Leda för beredskap och beredskap för att leda – Att leda initiativ för krisberedskap i offentliga organisationer

Jason Martin.
Fotograf: Teiksma Buseva

I en tid av ökade säkerhetspolitiska spänningar och snabbt växande krav på beredskap, står Sveriges kommuner inför stora utmaningar. Projektet syftar till att förstå och stärka ledarskapet inom civil- och krisberedskapsarbete. Här undersöks hur kommuner kan organisera och leda beredskapsarbete effektivt, med målet att bidra till en säkrare och mer motståndskraftig samhällsstruktur.

Kommunerna är navet i Sveriges krisberedskap och ansvarar för att hantera kriser som påverkar allt från samhällsfunktioner till individers säkerhet. Trots detta präglas många kommuner av bristande resurser och strukturer för att organisera arbetet. Genom att utforska ledarskapets roll kan vi utveckla strategier för att överbrygga gapet mellan politiska ambitioner och den operativa verkligheten.

Projektets mål och syfte

För att stärka Sveriges kommunala krisberedskap behövs innovativa och forskningsbaserade lösningar på ledarskapsutmaningar. Projektet har som mål att skapa nya insikter och verktyg som stärker kommunernas förmåga att hantera framtidens kriser.

Projektet utforskar hur kommunala uppdragsledare kan stödjas och stärkas för att hantera komplexa och krävande beredskapsuppdrag. Det undersöker också hur organisatoriska faktorer, som beredskapsklimat, påverkar ledarskapet och arbetets framgång. Målet är att utveckla effektiva strategier och modeller för att leda kommunala initiativ inom civil- och krisberedskap.

Forskningsfrågor

För att möta projektets mål fokuserar vi på en serie centrala forskningsfrågor som belyser de utmaningar och möjligheter som uppdragsledarskap innebär i kommunal krisberedskap.

  • Vad kännetecknar beredskapsklimat i kommunala organisationer?
  • Vilka ledarskapsbeteenden främjar effektivt kris- och beredskapsarbete?
  • Hur påverkar organisatoriska förutsättningar, som resurser och klimat, möjligheterna till framgångsrik ledning?
  • Vad hindrar eller möjliggör implementering av beredskapsinitiativ?

Förväntade resultat. Vad hoppas vi åstadkomma?

Projektet är utformat för att skapa både praktiska och teoretiska resultat som stärker kommunernas arbete med krisberedskap. Kunskapen från projektet kommer att förbättra både organisation och arbetsmiljö för ledare inom detta område.

Projektet förväntas leda till:

  • Nya insikter om ledarskap i beredskapskontext.
  • Verktyg för att mäta och förbättra beredskapsklimatet i kommunala organisationer.
  • Praktiska modeller för att stötta ledare i beredskapsarbetet.
  • Förbättrade förutsättningar för kommuner att hantera framtida kriser.

Genomförande

Forskningsprojektet använder en kombination av kvantitativa och kvalitativa metoder. Genom fallstudier i fyra kommuner analyseras hur olika strukturer och kulturer påverkar ledarskapet. Projektet tar också fram ett mätinstrument för att kartlägga och förbättra beredskapsklimatet.

Projektet är ett treårigt initiativ som samlar expertis inom ledarskap och organisation från Linköpings universitet. Det finansieras av Forte, och leds av en erfaren forskargrupp med bred kunskap inom området.

Forskare

Projektinformation

Projekttid

Projektperiod: 2025-01-01 – 2027-12-31

Finansiering

Projektet finansieras av Forte
Logotyp för Forte

Aktuellt

Organisation