Kandidatprogram i möbeldesign, 180 hp

En möbeldesigner arbetar ofta i projektform. Uppdragen kan se väldigt olika ut beroende på uppdragsgivare. Genom förståelse för material, konstruktion och metod utvecklar du ditt formspråk och arbetssätt med designprocessen.

Möbeldesign - Malmstens, kandidatprogram

HT 2021, Helfart, Stockholm

Stängd för sen anmälan

Möbeldesign - Malmstens, kandidatprogram

HT 2022, Helfart, Stockholm

Inte öppen för anmälan

Som möbeldesigner är du med och påverkar framtidens formgivning. Det här är en utbildning för dig som vill arbeta konstnärligt och hantverksbaserat i ett akademiskt sammanhang. Gillar du att bygga dina egna prototyper har du kommit rätt! Utbildningen ger dig en stabil grund och efter examen kan du arbeta som egenföretagare, anställd eller studera vidare på masternivå.

Från idé till färdig prototyp

Vi lägger stor vikt vid trä och textil, men kunskaper om andra material – både beprövade och innovativa – är självklart lika viktiga. Hållbarhetsperspektivet är en självklarhet. Att gå från idé till färdig prototyp gör att du hittar ditt sätt att arbeta. Du får också arbeta mot riktiga uppdragsgivare i designprojekt vilket både är utvecklande för dig personligen och en bra övning inför arbetslivet. Närheten till de andra utbildningsprogrammen stimulerar dig och ger en förståelse för de hantverksmässiga förutsättningarna ur ett designperspektiv.

Produkter för industriell tillverkning

Under första året ligger fokus på grundläggande designmetodik, verktyg för idégenerering och kreativa workshops. Du arbetar med digitala verktyg, materiallära, stilhistoria och visuell kommunikation. Det andra året fördjupar du dina kunskaper i bildredigering, layout, 2D-­ och 3D­-CAD samt produktutveckling. Du får förståelse för värdet av en bra designprocess för att ta fram produkter för industriell tillverkning. Sista året innehåller bland annat en praktikperiod och examensarbete. Här finns stora möjligheter att styra din inriktning och djupdyka i de ämnen som du är mest intresserad av.

Efter utbildningen

Som möbeldesigner arbetar du främst med formgivning och designprocesser mot tillverkningsindustrin. Många utexaminerade studenter startar eget företag.

Det här läser duVisa/dölj innehåll

Ansökningsinformation – alternativt urvalVisa/dölj innehåll

Ansökningsinformation för höstterminen 2022 publiceras i februari. I väntan på den kan du nedan läsa instruktionerna för portfolio/arbetsprover från ansökningsomgången till höstterminen 2021.

Välkommen till Malmstens!Visa/dölj innehåll

Foto Jann LipkaMalmstens Linköpings universitet finns på Campus Lidingö i Stockholm, i ändamålsenliga lokaler som är helt anpassade för våra utbildningar. Vi har välutrustade verkstäder och alla studenter har sin egen arbetsplats. Närheten till hantverket är självklar och utbildningarna genomsyras av ett hållbarhetsperspektiv. Vi tror på att lära genom att göra. Vi har en nära koppling till industrin, något som möjliggör tillgång till kontakter och sammanhang som bidrar till ökad kunskap och förståelse för möbelproduktion. Vårt nätverk med intressanta institutioner öppnar dörrar vid studiebesök, studieresor, praktik och examensarbeten.

Hos Malmstens lär du dig att upptäcka helheten och förstå sammanhangen. Vi är nyfikna på möbler ur alla aspekter. Hur kommer det sig att möbler har sett så olika ut under olika perioder? Vad är ett bra material? Vad innebär det egentligen att skapa hållbara möbler? Vilken är den starkaste konstruktionen? Hur tillverkas möbler industriellt? Sådana frågor arbetar vi med under hela utbildningen. Och vi vill att du är med och ställer dem!

Närheten mellan våra tre program ger unika möjligheter att lära av och utvecklas tillsammans med andra studenter. Du lär dig utveckla metoder för att analysera och värdera kunskap. Och det är just det som är grejen med att studera på universitet: möjligheten att hela tiden reflektera över det du gör, i samtal och genom att dokumentera ditt arbete. Du tar eget ansvar för din utbildning, både vad gäller planering och i sökandet efter information och kunskap.

Var beredd på ett högt tempo och – garanterat – en rolig tid!

Tidigare studenterVisa/dölj innehåll

ArtiklarVisa/dölj innehåll

UtställningarVisa/dölj innehåll

Sociala kanalerVisa/dölj innehåll

Facebook Malmstens Linköpings universitet
Instagram: malmstens_liu

UtlandsstudierVisa/dölj innehåll

Malmstens övriga utbildningarVisa/dölj innehåll