Termin 1 består av två kurser:
Kurs 1: Psykiatrisjuksköterskans och kärnkompetenserna i avancerad omvårdnad, 7,5 hp. Den kursen läses tillsammans med övriga specialistutbildningar men kommer att anpassas så att psykiatriska området är i fokus.
Kurs 2: Metoder, verktyg och förhållningssätt i en evidensbaserad praktik, 7,5 hp
Utbildningen går på halvfart och en stor del av studierna kan du bedriva som självstudier. Du kommer att tillhöra en basgrupp där basgruppsträffarna genomförs i Karlstad, Örebro, Jönköping, Linköping samt en webbaserad basgrupp. En basgrupp måste innehålla minst sju deltagare för att den ska kunna genomföras.
Utbildningen sker som modifierad distansutbildning. Det innebär att vi fysiskt träffas på Linköpings universitet två gånger per termin (närträffar) för föreläsningar, seminarier och examinationer. Varje närträff genomförs oftast på två dagar. I termin 1 är närträffarna planerade till den 30/8 och 31/8 samt 27/10 och 28/10.
Basgruppen träffas en gång per månad och brukar pågå runt tre timmar/träff. I samarbete med basgruppshandledaren planerar basgruppen tid och datum när dessa ska genomföras. Basgrupperna träffas på respektive ort förutom den ortsoberoende gruppen som träffas via dator och ZOOM.
Utöver närträffar och basgrupp tillkommer studieuppgifter som genomförs individuellt och i vissa fall parvis/gruppvis. Dessa studieuppgifter finns beskrivna i Studiehandledningen som du innan kursstart kan ladda hem från hemsidan.
VFU genomförs vid två tillfällen, i termin 2 och termin 3. VFU sker antingen på halvtid (10 veckor, 2 dagar/vecka) eller på heltid (5 veckor, 4 dagar/vecka). Placering sker med hjälp av VFU-samordnare i Region Jönköping, Region Östergötland, Region Örebro och Landstinget i Värmland. För dig som läser den ortsoberoende utbildningen så ordnar du själv en VFU-plats på valfri arbetsplats.
På uppropsdagen får du mer information och möjlighet att ställa frågor.
Utbildningen bygger på självständiga studier. Basgruppsarbete och föreläsningar ger förutsättningar och stöd för din lärandeprocess. Till detta tillkommer seminarier, inlämningsuppgifter och examinationer. Det innebär att du bör räkna med att kunna sätta av 20 h per vecka för studier under utbildningen.