Linköpings Studentsångare består av cirka 50 körmedlemmar och verkar som ambassadör för Linköpings universitet i Sverige och världen genom sina turnéer. 

En modern akademisk manskör

Kören erbjuder studenter, men också andra duktiga sångare, körsång på hög nivå med en professionell dirigent och ett socialt sammanhang där man får vänner och ett nätverk för livet. Dirigent är Jakob Grubbström.

Linköpings Studentsångare är en del av Musik vid LiU och bildades 1972 under namnet Lihkören av entusiastiska studenter vid dåvarande Linköpings högskola (därav namnet). Det nya namnet Linköpings Studentsångare antogs 2011 för att knyta an till den akademiska manskörstraditionen. I dag drivs kören som en förening och har ett tätt samarbete med universitetet kring konserter och andra evenemang.

Repertoar

Linköpings Studentsångare vårdar och förnyar de traditioner som finns bland de äldre akademiska manskörerna i Norden. Repertoaren är stor och bred, från klassisk manskörsmusik till nyskrivna verk och lättsamma studentikosa upptåg.

Varje år bjuder kören på flera konserter, själva eller i samarbete med andra körer. De står också för några viktiga och uppskattade traditioner som mösspåtagningen vid Linköpings slott på Valborgsmässoafton och de välbesökta julkonserterna i S:t Lars kyrka i Linköping.
 
Linköpings Studentsångare har spelat in många skivor, både LP och CD som finns på Spotify.  Det går att boka hela kören eller delar av den och de framträder regelbundet vid akademiska högtider och konferenser.
 
Kören tog 1987 initiativet till det första nordiska studentsångarmötet i modern tid, vilket startade en tradition med nordiska studentsångarstämmor vart tredje år sedan dess – där Studentsångarna deltagit i samtliga. 2016 startade kören en kompositionstävling för kvinnliga kompositörer som komponerar för manskör som genomförs vart fjärde år.

 

 

 2024

Under året planerar vi bland annat följande:

  • Valborg på Borggården
  • Julkonserter

Kontakta oss gärna om du blir intresserad av ett musikaliskt möte!

Studensångare sjunger på Valborg
Studentsångare sjunger på ValborgPernilla Andersson

Sjung med oss

Har du vana av att sjunga i kör, viss notläsningsförmåga och bra sångröst, kan du ansöka om medlemskap i Linköpings Studentsångare.

Som medlem deltar du i flera konserter varje år, men också i andra konstnärliga projekt som till exempel samarbeten med andra körer, musiker och orkestrar. Du deltar också i skivinspelningar, körfestivaler, tävlingar och hyrda sångtillfällen när inte hela kören deltar. Nästan varje år åker kören på turné. Länder som har fått besök är bland annat USA, Sydafrika och Island. Var tredje år deltar kören i Nordisk Studentsångarstämma någonstans i Norden. 

Förutom musicerandet ingår det också att bidra till organisationen på andra sätt, till exempel administration och rekrytering. Kören har en hög ambitionsnivå och ställer därmed höga krav på närvaro på repetitioner, konserter och andra sångtillfällen.

Linköpings Studentsångare repeterar varje tisdag kl 19 i Musicum i D-huset, Campus Valla, Linköping.

Låter det här spännande och utmanande, fyll genast i detta formulär.

Studentsångare sjunger ut över öppna landskap
Studentsångare sjunger ut över öppna landskap

 

Röster ur kören

”Otroligt kul!”

Isaac Mataix-Juhlin gick med i kören 2024 och pluggar till läkare.

Vad fick dig att söka till kören? 
Jag har alltid sjungit i kör och älskat musik så det kändes väldigt naturligt att gå med i LKSS när jag flyttade hit för studierna.

Vad betyder det för dig att sjunga i LKSS? 
Det betyder mycket mer än jag någonsin hade kunnat tänka mig. Musiken vi får skapa är fantastisk, men den sociala tillhörigheten är otroligt bra! Det fungerar nästan som lite av ett socialt skyddsnät.

Beskriv en repetition! 
Vi börjar med att sjunga upp oss genom några övningar som dirigenten bestämmer. När vi känner oss färdiga med det brukar vi börja jobba på delarna av repertoaren som behöver lite extra arbete och eventuellt tar vi en fikapaus där man kan socialisera med de andra medlemmarna. Sedan kör vi ett till pass där vi återigen sjunger oss igenom repertoaren och får konstruktiva kommentarer av dirigenten.

Beskriv känslan av att möta publiken!
Känslan av att ha konserter är alltid fantastisk med bra bemötande av publiken, men att kunna dela det med ett härligt gäng gör det ännu bättre. Jag tycker personligen att det är otroligt kul.

Vad gör ni för annat kul med kören? 

Förutom att sjunga mycket brukar kören anordna många sociala evenemang där alla får delta. Allt från att åka på internat tillsammans till att köra mafia i närmare 10 timmar eller basta! 

 

”En social guldgruva”

Joel Eberhardsson gick med i kören 2023 och pluggar sitt första år till civilingenjör i industriell ekonomi.

Vad fick dig att söka till kören?
Jag har sjungit i kör under stora delar av mitt liv, så för mig var det helt självklart att hitta en kör att sjunga i när jag flyttade hit. Som tur var fanns ju Linköpings Studentsångare som jag redan från början fick ett väldigt gott intryck av – det är jag nu i efterhand väldigt glad och tacksam över!

Vad betyder det för dig att sjunga i LKSS? 
För mig är Studentsångarna mycket mer än en kör. Det är en social guldgruva, en välfungerande, trevlig organisation och en viktig kulturinstitution på såväl universitetet som i Linköping i stort. Men utöver detta är kören framför allt ett hav av trevliga människor som, med musiken som språngbräda, leder till väldigt fina vänskapsrelationer medlemmarna emellan.

Beskriv en repetition! 
En repetition med Studentsångarna är både rolig och givande! Den gemensamma inlärningen och utvecklingen är alltid lika spännande att vara en del av, särskilt med tanke på att det ofta inte tar särskilt lång tid innan man är 90 procent på vägen till konsertredo. Men det är de där sista 10 procentenheterna – detaljerna – som man får jobba extra hårt med för att man på konsertdagen ska känna den musikaliska, nästan telepatiska, sammanlänkningen i gruppen som gör att det blir så himla roligt att visa upp det vi jobbat med för publiken. Där och då känns allt perfekt och den känslan stärks verkligen av det gemensamma arbetet Studentsångarna uträttar varje repetition.


Vad gör ni för annat kul med kören? 

Vi gör allt mellan himmel och jord! För några veckor sedan var vi runt på pubrunda i stan och sjöng för Linköpingsborna, i maj ska vi åka till Åbo och hälsa på en vänkör och i sommar ska vi åka till Italien på turné. Vi har även aktiviteter i vardagen, till exempel får respektive stämma i uppgift att en gång i månaden planera någon rolig aktivitet för resterande medlemmar. För ett tag sedan hade förstatenorerna bokat bastu för kören efter en repetition. 
Att sjunga i kör tycker jag är bland det roligaste man kan göra och att göra det i just Linköpings Studentsångare är helt fantastiskt. Jag kan varmt rekommendera varje musikintresserad att söka sig just hit!

 

”Gå med i en kör så fort du kan!”

Valentin Kindesjö gick med i kören 2012 och jobbar som ST-läkare inom allmänmedicin på vårdcentralen Valla i Linköping och som klinisk doktorand på Institutionen för medicinsk teknik på LiU.

Vad fick dig att söka till kören?
Min pappa sjöng i Linköpings Studentsångare på 80-talet, så jag kände redan till kören. När kören genomförde ett gymnasieprojekt där de dök upp på mitt gymnasium och sjöng i syfte att rekrytera sångare blev en kompis till mig medlem i kören, och fick mig att söka.

Vad betyder det för dig att sjunga i LKSS?
Det betyder mycket på många olika sätt. Att få sätta upp gemensamma mål att arbeta mot, driva projekt, musicera och utvecklas tillsammans är otroligt roligt. Det är dessutom ett socialt sammanhang med högt i tak där man alltid är välkommen och där man kan få stöd och hämta energi.

Beskriv en repetition!
Övningen börjar med att vi värmer upp våra röster och kroppar och sjunger ihop oss. Vi är många sångare och alla har olika röster och för att det ska låta så bra som möjligt vill vi att alla formar sina vokaler på samma sätt. Beroende på vad vi övar inför och hur långt det är till nästa framträdande är upplägget på övningen olika. Det kan vara så att vi är tidigt i processen och övar för att hitta rätt toner i stämmorna eller att vi är senare i processen och jobbar på hur vi lyfter fram texten, hur fraserna går, hur vi sångtekniskt får en fras att låta bäst, var vi andas, var konsonanterna ska placeras och så vidare.

Beskriv känslan av att möta publiken!
Det är en härlig känsla att få visa upp vad man övat på och att få dela med sig av glädjen och njutningen som jag själv känner när jag sjunger och deltar i musiken. Det spelar ingen roll om det är ett litet framträdande på en företagsmiddag eller studentsittning, eller om det är en konsert med symfoniorkester i en stor konsertsal, om vi är i en kyrka i Wales eller i ett termalbad på Island. Att få andra att känna hur stort det kan vara med musik, och vilka känslor det kan väcka - det är fint.

Vad gör ni för annat kul med kören?
När man sjunger tillsammans finns det risk att man snabbt blir väldigt goda vänner och vill umgås mer, så det händer väldigt mycket även utanför repetitionstid - både inom kören och mellan LKSS och Den akademiska damkören Linnea som vi har mycket samarbete med. Vi har bastukvällar, umgås i vår föreningslokal, åker på skidresor, festar, dansar, leker och spelar brädspel, går på konserter med mera. Initiativ brukar välkomnas med stort jubel!

Alla borde sjunga i kör! Det är det bästa som finns: kompisarna, musiken, resorna, att träffas och umgås med andra körer, att få en liten paus från vardagen och att ha en social livrem som alltid fångar upp en om det behövs - gå med i en kör så fort du kan!

 

Kontakt

Relaterat