29 juni 2023

LiU-forskaren Jörg Schilcher placerades bredvid drottning Silvia under jubileumslunchen där samtal om vård, olympiska spel och lokalproducerad Kombucha avhandlades. Men drottningens anmärkning om servetten glömmer han eller hans barn nog aldrig.

Människor som äter lunch tillsammans med kungaparet.
Jubileumslunch i residenset Linköpings slott. LiU-forskaren Jörg Schilcher syns till höger i bild bredvid drottning Silvia. Clément Morin

Den 25 maj fick Linköping kungligt besök för att uppmärksamma H.M. Konungens 50 år på tronen och att det har gått 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. Jörg Schilcher, forskare vid Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper, var en av de inbjudna gästerna.

Hur var det att bli inbjuden till jubileumsfirandet?

– Det var en stor ära för mig att representera Linköpings universitet vid kungaparets besök i Linköping i samband med kungens jubileumsfirande. Som österrikare har jag annars beskådat monarkin i Sverige mest på avstånd.

Efter ett välfyllt schema på förmiddagen var det dags för lunch. I residenset Linköpings slott stod landshövdingeparet värdar för en jubileumslunch där Östergötlands landskapsrätter serverades.

Hur var lunchen?

– Det var mycket trevligt. Extra hedersamt var det att sitta bredvid drottningen under lunchen.

Vad pratade du och drottningen om?

– Tiden flög i väg i samtal om olympiska spelen i Österrike, lokalproducerad Kombucha och drottningens stöd till vårdens utveckling genom Queen Silvias Nursing Award.

Vad kommer du minnas från den här dagen?

– På ett personligt plan har jag tagit med mig framförallt två minnen. Det första är känslan av att jag som forskare på LiU gör ett så pass viktigt bidrag till samhällsutvecklingen att det uppmärksammas av kungaparet.

Och det andra?

– Det andra är att min familj nog kommer att minnas drottningens påminnelse om mitt bordsskick. Jag var fullt upptagen av vårt samtal att jag glömde lägga servetten i knät när soppan hade serverats. Det påminde drottningen mig ganska omgående om. Numera glömmer inte mina barn vikten av bordsskick, för tänk om det kommer en dag då man blir bjuden på lunch med kungen eller drottningen.

Mer om Jörg Schilcher