Kandidatprogram i möbeltapetsering, 180 hp

Programbild Möbeltapetsering

Utbildningen i möbeltapetsering vid Malmstens på Lidingö vänder sig till dig som är intresserad av historiska och framtida aspekter av stoppmöbler och deras plats i vår miljö. Vill du arbeta både praktiskt och vetenskapligt är det här utbildningen för dig.

Möbeltapetsering - Malmstens, kandidatprogram

HT 2019, Helfart, Stockholm

Möbeltapetsering - Malmstens, kandidatprogram

HT 2020, Helfart, Stockholm

Inte öppen för anmälan

Möbeltapetsering på Malmstens handlar om kre­ativt arbete för att förvalta, förbättra och utveckla möbler för människor och olika miljöer. Du läser en kombination av praktiska, teoretiska och konstnärliga kurser där samverkan med snickeri-, design- och konserveringsprogrammen samt övningar i visuell kommunikation och gestaltning ger dig en gedigen grund till en framtida profession. På Malmstens är närheten till hantverket en självklar del av utbildningen.

Traditionella tekniker – moderna metoder

Under första året fokuserar du på grunderna i möbeltapetsering med traditionella tekniker som kantstoppning och resårstoppning, tillsammans med kurser i bland annat materiallära och stilhistoria.

Under det andra året arbetar du med olika föremål ur ett bevarandeperspektiv där begrepp som konservering och restaurering är centrala. Det handlar om att få en förståelse för det historiska kulturarvet vad gäller stoppmöbler, och de olika tillvägagångssätt som finns för dokumentation och förebyggande åtgärder. Du arbetar också med projekt i olika moderna material och tillverkningsmetoder med fokus på nutid och framtid.

Under det tredje och sista året väljer du hur du vill arbeta vidare mot ditt mål. Du har en praktik­period där du får insyn i branschen, i Sverige eller utomlands, med möjlighet att använda dina kun­skaper. Du läser bland annat en kurs där du har möjlighet att göra gesällprov i möbeltapetsering och utbildningen avslutas med ett examensarbete där du väljer en uppgift som du praktiskt och vetenskapligt bearbetar, löser, dokumenterar och presenterar.

Ständig dialog med lärare

Utbildningen har skräddarsydda lokaler och välutrustade verkstäder där varje student har en egen arbetsplats. Du arbetar i små grupper och din individuella utveckling och inriktning sker i direkt dialog med lärare och handledare. Malmstens har ett brett kontaktnät som du som student har möjlighet att ta del av.

Malmstens är ensamma i Sverige om att erbjuda en kandidatexamen i möbeltapetsering. Utbildningen ger dig praktiska, teoretiska och metodiska kunskaper för att arbeta både som egen företagare eller som anställd.

De här ämnena läser du
Visa/dölj innehåll

Visa/dölj innehåll

Efter utbildningen
Visa/dölj innehåll

Många utexaminerade studenter startar eget företag. Tapetseraryrkets huvudsakliga arbetsuppgifter är idag restaurering och omklädsel av stoppmöbler. Inom industrin finns också ett stort behov av utbildade tapetserare för att kunna möta kraven på designade kvalitetsmöbler.

Artiklar om utbildningen
Visa/dölj innehåll

Tidigare studenter
Visa/dölj innehåll

Utlandsstudier inom programmet
Visa/dölj innehåll

Liknande utbildningar
Visa/dölj innehåll