En möbeldesigner arbetar ofta i projektform. Uppdragen kan se väldigt olika ut beroende på uppdragsgivare. Genom förståelse för material, konstruktion och metod utvecklar du ditt formspråk och arbetssätt med designprocessen.

Möbeldesign - Malmstens, kandidatprogram

HT 2024 / Helfart / Stockholm

Stängd för sen anmälan
Som möbeldesigner är du med och påverkar framtidens formgivning och skapar möbler där människan står i centrum. Det här är ett program för dig som är kreativ och vill arbeta konstnärligt och hantverksbaserat i ett akademiskt sammanhang. Utbildningen präglas av ett hållbarhetsperspektiv fast förankrat i verkligheten. En examen från Malmstens LiU ger dig en stabil grund och banar väg för goda möjligheter på arbetsmarknaden. Du kan arbeta som anställd, egenföretagare eller studera vidare på masternivå.

Kreativitet och idébasering

Utbildningen bygger på hög kreativitet och idébasering, där teori och praktik samspelar när du tar fram den fysiska formen. Gillar du att bygga dina egna prototyper har du kommit rätt. Genom att gå från idé till färdig prototyp hittar du ditt sätt att arbeta. Vi lägger stor vikt vid trä och textil, men självklart är det viktigt att ha kunskaper om andra material, både beprövade och innovativa. Du introduceras till olika typer av verktyg och har tillgång till våra välutrustade verkstäder som erbjuder såväl klassisk utrustning som 3D-skrivare, laserskärare och CNC-fräs.

Samarbeta i skarpa designprojekt

Närheten till de andra utbildningsprogrammen är stimulerande och skapar en förståelse för de hantverksmässiga förutsättningarna ur ett designperspektiv. Du arbetar både individuellt och i grupparbeten tillsammans med andra studenter. Du får också arbeta mot riktiga uppdragsgivare i skarpa designprojekt. Det är både utvecklande och en bra övning inför livet efter examen. Du ges möjlighet att visa upp dina projekt på olika arenor som mässor och utställningar.

Designmetodik och produktutveckling

Under första året ligger fokus på grundläggande designmetodik, olika verktyg och metoder för idégenerering och kreativa workshops. Du arbetar också med digitala verktyg, materiallära, stilhistoria och visuell kommunikation. Andra året fördjupar du dina kunskaper i digitala verktyg som bildredigering, layout, 2D- och 3D-CAD samt produktutveckling. Du får förståelse för vikten av en bra designprocess för att ta fram produkter för industriell tillverkning. Sista året innehåller bland annat en praktikperiod och examensarbete. Här finns stora möjligheter att styra din inriktning och djupdyka i ämnen du själv väljer. Det ingår också att göra ett samarbetsprojekt med en producent eller aktör som visas upp på en offentlig arena.

Det här läser du

Detaljerad information år 1-3

I vår Studieinfo-databas hittar du detaljerad information om alla kurser som ingår i programmet, litteratur, kunskapsmål och examenskrav.

Karriär och framtid

Som möbeldesigner arbetar du främst med formgivning och designprocesser mot tillverkningsindustrin. Efter utbildningen arbetar många inom branschen och är verksamma i yrkesrollen, en del startar egen verksamhet där de frilansar som möbelformgivare och inredningsarkitekter. Behovet av inredningsarkitekter är stort och om du arbetar på arkitektbyrå möter du en bredd av arbetsuppgifter som varierar beroende på uppdragsgivare. Du kan också söka dig till mindre designbyråer eller välja att studera vidare på ett stort antal masterutbildningar, i Sverige eller utomlands.

Ansökningsinformation – alternativt urval

Välkommen till Malmstens!

Malmstens finns på Campus Lidingö i Stockholm, i ändamålsenliga lokaler som är helt anpassade för våra utbildningar. Vi har välutrustade verkstäder, ateljéer och bibliotek, och campus är öppet alla dagar i veckan. Från Lidingö tar du dig till Stockholm city på 20 minuter med allt vad staden har att erbjuda.

Närheten till hantverket är självklar och utbildningarna genomsyras av ett hållbarhetsperspektiv. Vi tror på att lära genom att göra. Vi har en nära koppling till industrin, något som möjliggör tillgång till kontakter och sammanhang som bidrar till ökad kunskap och förståelse för möbelproduktion. Vårt nätverk med intressanta institutioner öppnar dörrar vid studiebesök, studieresor, praktik och examensarbeten. Du ges även möjlighet till internationellt utbyte under dina studier.

Hos Malmstens lär du dig att upptäcka helheten och förstå sammanhangen. Vi är nyfikna på möbler ur alla aspekter. Hur kommer det sig att möbler har sett så olika ut under olika perioder? Vad är ett bra material? Vad innebär det egentligen att skapa hållbara möbler? Vilken är den starkaste konstruktionen? Hur tillverkas möbler industriellt? Sådana frågor arbetar vi med under hela utbildningen. Och vi vill att du är med och ställer dem!

Vår campuskultur präglas av sin verkstadsmiljö. Här är ständigt något under konstruktion och det finns alltid någon tekniker, lärare eller student att bolla idéer med. Den mer akademiskt präglade kunskapen finns också representerad och för tvärfackliga samarbeten finns hela Linköpings universitet som en fantastisk resurs.

Närheten mellan våra tre program ger unika möjligheter att lära av och utvecklas tillsammans med andra studenter. Du lär dig utveckla metoder för att analysera och värdera kunskap. Och det är just det som är grejen med att studera på universitet: möjligheten att hela tiden reflektera över det du gör, i samtal och genom att dokumentera ditt arbete. Du tar eget ansvar för din utbildning, både vad gäller planering och i sökandet efter information och kunskap.

Var beredd på ett högt tempo och förstås en rolig tid!

Rundtur på Campus Lidingö

Det här är en unik plats för dig som vill vara kreativ i ett akademiskt sammanhang. Följ med på en rundtur!

Tidigare studenter

Aktuellt

Utställningar

Utlandsstudier

Malmstens övriga utbildningar

Sociala kanaler