Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot psykiatrisk vård - information till dig som är antagen

Välkommen till utbildningen till specialistsjuksköterska med inriktning psykiatrisk vård. Vad kan du förvänta dig när programmet börjar i höst, hur ser schemat ut de första veckorna och vad behöver du göra innan kursstarten?

På den här sidan har vi samlat information du behöver inför att programmet startar. Sidan uppdateras löpande.

Kika också gärna på vår checklista för dig som är ny student, så att du kommer ihåg det du behöver göra innan eller i samband med terminsstarten.

Checklista för dig som är ny student

Upprop och reservantagning

Programmet startar med obligatoriskt upprop och registrering. Meddela i god tid innan uppropet om du får förhinder.

Utbildningen startar tisdagen den 27 augusti kl. 10.15 på Campus US (Universitetssjukhuset) i Linköping med ett obligatoriskt upprop och registrering.

Lokal: Granitsalen, hus 448, ingång 7, plan 9
Hitta till Granitsalen (karta)

Vad händer om jag inte kommer till uppropet?

Uppropet är obligatoriskt. Om du får förhinder måste du meddela kursansvarig Patrik Rytterström via e-post: sskspec@liu.se i god tid innan uppropet för att behålla din plats. Om du inte hör av dig och uteblir från uppropet, förlorar du din plats.

När kallas reserver?

Vi börjar kalla reserver direkt efter urvalet. Är du antagen eller reserv får du ett mejl med ett formulär där du bekräftar din plats/reservplats. Vartefter platser blir lediga kontaktar vi dig som står på reservplats via telefon, e-post eller sms.

Om programmet

Kurser första terminen

Termin 1 består av två kurser:

  • Kurs 1: Psykiatrisjuksköterskans och kärnkompetenserna i avancerad omvårdnad, 7,5 hp. Den här kursen läser du tillsammans med övriga specialistutbildningar, men den anpassas så att det psykiatriska området är i fokus.
  • Kurs 2: Metoder, verktyg och förhållningssätt i en evidensbaserad praktik, 7,5 hp

Programmets upplägg

Utbildningen ges på halvfart och bygger på självständiga studier. Basgruppsarbete och föreläsningar ger förutsättningar och stöd för din lärandeprocess. Till detta tillkommer seminarier, inlämningsuppgifter och examinationer. Du bör räkna med att ägna 20 timmar per vecka åt studier.

Träffar med basgruppen på din studieort

Du kommer att tillhöra en basgrupp, som du träffar en gång per månad. En basgrupp måste innehålla minst sju deltagare. I samarbete med basgruppshandledaren planerar basgruppen tid och datum när träffarna ska genomföras. Basgrupperna ses på respektive studieort, det vill säga i antingen Karlstad, Örebro, Jönköping eller Linköping. Träffarna brukar pågå runt tre timmar per gång.

Träffar i Linköping två gånger per termin

Utbildningen sker till stor del på distans, men med närträffar i Linköping. Det innebär att vi ses fysiskt i Linköping två gånger på termin för föreläsningar, seminarier och examinationer. Varje närträff sker oftast över två dagar.

Närträffar i termin 1
  • 27–28 augusti
  • 23–24 oktober

I termin 2 är det planerat två närträffar som båda är på två dagar. I termin 3 och 4 är det planerat en närträff per termin.

Övriga studieuppgifter

Utöver närträffar och basgrupp tillkommer studieuppgifter som du genomför individuellt och i vissa fall i par eller grupp. Uppgifter finns beskrivna i studiehandledningen, som du innan kursstart kan ladda ner på den här sidan.

Verksamhetsförlagd utbildning

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) genomförs vid två tillfällen, i termin 2 och termin 3. VFU sker antingen på halvtid (10 veckor, 2 dagar per vecka) eller på heltid (5 veckor, 4 dagar per vecka). Placering sker med hjälp av VFU-samordnare i Region Jönköping, Region Östergötland, Region Örebro och Region Värmland.

På uppropsdagen får du mer information och möjlighet att ställa frågor.

Kurslitteratur

I litteraturlistan ser du vilken kurslitteratur som ingår i programmet.

Ladda ner litteraturlista för ht 2024 (pdf)

Preliminärt schema

Preliminärt schema

Schema för höstterminen blir klart runt månadsskiftet juli/augusti. Se till att frigöra tisdag 27 augusti kl. 10.15–17.00 och onsdag 28 augusti kl. 09.15–17.00. Vi kommer då, förutom uppropet, ha informationspass och föreläsningar. De första två dagarna handlar om specialistutbildningen i psykiatrisk vård.

Valfri dag om studieteknik m.m.

Torsdag 29 augusti är en gemensam dag för alla studenter som är nya på Medicinska fakulteten. Dagen handlar om studieteknik, hur man ska må bra under studierna och lite kring problembaserat lärande. Du deltar via Zoom om du vill och har tid.

Anslut via Zoom
Lösenkod: 780481

Terminsöversikt

Ladda ner terminsöversikt (pdf)

Förbered dig inför studiestarten

Förbered dig inför studierna genom att repetera sådant du lärde dig under grundutbildningen till sjuksköterska. Du bör också läsa på om problembaserat lärande – den pedagogiska modell som används vid Medicinska fakulteten.

Repetera dina kunskaper

Inför studierna, som bygger på sjuksköterskans grundkompetens, rekommenderar vi att du utifrån eget behov repeterar kunskaper om människans normala utveckling, omvårdnad och medicinsk vetenskap, särskilt med fokus på psykisk hälsa och ohälsa samt insikt i vetenskapliga metoder. Datorvana är en förutsättning för att klara av studierna.

Läs på om problembaserat lärande (PBL)

Har du inte tidigare gått kurser med problembaserat lärande som pedagogisk modell, kan du ha nytta av att läsa mer om just PBL. Här på webbplatsen finns både skriftlig information och ett antal filmer som beskriver metoden. Titta gärna igenom dem så att du är förberedd inför kursstart.

LiU-id och lärplattform

Som student vid Linköpings universitet får du ett LiU-id. Det är en central användaridentitet som ger dig tillgång till bland annat e-post och lärplattformen Lisam.

LiU-id ger dig åtkomst till universitetets it-tjänster

Du som är student vid Linköpings universitet tilldelas ett it-konto, kallat LiU-id. Det är en central användaridentitet med ett användarnamn och ett lösenord som du använder vid inloggning till alla universitetets it-tjänster.

När du aktiverat ditt LiU-id, får du åtkomst till ditt elektroniska kursskal och kursrum på lärplattformen Lisam. Här kan du redan innan kursstart botanisera och titta på kursinnehållet. Kursrummet hittar du i Lisam så fort det är skapat och du har aktiverat ditt LiU-id.

Lärplattformen Lisam

Vid Linköpings universitet används den digitala lärplattformen Lisam för pedagogisk kommunikation mellan lärare och studenter. I Lisam hittar du din e-post, dina kursrum och samarbetsytor.

Ta för vana att kolla i kursrummet ofta, då information ofta förändras och uppdateras, framför allt schemat och dess innehåll.

Tillgång till digitala tjänster

Vanliga frågor om åtkomst till digitala resurser på LiU.

Har du studerat på LiU tidigare?

Om ditt LiU-id är inaktivt, behöver du aktivera det igen för att komma åt kursrummet i Lisam. Annars dyker det upp så snart det öppnar.

Är du ny student?

Innan du registrerat dig har du begränsad tillgång till information i kursrummet i Lisam. Full access får du efter uppropet.

Allt på ett ställe: Liunet student

Tillgång till studenternas intranät "Liunet - student" får du så snart du registrerat dig (efter uppropet).

Kontaktpersoner

E-postadresser

Programansvarig och administratör: sskspec@liu.se
Studievägledare: studievagledare@medfak.liu.se

Hitta till Campus US

Tips till dig som ny student

Antagen till LiU