Forskningsledare: Klas Tybrandt
Den levande världen omkring oss är sällan platt och hård utan oftast mjuk och föränderlig. Det är en stor utmaning att anpassa vår hårda teknologi till denna mjuka och deformerbara värld. Forskningsgruppen i Mjuk elektronik utvecklar och studerar kompositmaterial, designkoncept och komponenter för att möta dessa utmaningar och därigenom förflytta elektroniken in i det mjukas värld.
Mjuka och elastiska elektriskt ledande och halvledande kompositer kan baseras på nanomaterial/ledande polymerer och elastomerer. Genom att skräddarsy egenskaperna för det funktionella fyllnadsmaterialet, samt kompositens morfologi, kan hög-prestanda material som klarar stora deformationer erhållas. Interaktionen mellan fyllnadsmaterialet och elastomeren är av speciellt intresse för att förstå och vidareutveckla sådana material och komponenter.
I gruppen för Mjuk elektronik, som är en del av Laboratoriet för organisk elektronik LOE, utvecklar vi material, designkoncept och komponenter för att möta utmaningar inom mjuk och elastisk elektronik. Vi tillverkar och använder nanomaterial och ledande polymerer för att skapa funktionella kompositer baserade på olika elastomerer. Ytterligare ett fokus är tillverkningsprocesser, vilket är nyckeln till att gå från material till användbara komponenter. Vi utvecklar en rad applikationer baserade på vår teknologi, allt från mjuka nervelektroder och bioelektronik till deformerbara skärmar och termoelektronik.
Vårt långsiktiga mål är att utveckla en teknologi som kan transformera moderna elektronik till något som omärkbart kan integreras i det mänskliga livet via olika människa-maskin gränssnitt.
För mer ingående information om vår forskning och våra projekt, se den engelska versionen av sidan.