16 mars 2021

Under coronapandemin har vi fått vänja oss vid att leva stora delar av våra liv innanför hemmets väggar. Många arbetar hemifrån och kommer också sällan iväg på kvällar och helger. Men hur trivs vi i våra hem? Möt socionomen och LiU-alumnen Clara Johansson som sadlade om och blev rensningscoach.

Clara Johansson sitter på en grön byrå mot en gul vägg och ler. I handen har hon en dammvippa.
Clara Johansson. Fotograf: Ebba Lillieström

Våra hem har betydelse för vårt välmående. Det blev tydligt för Clara Johansson när hon gjorde hembesök hos människor i sitt arbete inom socialtjänsten. Hon bestämde sig för att satsa på sin övertygelse om att vi med genomtänkta hem kan må bättre. Idag hjälper hon människor att rensa hemma och förstå sig själva och sitt beteende.

– Det absolut bästa med mitt jobb är att se när människor släpper taget om saker som har hållit dem tillbaka eller fått dem att må dåligt och öppnar upp för ett nytt liv, säger Clara Johansson.

Hon är socionom från Linköpings universitet som brinner för människan och hemmet. Sedan 2018 kombinerar hon sina två passioner i företaget SolClara som hjälper människor att rensa och organisera sina hem.

Att starta eget kändes självklart, berättar hon. Under fem år som socialsekreterare gjorde hon många hembesök och insåg vilken betydelse hem har för vårt välmående.

– Jag pratade med många om hur de mådde hemma och det visade sig att många mådde dåligt. Jag vet att det går att göra förändringar för att må bättre hemma. Det kliade i fingrarna, jag ville agera.

Ordning som håller

Hon bestämde sig för att satsa och reste till London för att utbilda sig till KonMari-konsult. KonMari-metoden, utvecklad av organiseringsexperten Marie Kondo, handlar om att skapa ordning som håller länge. Kärnan är rensningsprocessen där man rensar allting man äger. De saker man behåller ska ge positiva känslor.Clara Johansson organiserar burkar i ett skafferi.Var sak på sin plats. Allt som är av samma kategori ska ha samma hem. Det är något Clara Johansson tagit med sig från KonMari-metoden. Foto Emi Svedberg

– Man rensar inte bara ett rum i taget utan hela hemmet. Både rensningen och organiseringen görs efter kategori och de saker som är av samma sort ska också få samma hem.

Fokus på det psykologiska

Rensningsprocessen har Clara Johansson tagit fasta på. Men med tiden har hon kommit att fokusera ännu mer på den psykologiska aspekten. Som socionom är hon intresserad av människan och orsaken till vårt mående och beteende.

– Människors välbefinnande, kopplingen mellan människan och hemmet och de känslomässiga band vi har till våra saker är fokus för mig. När vi går till botten med varför vi sparar på saker och vad det är som gör att vi mår dåligt hemma så kan vi skapa ett hållbart hem där vi mår bra, säger hon.

Ofta är våra hem inte är anpassade för det liv vi lever just nu.

– Många lever i det förflutna och håller fast vid sådant som varit. Man har inte gjort sig av med sådant som tillhört ett tidigare liv, ser sina saker och bli påmind om vem man inte är eller vad man inte har längre, säger Clara Johansson.

Men det är också vanligt att spara inför framtiden, för den där sommarstugan man ska köpa i framtiden eller för golfkursen man planerar att gå någon gång.

– Ju mer hemmet matchar livet man har nu och den man är nu, desto bättre energi och mindre överflöd.

Att möta människor

Som rensningscoach träffar Clara Johansson många olika typer av människor. Hennes roll är att motivera till förändring. Hon sätter upp tidsplaner och hjälper också till med den faktiska rensningen.

För många är det en energikrävande process där minnen och mående kommer upp till ytan. Att ha kunskap om bemötande blir viktigt.

Jag har med mig mycket från min socionomutbildning i min roll idag.

– Jag har med mig mycket från min socionomutbildning i min roll idag. Jag är van vid att möta olika typer av människor, har lärt mig att förstå bakgrunden till beteenden, hur jag ska bemöta och tala med människor. Jag bär också med mig att alltid vända och vrida på allting, att se olika perspektiv.Clara Johansson står i ett städat rum med armarna utsträckta och ler.Clara Johansson. Foto Emi Svedberg

Mer kunskap om hem och hälsa

De senaste åren har rensning och organisering fått ett uppsving. Fler har börjat tänka på sina konsumtionsmönster och vad de har för påverkan på hemmet, plånboken och miljön. Hållbarhet har blivit ett ledord, menar Clara Johansson.

I framtiden hoppas hon på att kunna skriva en uppföljare till boken Rensa, organisera och inred – För ett liv i balans och harmoni. Och så hoppas hon att kopplingen mellan hemmet och vårt välmående får ännu mer fokus, speciellt inom socialtjänsten.

– De frågorna skulle jag vilja arbeta mer med. Jag älskade att arbeta som socionom, men nu får jag kombinera båda mina passioner och får fokusera på att öka kunskapen om kopplingen mellan hemmet och hälsan.

Senaste nytt från LiU

Samling av bilder på uppskjutning av raket, och man i laboratorium.

Han fick se sitt studentprojekt skjutas ut i rymden

I våras blev han färdig civilingenjör, bland annat efter ett projektarbete som skulle tåla en rymdfärd. Sent i november 2024 stod han på den svenska rymdbasen Esrange i Kiruna och fick se raketen lyfta.

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.