- Att bidra till utveckling av kompetens inom datavisualisering
- Att utforma en självinstruerande webbaserad utbildning för visual storytelling
- Att utveckla en webbportal där den webbaserade utbildningen och interaktiva datavisualiseringarna publiceras och tillgängliggörs för lärare i grundskolan.
- Att skapa kunskap om didaktisk design av undervisning i relation till användning av Vislets och elevers arbete med visuell analys.
Övergripande resultat: När Visual Analytics verktyg används i skolan uppstår nya villkor för lärande. Interaktionerna mellan verktyget och eleverna erbjuder å ena sidan:
- möjligheter att hantera stora data-mängder
- support att bli delaktiga i olika läraktiviteter
- men också hjälp att uppnå olika typer av utbildningsmål men även andra elevrelaterade mål
Det visar sig å andra sidan att den visuella informationen på skärmen sällan får tillräcklig uppmärksamhet av eleverna. Alltför lite fokus sätts på att analysera den visuella informationen för att klara att utveckla djupare förståelse och väl genomtänkta slutsatser angående innehållet. I stället för att eleverna fördjupar sina resonemang så fokuserar de på att snabbt försöka formulera skriftliga svar på uppgifterna.
Så trots att eleverna klarar av att analysera stora informationsmängder på skärmen, se samband och dra slutsatser så störs förståelsen av ambitionen att omgående översätta det som de kommit fram till, till text. Denna inställning och skrivaktiviteten bidrar till att elevernas slutsatser ofta ‘glider undan’ och förståelsen som de uppnått med hjälp av visualiseringarna på skärmen ‘tappas bort.’ Därför krävs överväganden kring didaktisk design av undervisningen och den kunskapsformering som sker av elever i klassrum. För att öka kunskaperna om olika aspekter av dessa överväganden koncentrerar vi oss nu i VISE 2.0 på forskningsfrågor som relaterar till betydelse för utvecklande av kunskapens kvalitet då interaktiv datavisualisering används. Ett av dessa fokus är kunskapsvisualisering (knowledge visualization).