Kvalitetsmedvetna möbelsnickare behövs. Är du intresserad av kvalificerat hantverk, produktutveckling och formgivning är detta en utbildning för dig. Du får med dig ett hållbart förhållningssätt för att skapa möbler som kan leva vidare i generationer. 

Möbelsnickeri - Malmstens, kandidatprogram

HT 2023 / Helfart / Stockholm

Möbelsnickeri - Malmstens, kandidatprogram

HT 2024 / Helfart / Stockholm

Inte öppen för anmälan

Här utforskar du trä som material, men utvecklar också allt från konstruktioner till tillverkningsmetoder. Hantverket är en självklar del av utbildningen. Genom en kombination av praktiska, teoretiska och konstnärliga inslag undersöker du och reflekterar över möbeltillverkning ur ett historiskt, samtida och framtida perspektiv. Närheten till de andra utbildningsprogrammen är stimulerande med samverkan över programgränserna. Genom studiebesök, studieresor och utställningar ges du möjlighet att knyta kontakter. Du får branschkunskap och lär känna svensk trä- och möbelindustri.

Material, konstruktioner och metoder

Under första året grundlägger du dina kunskaper om material, konstruktioner och metoder. Du tillverkar en fanerad möbel och en produkt som du själv formger i massivträ. Du ansvarar för hela processen från ritning till färdig produkt. Introduktionskursen innehåller en grundlig genomgång av maskiner och verktyg som gör att du kan känna dig trygg när du arbetar i verkstäderna. Du lär dig även digitala verktyg. Tillsammans med de gemensamma kurserna Möbelmaterial och tillverkningstekniker, Materiallära, Stilhistoria och Visuell kommunikation och gestaltning stärker det din ingång i de programspecifika kurserna.

Produktutveckling och produktionsplanering

Andra året fördjupar du dina kunskaper. Du gör en mer avancerad tillverkning av en stol och arbetar med digitala verktyg för ritning och modellering. Du får ytterligare inblick i konsthantverk och produktionsteknik. I samarbete med studenter på designprogrammet utvecklar du produkter för serietillverkning med fokus på produktutveckling och produktionsplanering.

Fem veckors praktik och examensarbete

Under det sista året väljer du hur du vill arbeta vidare. Du fördjupar dina kunskaper inom produktutveckling och produktionsplanering. Du har fem veckors praktik som kan göras antingen i Sverige eller utomlands, och du har möjlighet att göra gesällprov. Om du väljer att skapa en avancerad möbel eller ett gesällprov kan designarbetet göras i samarbete med en designstudent. I examensarbetet har du utrymme att närmare studera metoder, tekniker eller material där du vill utveckla sådant som du är särskilt intresserad av. 

Det här läser du

I vår Studieinfo-databas hittar du detaljerad information om alla kurser som ingår i programmet, litteratur, kunskapsmål och examenskrav.

Karriär och framtid

Utbildningen ger dig en gedigen grund för att arbeta inom möbelsnickeri och produktutveckling, antingen som egen företagare eller anställd. Du kan också studera vidare inom till exempel formgivning eller inredningsarkitektur.

Ansökningsinformation – alternativt urval

Ansökningsinformation för hösten 2024 publiceras 15 januari.

Välkommen till Malmstens!

Malmstens finns på Campus Lidingö i Stockholm, i ändamålsenliga lokaler som är helt anpassade för våra utbildningar. Vi har välutrustade verkstäder, ateljéer och bibliotek, och campus är öppet alla dagar i veckan. Från Lidingö tar du dig till Stockholm city på 20 minuter med allt vad staden har att erbjuda.

Närheten till hantverket är självklar och utbildningarna genomsyras av ett hållbarhetsperspektiv. Vi tror på att lära genom att göra. Vi har en nära koppling till industrin, något som möjliggör tillgång till kontakter och sammanhang som bidrar till ökad kunskap och förståelse för möbelproduktion. Vårt nätverk med intressanta institutioner öppnar dörrar vid studiebesök, studieresor, praktik och examensarbeten. Du ges även möjlighet till internationellt utbyte under dina studier.

Hos Malmstens lär du dig att upptäcka helheten och förstå sammanhangen. Vi är nyfikna på möbler ur alla aspekter. Hur kommer det sig att möbler har sett så olika ut under olika perioder? Vad är ett bra material? Vad innebär det egentligen att skapa hållbara möbler? Vilken är den starkaste konstruktionen? Hur tillverkas möbler industriellt? Sådana frågor arbetar vi med under hela utbildningen. Och vi vill att du är med och ställer dem!

Vår campuskultur präglas av sin verkstadsmiljö. Här är ständigt något under konstruktion och det finns alltid någon tekniker, lärare eller student att bolla idéer med. Den mer akademiskt präglade kunskapen finns också representerad och för tvärfackliga samarbeten finns hela Linköpings universitet som en fantastisk resurs.

Närheten mellan våra tre program ger unika möjligheter att lära av och utvecklas tillsammans med andra studenter. Du lär dig utveckla metoder för att analysera och värdera kunskap. Och det är just det som är grejen med att studera på universitet: möjligheten att hela tiden reflektera över det du gör, i samtal och genom att dokumentera ditt arbete. Du tar eget ansvar för din utbildning, både vad gäller planering och i sökandet efter information och kunskap.

Var beredd på ett högt tempo och förstås en rolig tid!

Rundtur på Campus Lidingö

Det här är en unik plats för dig som vill vara kreativ i ett akademiskt sammanhang. Följ med på en rundtur!

Tidigare studenter

Stortrivs som dekorsnickare

Glad ung kvinna med verktygstavla i bakgrunden

Namn: Susanna Bergström
Examen: 2016
Jobb: Dekorsnickare på SVT

”I mitt jobb som dekorsnickare på SVT:s dekorateljé arbetar jag framför allt med att tillverka olika miljöer till allt från dramaproduktioner till stora TV-galor. Jag arbetar i snickeriets maskinpark och är utbildad att både programmera och köra CNC-fräs. Det är en härlig arbetsplats med en mångfald av yrkesskicklighet och omväxlande projekt.

För mig är det värdefullt att jag under utbildningen lärde mig 3D-modelleringsprogram och kunnat fortsätta utveckla de kunskaperna. Jag gick en gymnasieutbildning i möbelsnickeri och sökte till Malmstens LiU för att få möjlighet att lära mig mer och utvecklas inom möbelsnickeri. Jag ville träffa nya människor och få nya kontakter. Jag har utvecklats massor och känner mig mycket modigare idag. Tack vare min tid på Malmstens hittade jag både en arbetsplats som jag stortrivs på och några av mina bästa vänner. Jag är så glad att jag sökte!”

Artiklar

Besökare på vernissage

Utställning trots allt i vår för Malmstens

Tack vare kontakter och stort engagemang blev det trots allt en utställning våren 2022 för Malmstens Linköpings universitet, inom ramen för Stockholm Creative Edition.

Leif Burman, snickarmästare och universitetslektor i möbelsnickeri på Malmstens Linköpings universitet.

Snickarmästare får Ingemars Lärarpris

Han har varit lärare i nästan hela sitt liv. Att vara engagerad, bry sig och visa på möjligheter driver Leif Burman, snickarmästare och universitetslektor på Malmstens Linköpings universitet, som blir den andra mottagaren av Ingemars Lärarpris.

Niklas NIlsson.

Full pott för Malmstens möbelsnickare

Sju studenter vid Malmstens Linköpings universitet fick medalj för sina gesällprov vid en ceremoni arrangerad av Stockholms hantverksförening nyligen. En av dem fick dessutom högsta tänkbara betyg för sitt arbete. Det var han ensam om.

Utställningar

Sociala kanaler

Utlandsstudier inom programmet

Malmstens övriga utbildningar