetenskapliga teorier formar vår förståelse av världen och vi förlitar oss på dem i beslutsfattande. Men vad i vetenskapen som gör den till en så framgångsrik aktivitet? Finns det fenomen som inte på något lämpligt sätt kan representeras av vetenskapliga teorier? Hur kan vi förbättra de sätt vetenskapen hjälper oss att hantera samhälleliga utmaningar på?

Som filosof verksam i området mellan vetenskapsteori och kunskapsteori är jag intresserad av hur kroppsliga, socialt och historiskt situerade, subjekt får kunskap om världen med hjälp av så olika sätt som tankeexperiment, modeller och vetenskapliga instrument. Även om mitt metodologiska angreppssätt är fenomenologiskt, är jag inte bunden till något specifikt metafilosofiskt ramverk: vetenskapen är ett mångfasetterat fenomen, och så är de metoder som behövs för att analysera den.

Publikationer

Omslag för publikation 'Bokomslag.'
Philipp Berghofer, Harald Wiltsche (2024)

Phenomenology and QBism , s.1-46

Omslag för publikation 'Bokomslag. Phenomenological Approaches to Physics.'
Harald Wiltsche, Philipp Berghofer (Redaktörskap) (2020)

2024

Peter Vickers, Ludovica Adamo, Mark Alfano, Cory Clark, Eleonora Cresto, He Cui, Haixin Dang, Finnur Dellsén, Nathalie Dupin, Laura Gradowski, Simon Graf, Aline Guevara, Mark Hallap, Jesse Hamilton, Mariann Hardey, Paula Helm, Asheley Landrum, Neil Levy, Edouard Machery, Sarah Mills, Seán Muller, Joanne Sheppard, Shinod N. K., Matthew Slater, Jacob Stegenga, Henning Strandin, Michael T. Stuart, David Sweet, Ufuk Tasdan, Henry Taylor, Owen Towler, Dana Tulodziecki, Heidi Tworek, Rebecca Wallbank, Harald Wiltsche, Samantha Mitchell Finnigan (2024) Development of a novel methodology for ascertaining scientific opinion and extent of agreement PLOS ONE, Vol. 19, Artikel e0313541 (Artikel i tidskrift) Vidare till DOI
Harald Wiltsche (2024) Science Fiction and Thought Experiments Filosofin i samhället: En skriftserie från avdelningen för Filosofi och Tillämpad Etik, s. 55-67 (Kapitel i bok, del av antologi)
Harald Wiltsche (2024) Transcendental Approaches to Quantum Mechanics. Lessons from Bohr Studia Phænomenologica, Vol. 24, s. 37-58 (Artikel i tidskrift) Vidare till DOI
Philipp Berghofer, Harald Wiltsche (2024) Phenomenology and Physics Encyclopedia of Phenomenology (Kapitel i bok, del av antologi) Vidare till DOI
Philipp Berghofer, Harald Wiltsche (Redaktörskap) (2024) Phenomenology and QBism: New Approaches to Quantum Mechanics

Aktuellt

Anton Skott.

31 maj 2024

Tar klivet från LiU till Stanford som doktorand i filosofi

Anton Skott har läst filosofi och fysik vid LiU i snart sju år. Han tycker att det är spännande att se hur fysik och filosofi samspelar. Med sin dubbla examen i bagaget reser han nu till USA för att doktorera.

Professor Harald Wiltsche står utanför Studenthuset på Campus Valla i Linköping.

20 september 2023

LiU deltar i projekt för att mäta enighet i forskarvärlden

Går det att göra världsomspännande enkäter för att avgöra hur eniga forskarna är i en viss fråga? Och kan det i så fall vara ett botemedel mot desinformation och konspirationsteorier? Linköpings universitet är nu med i ett projekt som ska testa det.

Vita pusselbitar mot en vit bakgrund.

03 januari 2022

Kunskapsteoretiska, filosofiska och sociokulturella perspektiv på postcovid

I ett projekt som fått 30 miljoner från Vetenskapsrådet ska forskare studera postcovid ur olika perspektiv. Några av dem finns vid Institutionen för kultur och samhälle och ska bidra med kunskapsteoretiska, filosofiska och sociokulturella perspektiv.

Forskningsmiljön Filosofi och tillämpad etik

Organisation