Målgrupp
Utbildningen passar dig som vill öka din kompetens i de viktiga frågor som följer på den välfärdstekniska utvecklingen inom äldreomsorgen. Du kan både vara anställd som chef eller annan personal.
Om utbildningen
Äldreomsorgen befinner sig mitt i en stark digitaliseringsprocess och behovet av ökad kompetens i denna fråga har pekats ut som ett nationellt viktigt utvecklingsområde av bland annat Statens Kommuner och Regioner. I den här utbildningen får du fokusera på hur digital välfärdsteknik kan komma till nytta för vårdgivande personal inom äldreomsorgen, exempelvis hur surfplattor kan användas för att underlätta kommunikationen med äldre och anhöriga, och hur robotdjur kan användas som sällskap och samtalsämne. Samma teknik kan också skapa problem om de används som ersättning för mellanmänskliga möten. Andra exempel på digital välfärdsteknik är tillsynskameror och automatiska larm, hygienrobotar och läkemedelsautomater. Under samlingsbegreppet digital välfärdsteknik tar denna kurs sig an de tekniska verktygen som finns på marknaden idag och diskuterar viktiga frågor om kompetensbehov, etik, och ledning.
Utbildningen leds av Marcus Persson, som forskar om användandet av digitala arbetsredskap inom äldreomsorg vid LiU.
Innehåll
Du lär dig:
- Vilket befintligt utbud av digital välfärdsteknik som finns inom äldreomsorgen.
- Hur digital välfärdsteknik påverkar arbetssätt och kompetensbehov inom äldreomsorgen.
- Vilka etiska frågor som aktualiseras i och med användningen av digital välfärdsteknik.
Genomförande
Kursens innehåll består av fyra inspelade föreläsningar med tillhörande skriftliga uppgifter, och fyra lärarledda seminarier. Uppgifterna är obligatoriska och fungerar som underlag för seminariediskussioner. Uppgifterna ska utgår från egna erfarenheter och kurslitteratur, och ska bestå av 3-5 sidor text. Efter kursen erhåller du ett kursbevis.