Kandidatprogram i möbeltapetsering, 180 hp

Som möbeltapetserare arbetar du med mjuka möbler. Genom att kombinera handens skicklighet med ett innovativt och vetenskapligt synsätt får du förståelse för hur processen att skapa stoppmöbler går till.

Möbeltapetsering - Malmstens, kandidatprogram

HT 2021, Helfart, Stockholm

Möbeltapetsering - Malmstens, kandidatprogram

HT 2022, Helfart, Stockholm

Anmälningsperiod 15 mars - 19 apr.

Hållbarhetsperspektivet och behovet att ta till vara och återanvända gamla möbler gör möbeltapetsering mer aktuell än någonsin. Det handlar om ett kreativt arbete för att bevara, förbättra och utveckla möbler utifrån praktiska och estetiska aspekter – alltid med hantverket som en självklar utgångspunkt.

Möjligheter till samarbete

Under första året fokuserar du på grunderna i möbeltapetsering med inslag av bland annat digitala verktyg, materiallära, stilhistoria och visuell kommunikation. Andra året kan du välja att inrikta dig mot hantverks- och materialförståelse, formgivning och konstnärlig gestaltning, eller produktutveckling för industriell tillverkning. I ett samarbetsprojekt med designstudenterna utvecklar du en avancerad möbel. Det sista året fördjupar du din inriktning. Praktikperioden ger dig insyn i branschen, i Sverige eller utomlands. Du får möjlighet att göra gesällprov och i examensarbetet utforskar du ett område som du är särskilt intresserad av.

Många vägar att välja

Utbildningen vänder sig både till dig som har grundläggande kunskaper och dig med lång erfarenhet av möbeltapetsering som vill vidareutveckla dig. Du fördjupar dina praktiska kunskaper och kombinerar dem samtidigt med ett innovativt och vetenskapligt utvecklingsarbete. Det finns många vägar att gå inom tapetseringsområdet.

Efter utbildningen

Många utexaminerade studenter startar eget företag. Tapetseraryrkets huvudsakliga arbetsuppgifter är idag restaurering och omklädsel av stoppmöbler. Inom industrin finns också ett stort behov av utbildade tapetserare för att kunna möta kraven på designade och hållbara kvalitetsmöbler. Du kan också välja att fortsätta till vidare studier inom till exempel design eller produktutveckling.

Det här läser duVisa/dölj innehåll

Ansökningsinformation – alternativt urvalVisa/dölj innehåll

Ansökningsinformation för höstterminen 2022 publiceras i februari. I väntan på den kan du nedan läsa instruktionerna för portfolio/arbetsprover från ansökningsomgången till höstterminen 2021.

Välkommen till Malmstens!Visa/dölj innehåll

Foto Jann LipkaMalmstens Linköpings universitet finns på Campus Lidingö i Stockholm, i ändamålsenliga lokaler som är helt anpassade för våra utbildningar. Vi har välutrustade verkstäder och alla studenter har sin egen arbetsplats. Närheten till hantverket är självklar och utbildningarna genomsyras av ett hållbarhetsperspektiv. Vi tror på att lära genom att göra. Vi har en nära koppling till industrin, något som möjliggör tillgång till kontakter och sammanhang som bidrar till ökad kunskap och förståelse för möbelproduktion. Vårt nätverk med intressanta institutioner öppnar dörrar vid studiebesök, studieresor, praktik och examensarbeten.

Hos Malmstens lär du dig att upptäcka helheten och förstå sammanhangen. Vi är nyfikna på möbler ur alla aspekter. Hur kommer det sig att möbler har sett så olika ut under olika perioder? Vad är ett bra material? Vad innebär det egentligen att skapa hållbara möbler? Vilken är den starkaste konstruktionen? Hur tillverkas möbler industriellt? Sådana frågor arbetar vi med under hela utbildningen. Och vi vill att du är med och ställer dem!

Närheten mellan våra tre program ger unika möjligheter att lära av och utvecklas tillsammans med andra studenter. Du lär dig utveckla metoder för att analysera och värdera kunskap. Och det är just det som är grejen med att studera på universitet: möjligheten att hela tiden reflektera över det du gör, i samtal och genom att dokumentera ditt arbete. Du tar eget ansvar för din utbildning, både vad gäller planering och i sökandet efter information och kunskap.

Var beredd på ett högt tempo och – garanterat – en rolig tid!

Tidigare studenterVisa/dölj innehåll

ArtiklarVisa/dölj innehåll

UtställningarVisa/dölj innehåll

Sociala kanalerVisa/dölj innehåll

Facebook Malmstens Linköpings universitet
Instagram: malmstens_liu

UtlandsstudierVisa/dölj innehåll

Malmstens övriga utbildningarVisa/dölj innehåll