Mjuk elektronik

Foto: Klas Tybrandt

Vi kombinerar mjukhet och elasticitet med elektronisk funktionalitet i material och komponenter.

Forskningsledare: Klas Tybrandt 

Den levande världen omkring oss är sällan platt och hård utan oftast mjuk och föränderlig. Det är en stor utmaning att anpassa vår hårda teknologi till denna mjuka och deformerbara värld. Forskningsgruppen i Mjuk elektronik utvecklar och studerar kompositmaterial, designkoncept och komponenter för att möta dessa utmaningar och därigenom förflytta elektroniken in i det mjukas värld.

Mjuka och elastiska elektriskt ledande och halvledande kompositer kan baseras på nanomaterial/ledande polymerer och elastomerer. Genom att skräddarsy egenskaperna för det funktionella fyllnadsmaterialet, samt kompositens morfologi, kan hög-prestanda material som klarar stora deformationer erhållas. Interaktionen mellan fyllnadsmaterialet och elastomeren är av speciellt intresse för att förstå och vidareutveckla sådana material och komponenter.

I gruppen för Mjuk elektronik, som är en del av Laboratoriet för organisk elektronik LOE, utvecklar vi material, designkoncept och komponenter för att möta utmaningar inom mjuk och elastisk elektronik. Vi tillverkar och använder nanomaterial och ledande polymerer för att skapa funktionella kompositer baserade på olika elastomerer. Ytterligare ett fokus är tillverkningsprocesser, vilket är nyckeln till att gå från material till användbara komponenter. Vi utvecklar en rad applikationer baserade på vår teknologi, allt från mjuka nervelektroder och bioelektronik till deformerbara skärmar och termoelektronik.

Vårt långsiktiga mål är att utveckla en teknologi som kan transformera moderna elektronik till något som omärkbart kan integreras i det mänskliga livet via olika människa-maskin gränssnitt. 

Videos inom mjuk elektronik

Skadade nerver kan ersättas med mjuk elektronik

Om elektronik är mjuk och följsam kan den implanteras i kroppen och hjälpa personer med nervskador. Men inte bara det, användningsområdena för sådan typ av elektronik är otaliga. Energilagring till exempel.  Det är det här som vår forskning handlar om. Se filmen från Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) här!

Mikroelektroder mjuka som människokroppen

En ny mjuk och elastisk teknologi för neurala implantat har utvecklats i samarbete mellan Linköpings universitet, ETH Zurich, New York University and Columbia University, lett av forskningsledaren Klas Tybrandt. Mjukheten gör att elektronik kan integreras med känslig vävnad under lång tid, vilket öppnar upp för en rad medicinska tillämpningar.
Filmen är på engelska men du kan välja svensk översättning.

Nyheter

Publikationer

2023

Forskningsledare

Medarbetare

Join us!

LOE