29 juni 2023

LiU-forskaren Jörg Schilcher placerades bredvid drottning Silvia under jubileumslunchen där samtal om vård, olympiska spel och lokalproducerad Kombucha avhandlades. Men drottningens anmärkning om servetten glömmer han eller hans barn nog aldrig.

Människor som äter lunch tillsammans med kungaparet.
Jubileumslunch i residenset Linköpings slott. LiU-forskaren Jörg Schilcher syns till höger i bild bredvid drottning Silvia. Clément Morin

Den 25 maj fick Linköping kungligt besök för att uppmärksamma H.M. Konungens 50 år på tronen och att det har gått 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung. Jörg Schilcher, forskare vid Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper, var en av de inbjudna gästerna.

Hur var det att bli inbjuden till jubileumsfirandet?

– Det var en stor ära för mig att representera Linköpings universitet vid kungaparets besök i Linköping i samband med kungens jubileumsfirande. Som österrikare har jag annars beskådat monarkin i Sverige mest på avstånd.

Efter ett välfyllt schema på förmiddagen var det dags för lunch. I residenset Linköpings slott stod landshövdingeparet värdar för en jubileumslunch där Östergötlands landskapsrätter serverades.

Hur var lunchen?

– Det var mycket trevligt. Extra hedersamt var det att sitta bredvid drottningen under lunchen.

Vad pratade du och drottningen om?

– Tiden flög i väg i samtal om olympiska spelen i Österrike, lokalproducerad Kombucha och drottningens stöd till vårdens utveckling genom Queen Silvias Nursing Award.

Vad kommer du minnas från den här dagen?

– På ett personligt plan har jag tagit med mig framförallt två minnen. Det första är känslan av att jag som forskare på LiU gör ett så pass viktigt bidrag till samhällsutvecklingen att det uppmärksammas av kungaparet.

Och det andra?

– Det andra är att min familj nog kommer att minnas drottningens påminnelse om mitt bordsskick. Jag var fullt upptagen av vårt samtal att jag glömde lägga servetten i knät när soppan hade serverats. Det påminde drottningen mig ganska omgående om. Numera glömmer inte mina barn vikten av bordsskick, för tänk om det kommer en dag då man blir bjuden på lunch med kungen eller drottningen.


Mer om Jörg Schilcher

Senaste nytt från LiU

Tre personer i labbrock står och pratar.

Bättre neutronspeglar kan avslöja materiens inre hemligheter

Med bättre neutronspeglar kan effektiviteten vid materialanalyser i neutronkällor bli högre. Den förbättrade spegeln har LiU-forskare utvecklat genom att belägga en kiselplatta med tunna lager av järn och kisel blandat med borkarbid.

Ensamt barn i silhuett.

Riktlinjer saknas kring barn som utsatts för sexövergrepp

Hälften av 34 undersökta länder i Europa saknar riktlinjer för hur barn som utsatts för sexuella övergrepp ska få hälsovård och behandling. Ett av dem är Sverige. Det visar en studie som gjorts vid Linköpings universitet.

Person intervjuas och pratar om sin avhandling

Sigrid blev dubbeldoktor - vid 26 års ålder

En lång men också väldigt rolig resa, så beskriver Sigrid Nilsson sin tid som forskarstuderande vid Forskarlinjen. För nu har hon disputerat och kan därmed både blicka framåt och bakåt på sin forskning.