Kandidatprogram i möbeltapetsering

180 hp
Som möbeltapetserare arbetar du med mjuka möbler. Genom att kombinera handens skicklighet med ett innovativt och vetenskapligt synsätt får du förståelse för hur processen att skapa stoppmöbler går till.

Möbeltapetsering - Malmstens, kandidatprogram

HT 2022 / Helfart / Stockholm

Möbeltapetsering - Malmstens, kandidatprogram

HT 2023 / Helfart / Stockholm

Inte öppen för anmälan
Hållbarhetsperspektivet och behovet att ta till vara och återanvända gamla möbler gör möbeltapetsering mer aktuell än någonsin. Det handlar om ett kreativt arbete för att bevara, förbättra och utveckla möbler utifrån praktiska och estetiska aspekter – alltid med hantverket som en självklar utgångspunkt.

Möjligheter till samarbete

Under första året fokuserar du på grunderna i möbeltapetsering med inslag av bland annat digitala verktyg, materiallära, stilhistoria och visuell kommunikation. Andra året kan du välja att inrikta dig mot hantverks- och materialförståelse, formgivning och konstnärlig gestaltning, eller produktutveckling för industriell tillverkning. I ett samarbetsprojekt med designstudenterna utvecklar du en avancerad möbel. Det sista året fördjupar du din inriktning. Praktikperioden ger dig insyn i branschen, i Sverige eller utomlands. Du får möjlighet att göra gesällprov och i examensarbetet utforskar du ett område som du är särskilt intresserad av.

Många vägar att välja

Utbildningen vänder sig både till dig som har grundläggande kunskaper och dig med lång erfarenhet av möbeltapetsering som vill vidareutveckla dig. Du fördjupar dina praktiska kunskaper och kombinerar dem samtidigt med ett innovativt och vetenskapligt utvecklingsarbete. Det finns många vägar att gå inom tapetseringsområdet.

Efter utbildningen

Många utexaminerade studenter startar eget företag. Tapetseraryrkets huvudsakliga arbetsuppgifter är idag restaurering och omklädsel av stoppmöbler. Inom industrin finns också ett stort behov av utbildade tapetserare för att kunna möta kraven på designade och hållbara kvalitetsmöbler. Du kan också välja att fortsätta till vidare studier inom till exempel design eller produktutveckling.

Det här läser du

I vår Studieinfo-databas hittar du detaljerad information om alla kurser som ingår i programmet, litteratur, kunskapsmål och examenskrav.

Ansökningsinformation – alternativt urval

Välkommen till Malmstens!

Foto Jann Lipka

Malmstens Linköpings universitet finns på Campus Lidingö i Stockholm, i ändamålsenliga lokaler som är helt anpassade för våra utbildningar. Vi har välutrustade verkstäder, ateljéer och bibliotek, och campus är öppet alla dagar i veckan. Närheten till hantverket är självklar och utbildningarna genomsyras av ett hållbarhetsperspektiv. Vi tror på att lära genom att göra. Vi har en nära koppling till industrin, något som möjliggör tillgång till kontakter och sammanhang som bidrar till ökad kunskap och förståelse för möbelproduktion. Vårt nätverk med intressanta institutioner öppnar dörrar vid studiebesök, studieresor, praktik och examensarbeten.

Hos Malmstens lär du dig att upptäcka helheten och förstå sammanhangen. Vi är nyfikna på möbler ur alla aspekter. Hur kommer det sig att möbler har sett så olika ut under olika perioder? Vad är ett bra material? Vad innebär det egentligen att skapa hållbara möbler? Vilken är den starkaste konstruktionen? Hur tillverkas möbler industriellt? Sådana frågor arbetar vi med under hela utbildningen. Och vi vill att du är med och ställer dem!

Närheten mellan våra tre program ger unika möjligheter att lära av och utvecklas tillsammans med andra studenter. Du lär dig utveckla metoder för att analysera och värdera kunskap. Och det är just det som är grejen med att studera på universitet: möjligheten att hela tiden reflektera över det du gör, i samtal och genom att dokumentera ditt arbete. Du tar eget ansvar för din utbildning, både vad gäller planering och i sökandet efter information och kunskap.

Var beredd på ett högt tempo och – garanterat – en rolig tid!

Tidigare student

”Helhetsperspektivet är unikt”

Man med mustasch i verkstad

Namn: Emil Zetterlund
Examen: 2014
Jobb: Driver Blomkvist Tapetserarverkstad

”Som tapetserare med egen verkstad arbetar jag både mot privatpersoner och företag så jobben är otroligt varierande. Uppdrag från företag och offentlig sektor är ofta väldigt stora och då krävs bra planering kring utförandet. När jag behöver tillgång till andra kompetenser har jag ett professionellt nätverk där många är kontakter som jag fick under utbildningen.

Jag sökte Malmstens LiU för tapetseringen så klart, men även för att det är en universitetsutbildning som ger en större bredd. Styrkan är att det är en gedigen hantverksutbildning som kombinerar handens kunskap med ett vetenskapligt och teoretiskt synsätt. Att studera tillsammans med de som går möbeldesign och möbelsnickeri ger ett helhetsperspektiv som är unikt för Malmstens. Till den som funderar på att söka vill jag säga: bara gör’t, du kommer inte ångra dig!”

Artiklar

Utställningar

Sociala kanaler

Utlandsstudier

Malmstens övriga utbildningar