05 oktober 2022

Den svenska akademin har, genom ett uttalande från Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), uttryckt sin djupa oro för händelseutvecklingen i Iran med ett eskalerande våld mot medborgare men också lärare och studenter.

Man (Jan-Ingvar Jönsson) i trappa
Jan-Ingvar Jönsson, rektor vid LiU, fördömer våldet. Thor Balkhed

"SUHF är djupt oroade över den rådande situationen för studenter och universitetsanställda i Iran. Studentdemonstrationerna i Iran fortsätter. Demonstrationerna mot regimen startade efter att Mahsa Jîna Amini arresterades av den iranska moralpolisen och senare avled i polisförvar den 16 september. Internationella media rapporterar idag att iranska säkerhetsstyrkor har satt in tårgas och skjutit skarpt mot protesterande studenter vid Sharif University of Technology i Tehran. Enligt uppgift är universitetet nu stängt.

SUHF står upp för demokrati och mänskliga rättigheter och värnar yttrandefrihet och rätten till ickevåldsprotester. SUHF anser att det pågående våldet i Iran mot demonstranter vid lärosäten är oacceptabelt."

Rektor Jan-Ingvar Jönsson vid Linköpings universitet fördömer våldet och anser att akademin alltid ska stödja den fredliga kampen för demokrati och mänskliga rättigheter.

- Det vi ser i Iran just nu är oacceptabelt och djupt oroande. Att fredliga protester slås ned med våld går emot allt det vi står för som universitet och måste fördömas.

Mer om protesterna i Iran

Senaste nytt från LiU

Förmultnat löv.

En kemisk gåta löst – reaktionen som förklarar stora kolsänkor

En gåta som gäckat forskarvärlden i 50 år har nu fått sitt svar. Forskare från bland annat LiU har visat att en särskild typ av kemisk reaktion kan förklara varför organiskt material i sjöar och vattendrag är så motståndskraftigt mot nedbrytning.

Flaggor vajar utanför Studenthuset.

LiU:s nya universitetsdirektör – en erfaren och driven chef

Anna Thörn blir ny universitetsdirektör vid LiU. Hon jobbar för närvarande som regiondirektör i Region Dalarna och har tidigare haft flera chefsbefattningar i Östergötland, bland annat som kommundirektör i både Norrköping och Söderköping.

Studentsångare tågar på Valborg

Valborgstradition fyller 50 år

På valborgsmässoafton blir det som traditionen bjuder, vårsånger, vårtal och mösspåtagning med manskören Linköpings Studentsångare på Borggården utanför Linköpings slott. I år firar traditionen 50-årsjubileum.