Förebygga, behandla och motivera
Fysioterapins centrala begrepp är rörelse, hälsa och interaktion. Behandlingen ska syfta till att öka klientens medvetenhet om sina egna fysiska och psykiska resurser, och på så sätt förbättra möjligheterna för individen att klara det dagliga livet. Fysioterapeuter medverkar även i olika hälsofrämjande insatser, försäkringsutredningar samt arbetsplatsbedömningar och ergonomiska åtgärder.
I programmets huvudämne, fysioterapi, studerar du människans rörelse och aktivitet ur ett fysiskt, psykiskt och socialt perspektiv. Dels ska du kunna analysera förutsättningar för rörelse och förstå hur människan rör sig, dels ska du veta hur man förebygger och behandlar funktionsnedsättningar. I varje kurs läser du dessutom human biomedicin, som bland annat innefattar anatomi, fysiologi, ortopedi, neurologi, reumatologi och psykiatri. På samma sätt läser du samhälls- och beteendevetenskap som främst handlar om pedagogik och psykologi. I din pedagogiska roll är kunskap om interaktion mycket viktig, vilken inkluderar kommunikation och motivation för att främja hälsa genom rörelse. I programmet ingår även moment inom ledarskap och marknadsföring. Fysioterapeutprogrammet bygger på problembaserat lärande (PBL), där du arbetar i basgrupper med handledare för att söka kunskap.
Praktiska färdigheter
Delar av programmet utgörs av verksamhetsförlagd utbildning (VFU), som sker på sjukhus, vårdcentraler, i kommun- och omsorgsverksamhet eller inom andra områden där fysioterapeuter/sjukgymnaster jobbar. I slutet av utbildningen får du, tillsammans med andra studenter inom medicin och vård, arbeta i vårdlag vid våra kliniska undervisningsavdelningar (KUA). KUA är en del av en befintlig vårdavdelning som drivs av studenter med ordinarie personal som handledare.