Bilden och berättelsen - Lärande genom serietidningar och populärkultur

Utställningen "Bilden och berättelsen - lärande genom serietidningar och populärkultur" visas på Biblioteket på Campus Norrköping under perioden 29 september 2023 - 2 januari 2024.
Seriestrips.

Utställningen är en samling av forskningsprojekt som handlar om populärkultur i olika lärandemiljöer, från lågstadiet till gymnasiet, både skola och fritidshem.

Populärkulturen omger oss dagligen i form av musik, böcker, tidningar, film, tv och annat. Ur ett perspektiv är populärkulturen en avspegling av vår nutid, vår kultur, vårt samhälle, vår människosyn, samtidigt som populärkulturen också är med och skapar vår nutid genom att skilda människors livs historier, genom att väcka känslor och inspirera. Tänk själv på din favoritmusik, dina favoritfilm eller något annat - ibland kan desa inspirera oss till att göra saker, såväl som att lära oss om andra människors liv.

Seriestrip: En man och kvinna i artonhundralskläder som pratar med varandra.
Hur lär vi oss läsa serier? Pratbubblor, symboler och mellanrum används i serier för att berätta en historia. Hur lär sig och tolkar barn dessa när de läser serier? 
Seriestrip: Två unga pojkar.
Elever på fritidshem använder populärkultur för att visa vilken grupp de tillhör, sina intressen och status. Det kan skapa problem när viss populärkultur strider mot fritidshemmets sociala och pedagogiska uppdrag. 
Seriestrip: Katter på rymmen.
Katter på rymmen - en serie som lär ut ett svårt ämne som evolution på ett roligt och nytänkande sätt. 
Seriestrip: Tre kvinnoansikten.
Hur får man elever att engagera sig och diskutera genus? Serier kan vara ett verktyg. När elever läste serien Nemi startade en diskussion om hen. 

Forskning om populärkultur i lärandemiljöer

Vill du lära dig mer om serier?

En tecknad bild av en kvinna som håller en serietidning i handen.
Man_Half-tube

Trikåklädda hjältar, arga ankor och ensamma mammor - läsa och lära i seriernas värld

Kursen är en introduktion till serier och innehåller både teori och praktik. Den innehåller även ett didaktiskt moment som visar hur serier kan användas i undervisningen. Du läser kursen på halvfart och på distans.

Relaterad information

Kontakt

Organisation