Interprofessionellt lärande, det vill säga att studenter från olika program får träna sina kommande yrkesroller tillsammans, är en viktig del i utbildningen vid Medicinska fakulteten. Foto: Peter Karlsson
Interprofessionell kompetens handlar om att utveckla kunskap, attityder och förhållningssätt som gör att man anpassar sina egna professionella bedömningar och insatser i relation till andra professioner i patientens vårdprocess.
Genom att lära ”med, om och av varandra” skapas förutsättningar för att kunna arbeta i team, vilket i sin tur leder till ökad patientsäkerhet och effektivitet i vården. Interprofessionellt lärande är ett strategiskt utvecklings- och forskningsområde inom Medicinska fakulteten
Samverkan avgörande
Samverkan mellan olika professioner är avgörande för att möta medborgarnas krav på en säker och effektiv vård. Medicinska fakulteten har sedan starten 1986 haft interprofessionellt lärande på sin agenda. Begreppet interprofessionellt lärande står här dels för ett pedagogiskt perspektiv i lärandet, dels för olika arbetsformer i lärprocesserna, både hos studenter och lärare.
Avsikten med interprofessionellt lärandet är att studenterna ska utveckla förståelse och kunskap om varandras professionella kompetenser, och i och med det bli mer medveten om sitt eget kompetensområde.
Tre interprofessionella moment
Det interprofessionella lärandet vid Medicinska fakulteten genomförs i tre moment inom ordinarie programkurser.
Första momentet "Professionalism inom hälso- och sjukvård samt socialtjänst" (6 hp) ligger mitt i termin 1 eller 2.
"Kvalitet och lärande i arbetslivet" (3hp) har fokus på förbättringskunskap, medan "Professionella perspektiv i samverkan" (3 hp) är en gemensam praktikperiod om två veckor på våra kliniska undervisningsavdelningar (KUA). Här iscensätts och tränas förmågan att samverka i team. De interprofessionella momenten utmärks av att lärare från alla vetenskapsområden deltar som handledare.
Ladda ner och läs mer
Genom att klicka här kan du ladda ner vår IPL-guide i PDF-format.