Pragmatisk forskning inom ortopedi - PRIO
PRIO fokuserar på biologiska, mekaniska och farmakologiska aspekter av frakturläkning och implantat osseointegration. Vårt translationella tillvägagångssätt syftar till att förstå och förklara komplexa kliniska problem för att förbättra beslutsfattandet och därmed patientvården.
Publikationer
Senaste publikationer i LiU DiVA
2024
2023
Forskargruppen
Gruppmedlemmar
Hans Peter Bögl
Studerar läkningsaspekter av atypiska lårbensfrakturer och effekten av frakturtyp och frakturfixering av lårbensfrakturer. Se Hans Peters author insight video här.
Daphne Wezenberg
Håkan Ledin
Studerar effekterna av användning av tourniquet och benspecifika läkemedel på implantatfixering vid primär total knä- och höftprotes.
Abraham Nilsson
Ett akut kompartmentsyndrom (ACS) är ett tillstånd av ökat muskeltryck som ofta orsakas av en fraktur. Det ökade trycket leder till försämrad cirkulation som, om den inte behandlas, orsakar förödande konsekvenser. Tyvärr är diagnosen svår eftersom det dominerande symtomet på ACS är smärta som kan vara mycket svår att skilja från smärta orsakad av en fraktur. Ett behov av ett objektivt verktyg är därför mycket välkommet. Syftet med vår forskning är att undersöka om biomarkörer kan vara detta hjälpmedel.
Det finns också en ansträngningsform av kompartmentsyndrom. Här undersöker vi om det finns skillnad i vävnadssammansättning bland drabbade patienter och om ultraljud kan användas som ett verktyg för kompartmenttrycksmätningar.
Rico Perlbach
Ricos forskning är fokuserad på specifika kirurgiska tekniker, läkemedel och implantatdesigner för att förbättra resultatet efter acetabulärrevision och primär total höftprotes.
Jonathan Brandt
Lars Palm
Georg Zdolsek
Undersöker patomekanismer som leder till utveckling av atypiska lårbensfrakturer, hur man optimalt behandlar och om AI förbättrar den primära diagnosen av dessa frakturer.
Andreas Meunier
Rickard Sand
Studerar atypiska lårbensfrakturer med fokus på patienter utan bisfosfonatbehandling för att förstå hur dessa frakturer ska förebyggas i riskpopulationer.
Våra stora forskningsprojekt
BioFACTS
För att testa kliniskt relevanta och tillgängliga biomarkörer för att upptäcka Acute Compartment Syndrome associerat med tibiafrakturer. Läs mer.
ABOGRAFT
Antibiotika blandas in i bentransplantat som används vid höftrevisionskirurgi för att förhindra postoperativ infektion. En randomiserad kontrollerad studie. Läs mer här.
Våra samarbetspartners forskningsprojekt
TrAFFiC-studien
TrAFFiC-studien undersöker riskfaktorer och identifierar orsaker till atypiska lårbensfrakturer för att hitta sätt att förhindra det.
DUALITY
Till hemsidan
HipSTHeR
HipSTHeR – Hip Screws or (Total) Hip Replacement. HipSTHeR-studien är den första registerrandomiserade studien inom ortopedin i världen.
FFT
Fragility Fracture Trial. Zoledronate till patienter med fraktur - en randomiserad dubbel-blind studie.
Samarbetspartners
Karta över samarbeten
De markerade länderna på världskartan illustrerar forskargruppens samarbetspartners (tidigare och framtida projekt).
Experimentell ortopedi - Linköpings universitet
Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin - Göteborgs universitet
The TrAFFiC Study group
Nyheter
BioFACTS
BioFACTS-studien är en prospektiv multinationell, multicenterstudie som involverar patienter med skenbensfrakturer. Projektet designades av Bitr. Prof. Jörg Shilcher vid Linköpings universitetssjukhus och började rekrytera 2019. Efter att ha expanderat till flera sjukhus i Sverige anlände den till Finland i början av 2020 med den första patienten som rekryterades i januari 2021.