Införandet av AI innebär en mängd olika möjligheter för många organisationer och myndigheter, men väcker också flera frågor ur ett etiskt perspektiv. Den här utbildningen stöttar dig i att identifiera vilka etiska frågeställningar om AI som behöver ställas i just din organisation, och hur de kan besvaras. Att analysera och diskutera de dilemman och problem som finns i verksamheter med hjälp av teori är en viktig del i kursen.
Kursledare är Lars Lindblom som till vardags forskar om etik kopplat till AI, är föreståndare för LiU:s centrum i tillämpad etik (CTE) och är redaktör för tidskriften De Ethica. Han har också genomfört flera uppdragsutbildningar inom ämnet.
Målgrupp
Kursen riktar sig till dig som arbetar med utveckling eller införande av AI. Den kan också passa för dig som har en beslutsfattande roll.
Om utbildningen
Genomförande
Teoretiska föreläsningar varvas med övningar där deltagarna får vara aktiva och diskutera hur problemområden bör hanteras med fokus på den egna verksamheten. En skräddarsydd utbildning kan genomföras i LiU:s lokaler, hos din organisation eller online. Ni som uppdragsgivare kan också välja om utbildningen ska innehålla examination och erhållande av högskolepoäng eller inte.
Innehåll
Utbildningen är praktiskt inriktad och tar upp frågor om både teknik och etik. Efter en introduktion kring grunderna i artificiell intelligens och etik fokuseras lärandet huvudsakligen på de tre områdena AI och ansvar, AI och rättvisa (bias) och AI och deltagande.