20 januari 2025

I Linköpings universitets eget materialbibliotek finns möjlighet att lära sig mer om olika material och dess egenskaper. Med över 1500 prover samlade i ett och samma rum ger det LiU:s studenter en stor fördel. 

Jonatan Forslund och Emma Lundberg står vid ett bord och tittar på materialprover.
Jonatan Forslund och Emma Lundberg besöker LiU:s materialbibliotek. Fotograf: Victor Berlin

LiU:s materialbibliotek, Material Realisation Laboratory (MRL), är med stor sannolikhet unikt i sitt slag i Sverige. Här, inne i A-huset på Campus Valla samsas över 1500 olika material och materialprover – allt noga sorterat, kategoriserat och uppmärkt.

– Det är en plats där man får känna och klämma på material och få lite grundläggande fakta, säger David Eklöf, föreståndare.

MRL är tillgängligt för alla som studerar vid LiU – oavsett utbildning – och fungerar som en träffpunkt där man kan bolla och diskutera material och materialval. Här bedrivs också undervisning och workshops.

Bäst på papper – inte alltid bäst

Linköpings universitets materialbibliotek. I det tomma rummet finns tre bord, samt pallar till dessa. Ena väggen är till stor del fylld med plastlådor.
Materialbiblioteket ska ge besökaren ökad kunskap och materialförståelse. Det är öppet varje torsdag mellan 10-12, eller efter överenskommelse.Fotograf: Victor Berlin

Vid framtagande av nya produkter är det viktigt att ha goda materialkunskaper. Att även veta hur ett material känns ska inte underskattas. David Eklöf berättar att det är ganska vanligt att studenter byter material till sina projekt efter ett besök på MRL.

– Det handlar jättemycket om hur man upplever materialen. Det kan man inte få information om via en skärm. Upplevelsen av materialen blir väldigt stark när man kommer hit. Det kan vara ett material som har väldigt goda egenskaper, men som känns väldigt frånstötande när man får det i sin hand, säger han.

Enligt honom är LiU:s materialbibliotek unikt i sitt slag.

– Jag vet inte om något annat materialbibliotek i Sverige som är kopplat till ett universitet. När vi startade här besökte vi några som hade materielrum, men inte alls på samma sätt.

Enligt David Eklöf passerar tusentals studenter genom lokalen varje år. De som går ut i arbetslivet med god materialkännedom har ett försprång menar han.

– De har en stor fördel gentemot andra universitet, att de har faktiskt upplevt material på plats på ett helt annat sätt än vad många andra har.

Cellulosa, polymerer eller kanske keramer?

LiU:s materialbibliotek (MRL)

Över 1500 material

Polymerer, keramer, metaller, cellulosa och övrigt - till exempel textilier, sten och kork. 

För studenter och personal

Öppet för alla på Linköpings universitet – oavsett program, kurs eller del av universitetet. 

Tillgång till studentlitteratur

I MRL finns även studentlitteratur i materiallära och design. Fritt att läsa på plats eller låna hem.

Kontakta oss:

Studentmedarbetare på MRL

MRL är öppet torsdagar 10-12. Det går även bra att boka tid. David Eklöf eller någon av studentmedarbetarna hjälper dig gärna. 

Johanna Slunga, johsl080@student.liu.se

Matilda Stenroth, matst195@student.liu.se 

Här finns vi

Besöksadress: A-huset, ingång 15, Campus Valla 

Rum 2C:942

Organisation

Senaste nytt från LiU

Patrik Thollander, professor i energisystem vid Linköpings universitet.

Så kan industrins globala koldioxidutsläpp minska

De globala koldioxidutsläppen från industrin kan minska med fem procent. Men då måste företag och beslutsfattare ta ett helhetsgrepp på energieffektivisering och inte stirra sig blinda på teknisk utveckling. Det menar forskare vid bland annat LiU.

Pipettspets mot svart bakgrund.

Pipetten som kan aktivera enskilda hjärnceller

Forskare vid LiU har utvecklat en pipett som kan leverera joner till enskilda hjärnceller utan att skapa störningar i den känsliga miljön utanför cellerna. Tekniken kan ge viktiga insikter om hur enskilda celler påverkas och hur de samarbetar.

En kvinna i vit blus.

Barn med NPF-diagnoser gynnas av riktad fritidsverksamhet

Barn med neuropsykiatriska diagnoser har ofta svårt att delta i öppna fritidsaktiviteter.  I en ny doktorsavhandling från LiU studeras den riktade verksamheten KFUM Funkis i Linköping. Resultatet visar på utmaningar men framförallt på möjligheter.