Möbeltapetsering handlar om att bevara och förbättra men också utveckla och tillverka möbler utifrån praktiska, estetiska och hållbara aspekter. Du lär dig att kombinera handens skicklighet med ett innovativt tänkande och utvecklar din förståelse för hur processen att skapa stoppade möbler går till.

Möbeltapetsering - Malmstens, kandidatprogram

HT 2024 / Helfart / Stockholm

Stängd för sen anmälan
Den här utbildningen passar både dig med grundläggande kunskaper och dig med lång erfarenhet av möbeltapetsering som vill vidareutvecklas. Under utbildningen får du studera metoder att förnya och öka livslängden på befintliga möbler och därmed bidra till en hållbar framtid. Du fördjupar dina praktiska kunskaper och kombinerar dem samtidigt med ett innovativt och vetenskapligt utvecklingsarbete.

Närheten till de andra utbildningsprogrammen är stimulerande med samverkan över programgränserna. Genom studiebesök, studieresor och utställningar ges du möjlighet att knyta kontakter. Du får branschkunskap och kan bygga nätverk.

Materiallära, gestaltning och produktutveckling

Under första året fokuserar du på grunderna i möbeltapetsering med inslag av bland annat digitala verktyg, materiallära, stilhistoria och visuell kommunikation och gestaltning. Det andra året ökar du dina kunskaper och färdigheter inom områdena hantverks- och materialförståelse, formgivning, konstnärlig gestaltning och produktutveckling för industriell tillverkning. I ett samarbetsprojekt med designstudenterna utvecklar du en avancerad möbel.

Praktik ger insyn i branschen

Under det sista året fördjupar du dig ytterligare och under en praktikperiod får du möjlighet till mer grundlig insyn i branschen, i Sverige eller utomlands. I examensarbetet väljer du ett område som du är särskilt intresserad av att utforska.

Det här läser du

Detaljerad information år 1-3

I vår Studieinfo-databas hittar du detaljerad information om alla kurser som ingår i programmet, litteratur, kunskapsmål och examenskrav.

Karriär och framtid

Det finns många vägar att gå inom tapetseringsområdet. Tapetseraryrkets huvudsakliga arbetsuppgifter är idag restaurering och omklädsel av stoppmöbler. Inom industrin finns ett stort behov av utbildade tapetserare för att kunna möta kraven på designade och hållbara kvalitetsmöbler. Många utexaminerade studenter startar egen verksamhet. Du kan också välja att fortsätta dina studier inom till exempel design eller produktutveckling.

Ansökningsinformation – alternativt urval

Välkommen till Malmstens!

Malmstens finns på Campus Lidingö i Stockholm, i ändamålsenliga lokaler som är helt anpassade för våra utbildningar. Vi har välutrustade verkstäder, ateljéer och bibliotek, och campus är öppet alla dagar i veckan. Från Lidingö tar du dig till Stockholm city på 20 minuter med allt vad staden har att erbjuda.

Närheten till hantverket är självklar och utbildningarna genomsyras av ett hållbarhetsperspektiv. Vi tror på att lära genom att göra. Vi har en nära koppling till industrin, något som möjliggör tillgång till kontakter och sammanhang som bidrar till ökad kunskap och förståelse för möbelproduktion. Vårt nätverk med intressanta institutioner öppnar dörrar vid studiebesök, studieresor, praktik och examensarbeten. Du ges även möjlighet till internationellt utbyte under dina studier.

Hos Malmstens lär du dig att upptäcka helheten och förstå sammanhangen. Vi är nyfikna på möbler ur alla aspekter. Hur kommer det sig att möbler har sett så olika ut under olika perioder? Vad är ett bra material? Vad innebär det egentligen att skapa hållbara möbler? Vilken är den starkaste konstruktionen? Hur tillverkas möbler industriellt? Sådana frågor arbetar vi med under hela utbildningen. Och vi vill att du är med och ställer dem!

Vår campuskultur präglas av sin verkstadsmiljö. Här är ständigt något under konstruktion och det finns alltid någon tekniker, lärare eller student att bolla idéer med. Den mer akademiskt präglade kunskapen finns också representerad och för tvärfackliga samarbeten finns hela Linköpings universitet som en fantastisk resurs.

Närheten mellan våra tre program ger unika möjligheter att lära av och utvecklas tillsammans med andra studenter. Du lär dig utveckla metoder för att analysera och värdera kunskap. Och det är just det som är grejen med att studera på universitet: möjligheten att hela tiden reflektera över det du gör, i samtal och genom att dokumentera ditt arbete. Du tar eget ansvar för din utbildning, både vad gäller planering och i sökandet efter information och kunskap.

Var beredd på ett högt tempo och förstås en rolig tid!

Rundtur på Campus Lidingö

Det här är en unik plats för dig som vill vara kreativ i ett akademiskt sammanhang. Följ med på en rundtur!

Tidigare studenter

Artiklar

Utställningar

Utlandsstudier

Malmstens övriga utbildningar

Sociala kanaler